foto: Getty Images via AFP
Prātam netveramas cenas par latvietim nesaprotamo. Cik maksā biļetes uz šī gada “Super Bowl”?
Trevisa Kelsī un Teilores Sviftas attiecības izrādījusies liela uzvara arī visa sporta veida popularitātei.
Citi sporta veidi
2024. gada 11. februāris, 05:31

Prātam netveramas cenas par latvietim nesaprotamo. Cik maksā biļetes uz šī gada “Super Bowl”?

Jauns.lv

Naktī no svētdienas un pirmdienu teju visas Amerikas Savienotās Valstis un gana liela auditorija arī ārpus tām pielips pie ekrāniem, lai vērotu Nacionālās futbola līgas (NFL) finālspēli “Super Bowl” daudziem tik neizprotamajā amerikāņu futbolā. Tomēr desmitiem tūkstoši fanu ir izvēlējušies šo piedzīvojumu baudīt klātienē par neticami dārgu cenu.

“Super Bowl” ir viens no visvairāk gaidītajiem notikumiem ASV, kas sevī ietver ne vien sporta vērošanu, bet arī grandiozu puslaika šovu (šogad uzstāsies Usher). Tikmēr mājās palicējiem iepriekš minētajam klāt nāk arī šim pasākumam īpaši veidotu televīzijas reklāmu šovs (šogad pusminūte spēles laikā izmaksā 7 miljonus ASV dolāru (6,5 miljoni eiro) un dažādas citas tradīcijas, kas ietver kopīgu ātro maltīti (burgeru vai hotdogu cepšanu), spēles laika uzkodas (ļoti iecīnīti ir vistu spārniņi vai dažādi meksikāņu ēdieni) un daudz kas cits. Amerikāņi pat aprēķinājuši, ka vidēji viens cilvēks šogad, skatoties “Super Bowl”, iztērēšot aptuveni 86 dolārus.

Šogad finālspēle starp Kanazassitijas “Chiefs” un Sanfrancisko “49ers” norisināsies Lasvegasas piepilsētā Paradaisā “Allegiant Stadium” arēnā, kas tika uzcelta 2020. gadā un tā izmaksājusi divus miljardus ASV dolāru (1,86 miljardi eiro). Spēle notiks “Super Bowl” apmēriem nelielā stadionā ar “nieka” 65 000 skatītāju vietu ietilpību (ir bijušas spēles, kurās apmeklētāju skaits pārsniedzis 100 000). Tiek gan ziņots, ka īpašu pasākumu vajadzībām (īpašs esot arī šis) vietu skaitu varot pieaudzēt līdz 72 000, kas tik un tā nav starp lielākajiem ASV.

foto: Getty Images via AFP
"Allegiant Stadium" ir viens no mazākajiem stadioniem, kurā notiek NFL mači,

Šosezon NFL, pateicoties apkārtējiem apstākļiem, ļoti veiksmīgi izdevās uzrunāt iepriekš nesasniegtu auditoriju, jo par līgas kvēlāko atbalstītāju seju kļuva popmūzikas spīdeklis, visu laiku naskākā “Grammy” balvu vācēja kategorijā “labākais albums” Teilora Svifta (viņai jau četras šādas balvas), kura ir attiecībās ar vienu no “Chiefs” komandas līderiem Trevisu Kelsī. Superpopulārās mūziķes interese par amerikāņu piesaistīja šim sporta veidam tādus cilvēkus, kas nekad iepriekš nebija sekojuši tam līdzi.

“Grēku pilsētas” klātienes dvaka, nelielais stadions, Sviftas efekts un NFL jaunā zvaigzne saspēles vadītāja pozīcijā Patriks Mahoumss (tieši viņam paredz aizvietot karjeru beigušās leģendas Tomu Breidiju, Peitonu Meningu un citas) ir sacēlušas spēles biļešu cenas līdz nebijušiem augstumiem.  

foto: AP/Scanpix
NFL šā brīža spilgtākā zvaigzne Patriks Mahoumss 2020. gadā parakstīja iespaidīgāko līgumu sporta veida vēsturē - 450 miljoni ASV dolāru uz 10 gadiem.

Biļešu cenas uz 58. “Super Bowl” gan ir mainīgas, atkarībā no pieprasījuma, tomēr katram gribētājam pa kabatai mūsdienas tās nekad nekļūs. Lētākās biļetes maksājušas nedaudz virs 6 000 dolāru (vairāk nekā 5 550 eiro). Vidējā biļešu cena svārstās no astoņiem līdz 11 tūkstošiem dolāru, bet to visu, protams, var arī daudz dārgāk. Vietas pie laukuma centra līnijas maksājot ap 80 000 ASV dolāru. Mazākās ložas, kas domātas līdz astoņiem cilvēkiem maksājot ap 400 000 ASV dolāru, bet miljardieru ballītēm domātās īpašās ložas esot pat par divarpus miljoniem dolāru, kas sevī ietver ne vien ekskluzīvus ēdienus un dzērienus (protams, arī alkoholiskos), bet arī pirmsspēles tikšanos un fotografēšanos ar sporta veida leģendām, spēles komentētājiem. Privāta ieeja, helikoptera stāvvieta un biļetes uz dažādām privātajām nedēļas nogales ballītēm arī ir iekļautas šajā piedāvājumā.

Interesanti, ka pirmajos “Super Bowl” pagājušā gadsimta sešdesmitajos biļetes maksāja vien 12 dolāru (pārrēķinot mūsdienu naudā 112 dolāru). 100 dolāru cena par lētākajām biļetēm pirmo reizi tika sasniegta 1988. gadā, 200 dolāru – 1995. gadā, bet 1000 dolāru – 2009. gadā. 2000 dolāru robeža tika pārsniegta 2015. gadā, 4000 dolāru 2021. gadā. Zīmīgi, ka pērn lētākās biļetes maksāja mazāk nekā 2022. gadā, kad “Super Bowl” tika rīkots Losandželosā. Pērn biļetes maksāja no 3480 dolāriem, bet vēl gadu iepriekš no 5823 dolāriem.