foto: AFP/Scanpix
"Nekad vairs neatgriezos": kas pirms 18 gadiem Deivisa kausa izcīņā Maskavā tā nošokēja bijušo pasaules pirmo raketi?
Endijs Rodiks 2012. gadā
Sporta zvaigznes
2024. gada 20. februāris, 10:21

"Nekad vairs neatgriezos": kas pirms 18 gadiem Deivisa kausa izcīņā Maskavā tā nošokēja bijušo pasaules pirmo raketi?

Jauns.lv

Kādreizējā pasaules tenisa pirmā rakete, amerikāņu zvaigzne Endijs Rodiks jau gandrīz 20 gadus kāju nesper Krievijā. Tiesa, tam nav nekāda sakara ar starptautiskajām sankcijām vai aizvien represīvāko Krievijas režīmu — 2006. gadā slavenais tenisists Maskavā piedzīvoja tādu emocionālu traumu, ko joprojām nav aizmirsis.

Izrādās, 2006. gada septembrī viņš ASV izlases sastāvā viesojās Maskavā uz Deivisa kausa izcīņas pusfinālu pret Krievijas izlasi, un šajā valstī piedzīvoja ko tādu, kas uz visiem laikiem atsita vēlēšanos tur atgriezties — amerikāni gaišā dienas laikā aplaupījis policists.

“Mani uz ielas Krievijā aplaupīja policists, kad mēs tur bijām Deivisa kausa izcīņā. Patiess stāsts. Pienāca pie manis un pajautāja, cik man ir skaidrās naudas? Es teicu: “300 dolāru”. Viņš vienkārši pateica, lai es tos atdodu vai mani iemetīs cietumā. Es samaksāju, un viņš aizgāja. Bez emocijām. Lietišķi. Nenolaidīsimies līdz līmenim, kad par normālu uzskata trakas lietas. Tā nebūt nav,” viņš rakstīja sociālajā vietnē “X”. Tenisists lakoniski piebilda: “Nekad vairs neatgriezos.”

Uz jautājumu, vai viņš par aplaupīšanu iesniedza sūdzību policijā, Rodiks atbildēja noliedzoši. “Nē. Es gribēju darīt savu darbu un droši no turienes izkļūt. Tolaik es negribēju par to sacelt kņadu, ja tas būtu izrādījies tikai slikts aktieris. Lūkojoties atpakaļ, es tagad saprotu apkārtējos faktorus.” Kaut gan šos tvītus izlasīja daudzi tūkstoši "X" lietotāju, Rodiks vēlāk tos izdzēsa.

Toreiz ASV izlase ar 2-3 piekāpās Krievijai, Rodikam zaudējot abās vienspēlēs Maratam Safinam un Dmitrijam Tursunovam, turklāt pēdējā spēle izvērtās īstā piecu setu trillerī, kurā Rodiks piekāpās ar 15:17 izšķirošajā setā, tribīnēs līksmojot bijušajam Krievijas prezidentam un lielam tenisa cienītājam Borisam Jeļcinam, kuram dzīvot bija atlikuši vien daži mēneši. Nākamajā gadā ASV revanšējās, savā laukumā Portlendā Krieviju pieveicot Deivisa kausa finālā ar 4-1, bet Rodiks ar pārliecinošu triju setu uzvaru atmaksāja Tursunovam.

1982. gadā dzimušais Rodiks no 2002. līdz 2010. gadam sezonu noslēdza pasaules labāko desmitniekā, bet 13 nedēļas no 2003. gada 3. novembra līdz 2004. gada 1. februārim bija pasaules pirmā rakete. “Grand Slam” turnīros viņš triumfēja vienu reizi 2003. gadā ASV atklātajā čempionātā, bet četras reizes sasniedza finālu (2004., 2005. un 2009. gadā Vimbldonā un 2006. gadā ASV). 2012. gadā viņš noslēdza profesionāļa karjeru, bet 2017. gadā tika iekļauts Starptautiskajā tenisa slavas zālē.