foto: Edijs Pālens/LETA
Gunta Vaičule par finansējumu: sportisti joprojām ir gaidīšanas režīmā
Latvijas Olimpiskās komitejas Atlētu komisijas vadītāja, vieglatlēte Gunta Vaičule.
Citi sporta veidi
2024. gada 13. februāris, 18:11

Gunta Vaičule par finansējumu: sportisti joprojām ir gaidīšanas režīmā

Jauns.lv/LETA

Latvijas sportisti pēc Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) lēmuma neizmaksāt atlētiem 2024.gadā pabalstus joprojām ir gaidīšanas režīmā, cerot pēc iespējas ātrāk saņemt finansējumu pilnvērtīga treniņu procesa nodrošināšanai, norādīja Latvijas sportiste un LOK Atlētu komisijas vadītāja Gunta Vaičule.

Pirmdien LOK visiem Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sportistiem un sporta veidu federācijām izsūtīja vēstuli, kurā skaidroja, ka LOK vairs neveiks finansējuma izmaksas LOV sportistiem, jo jaunajā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sporta finansējuma modelī ir paredzēts, ka šo funkciju turpmāk veiks LOV.

Tāpat LOK informēja, ka pārtrauktā valsts finansējuma dēļ arī pārtrauks apmaksāt LOV sportistu izmantotos pakalpojumus visos olimpiskajos centros.

"Sekojam visam notiekošajam līdzi. Kaut kādu brīdi ir bijuši daudz jautājumi un arī šobrīd ir daudz jautājumu, bet tas, ka LOK ir paziņojuši, ka neveiks turpmāku finansēšanu, tas ir skaidrs. Mums visiem sportistiem tika izsūtīta vēstule, kurā tas viss tika ļoti labi pamatots. Tas ir noticis, jo IZM nolēmusi veikt citu finansēšanas kārtību, turpmāk to darot LOV, kas arī mums vienmēr ir bijis liels palīgs," skaidroja sportiste.

"Vienkārši gaidām, kad visas formalitātes tiks nokārtotas, tiks sagatavoti līgumu projekti ar sportistiem, tad arī skatīsimies, kāds būs to saturs un finansējuma apjoms. Joprojām esam gaidīšanas režīmā, taču tā ir bijis pēdējos gados," viņa piebilda.

Vaičule izcēla, ka lielākā vai mazākā apmērā finansējuma lēna nonākšana pie sportistiem ir katru gadu, taču šogad tam tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, jo norisinās arī jaunā IZM veidotā finansēšanas modeļa ieviešana.

"IZM ne tikai ilgstoši neteica, kad būs nauda un nevirzīja ātri šo procesu uz priekšu, bet arī nevienu īsti neinformēja, ka ir izstrādāts jauns modelis un, ka tas tiks ieviests jau šogad. Tieši tāpēc arī radās bažas par to, vai tas vispār ir iespējams tik ātri un kad mēs varēsim nonākt pie reāla iznākuma, operatīvi atrisinot visas ar sportistiem saistītās izmaksas," norādīja sportiste.

Latvijas vieglatlēte neslēpa, ka, iespējams, IZM virzītās pārmaiņas sportistu finansēšanas modelī nav pareizajā laikā, jo šobrīd liela daļa sportistu jau gatavojas 2024. gada Parīzes olimpiskajām spēlēm un, lai tām sagatavotos, ir nepieciešami zināmi līdzekļi.

"Droši vien nav ļoti labi, ka atkal samainās kārtība, jo nupat jau tas notika un ar visām savām atskaitēm un pieprasījumiem gājām pie LOV, tad pie federācijām, tagad atkal tas mainīsies. Ceru, ka tas ne ar ko stipri neatšķirsies, kā tas bijis līdz šim un neradīs apjukumu," teica sportiste.

"Katras pārmaiņas ir sava veida diskomforts, bet par pozitīvo ietekmi spriedīsim ilgtermiņā. Es teiktu, ka no labas pārvaldības principa tas nav labi, jo ir olimpiskais gads un norit pēdējie mēneši, kad sportistiem gatavoties četrgades svarīgākajam notikumam, kuram tiek veltīta visa uzmanība," turpināja Vaičule.

Jau ziņots, ka pēc IZM veiktā valsts finansējuma modeļa maiņas Latvijas sporta veidu federācijas vēl netika saņēmušas šogad paredzēto valsts finansējumu, kas radījis bažas par sporta federāciju darbību un sportistu iespējām gatavoties sacensībām un tajās piedalīties, taču šobrīd tiek lēsts, ka valsts finansējums sporta organizācijām varētu tikt izmaksāts līdz februāra beigām.

Kopējā dotācija sporta federācijām šogad ir 6,67 miljoni eiro, no kuriem sporta federāciju pamatdarbībai ir atvēlēti 3,22 miljoni eiro, bet 15 prioritārajām federācijām - vēl 2,24 miljoni eiro.