foto: ekrānuzņēmums no Current Time
Latvijas olimpiete valsts valodas neprasmes dēļ zaudējusi darbu
Paukošanas trenere un kādreizējā olimpiete Jūlija Vansoviča slikto latviešu valodas zināšanu dēļ zaudējusi darbu Daugavpils sporta skolā.
Sporta zvaigznes
2023. gada 11. decembris, 04:50

Latvijas olimpiete valsts valodas neprasmes dēļ zaudējusi darbu

Māris Siliņš

Jauns.lv

Valsts valodas centra veiktās latviešu valodas prasmju pārbaudes Daugavpils sporta skolā nav izturējusi Latvijas olimpiete, 2000. gada vasaras olimpiskajās spēlēs Sidnejā 16. vietu paukošanas sacensībās izcīnījusī Jūlija Vansoviča.

Valsts valodas centra (VVC) pārbaudes Daugavpils sporta skolā, kurā 17 sekcijās bija nodarbināti 102 treneri, veica oktobrī un novembrī. Pēc tām VVC direktora vietniece un Valodas kontroles departamenta vadītāja Madara Rēķe sarunā ar Latvijas Radio norādīja, ka kopumā pārbaudīti 88 Daugavpils Sporta skolas pedagogi, no kuriem deviņi administratīvi sodīti par valsts valodas nelietošanu nepieciešamajā apjomā. Rēķe vērtēja, – ja no kopumā 100 pedagogiem deviņi jeb nepilni 10% nelieto valsts valodu, "rezultāts nav graujošs", un tā esot vidējā statistika, kāda parasti veidojas, VVC veicot pārbaudes izglītības iestādēs.

Savukārt “Currenttime TV” veidotajā sižetā norādīts, ka darbu Daugavpils sporta skolā pārtraukuši 14 sporta pedagogi. Starp viņiem arī Latvijas olimpiete Jūlija Vansoviča, kura Daugavpils sporta skolā jau sen strādāja par paukošanas treneri. “Mani atstādināja uz trijiem mēnešiem bez atalgojuma. Ar nosacījumu, ka šajos trijos mēnešos no jauna nokārtošu eksāmenu,” televīzijas sižetā notikumus skaidroja Jūlija Vansoviča. Viņa nevēlas vēlreiz kārtot eksāmenu un uzrakstījusi atlūgumu, pie reizes piebilstot: “Mani audzēkņi pārsvarā ir krievvalodīgie. Pat tie bērni, kuri mācās latviešu skolās, sporta zālē runā krievu valodā.”

Pašlaik 48 gadus vecā Vansoviča ir vienīgā, kas Latviju olimpiskajās spēlēs pārstāvējusi paukošanā ar špagu. 2000. gadā Sidnejā viņa uzvarēja divās no trim cīņām un izcīnīja 16. vietu. Augstākais Vansovičas sasniegums starptautiskajā arēnā bija 9. vieta Eiropas čempionātā 1995. gadā. Astoņas reizes uzvarējusi Latvijas čempionātā, pēdējo reizi pirms pieciem gadiem.