“Šāda rīcība nav tolerējama” izglītības sargi bargi kritizē bez darba palikušās olimpietes attieksmi pret valsts valodu
Paukošanas trenere un kādreizējā olimpiete Jūlija Vansoviča slikto latviešu valodas zināšanu dēļ zaudējusi darbu Daugavpils sporta skolā. (Foto: ekrānuzņēmums no Current Time)
Sporta zvaigznes
2023. gada 13. decembris, 04:58

“Šāda rīcība nav tolerējama” izglītības sargi bargi kritizē bez darba palikušās olimpietes attieksmi pret valsts valodu

Jauns.lv

Valsts valodas neprasmes dēļ darbu zaudējušās Latvijas olimpietes Jūlijas Vansovičas izteikumus par notikušo un situāciju kopumā ir komentējis Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD).

Medijs “Currenttime TV” vēstīja, ka darbu Daugavpils sporta skolā pārtraukuši kopumā 14 sporta pedagogi, kuru vidū ir arī olimpiete.

“Mani atstādināja uz trijiem mēnešiem bez atalgojuma. Ar nosacījumu, ka šajos trijos mēnešos no jauna nokārtošu eksāmenu,” televīzijas sižetā notikumus skaidroja Jūlija Vansoviča.

Viņa nevēlējās vēlreiz kārtot eksāmenu un uzrakstīja atlūgumu, pie reizes piebilstot: “Mani audzēkņi pārsvarā ir krievvalodīgie. Pat tie bērni, kuri mācās latviešu skolās, sporta zālē runā krievu valodā.”

Izglītības kvalitātes valsts dienesta skatījumā pedagogam (sporta trenerim) ar savu rīcību un uzvedību ir jārāda piemērs izglītojamiem un jāveido pārliecība par uzticību latviešu valodai kā vienīgajai valsts valodai, pretēja rīcība nav tolerējama, šādu nostāju komentē IKVD.

“Pedagoga (sporta trenera) valsts valodas prasmes līmeņa atbilstība normatīvajos aktos noteiktajam ir viens no priekšnoteikumiem, lai pedagogs (sporta treneris) spētu pildīt Izglītības likuma 51. pantā noteiktos pedagoga pienākumus, it īpaši atbildīgi piedalīties izglītības programmu īstenošanā un audzināt krietnus, godprātīgus, atbildīgus cilvēkus – Latvijas patriotus, stiprināt piederību Latvijas Republikai. Jāuzsver, ka profesionālās ievirzes izglītības programmas ir jāīsteno latviešu valodā. Līdz ar to nav pieļaujama izglītības programmas īstenošana svešvalodā vai pedagoga profesionālās darbības izglītības programmas īstenošanā pielāgošana atkarībā no izglītojamo tautības vai no tā, kādā valodā izglītojamie sarunājas ar draugiem vai ģimenē,” Jauns.lv rakstiski pauda dienests.

Ikvienam ir tiesības brīvi izvēlēties nodarbošanos un darbavietu atbilstoši savām spējām un kvalifikācijai. Tādējādi, ja persona nolēmusi neturpināt darbu pedagoģijā, tā ir viņas izvēle, apgalvo IKVD, vienlaikus piebilstot, ka nevar nekomentēt citas valsts kompetentās iestādes – Valsts valodas centra – pārbaudes vai to rezultātus.