foto: IPA/Sipa USA/ Vida Press
Banki tiek slavēts par Boloņas "Virtus" izglābšanu no nopietnām psiholoģiskām problēmām
Luka Banki ar Serdžo Skariolo standartiem pieticīgo komandu spējis sasniegt lielas uzvaras.
Basketbols
2024. gada 4. marts, 12:10

Banki tiek slavēts par Boloņas "Virtus" izglābšanu no nopietnām psiholoģiskām problēmām

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Boloņas “Virtus” izpilddirektors Luka Baraldi ne pirmo reizi asi kritizējis iepriekšējo komandas galveno treneri slaveno itāļu speciālistu, Spānijas izlases galveno treneri Serdžo Skariolo un slavējis viņa tautieša Lukas Banki paveikto.

Tagad Baraldi, slavējot Banki, nekautrējas asi kritizēt viņa priekšgājēja rīcību: “Banki pārveidoja komandas mentalitāti, kuru nomāca situācija, ko bija radījis iepriekšējais treneru štābs.” Pēc Baraldi teiktā, Skariolo bija radījis komandā nopietnas psiholoģiskās problēmas, jo pilnībā neuzticējās spēlētājiem.

Edgars Rinkēvičs apmeklē Latvijas - Slovākijas basketbola spēli

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs apmeklē FIBA EuroBasket 2025 kvalifikācijas spēli basketbolā: Latvija - Slovākija.

gallery icon

Skariolo tika atlaists pēc paziņojuma, ka viņai komandai ir zemāka uzbrukuma kvalitāte, nekā iepriekšējā sezonā un pavēstīja, ka komandai ULEB Eirolīgā klāšoties “grūti”.

Skariolo vadībā 2022./2023. gada sezonā “Virtus”, kas saglabāja lielāko daļu sastāva arī uz nākamo gadu, ULEB Eirolīgā ar 14 panākumiem un 20 zaudējumiem izcīnīja 14. vietu un uz neko īsti augstāku netēmēja arī šosezon. Tomēr pēc Banki stāšanās amatā daļu sezonas Boloņas komanda bija pat otrajā vietā un arī šobrīd, kad līdz regulārās sezonas beigām atlikušas septiņas spēles, reāli pretendē ne vien uz iekļūšanu “Play-in”, bet pat tiešo kvalificēšanos izslēgšanas spēlēm.

Kluba īpašnieks Masimo Zaneti asi kritizēja Skariolo arī par to, ka, neraugoties uz līgumu ar “Virtus”, viņš nekautrējies uzsākt sarunas ar Toronto “Raptors” un Madrides “Real” organizācijām, liekot boloņiešiem justies, kā “otrās divīzijas komandai”.

Luka Banki portālam Jauns.lv iepriekš skaidroja savas prasmes palīdzēt grūtībā nonākušām komandām ar pārāk lielu neiejaukšanos notiekošajos procesos: “Noslēpums ir necensties neko pārāk izmainīt. Palikt mierīgam, nosvērtam, iedot spēlētājiem drošības izjūtu, cenšoties nomierināt trauksmainā situācijā. Manā pieredzē cenšos palikt nosvērts, uzlabot dažas pamatlietas, veidojot mūsu nākotnes sadarbības pirmssākumus, bet bez nekādām straujām pārmaiņām. Galvenais ir uzlabot spēlētāju pārliecību un radīt drošības izjūtu. Es uzskatu, ka krīzes apstākļos slēpjas spēks. Kad pievienojies programmai, kurai ir problēmas, ir nepieciešams vien pieskarties pareizajam punktam, lai stimulētu spēlētāju ego, jo vispirms viņi ir personības un tikai tad basketbolisti, kuros iekšā ir apslēpts potenciāls. Es bieži mēdzu sacīt - arī pēdējā vietā ir spēks. - Laikā, kad es trenēju tādas spēcīgas komandas kā Sjēnas “Montepaschi” vai Milānu katru reizi, kad bija jāspēlē pret pēdējo vietu mēs bijām izbijušies, jo tādām komandām ir īpaša enerģija, īpaša trauksmes izjūta. Man bija būtiski nodot komandai informāciju, ka arī pēdējā vietā ir spēks.

Intersanti, ka arī pēdējās divās savstarpējas cīņās Banki ar Latvijas izlasi apspēlējis Skariolo vadīto Spāniju. Vispirms pāgājušā gada rudenī Latvija iedragāja Eiropas čempionu (arī tā brīža pasaules čempionu) izredzes uz vietu Pasaules kausa ceturtdaļfinālā, bet pirms pāris nedēļām arī Eiropas čempionāta kvalifikācijā pārāka bija Latvija.