foto: AP/Scanpix
Stokholma sola finansiālās garantijas 2030. gada olimpisko spēļu kandidatūrai
Skats uz Stokholmu.
Citi sporta veidi
2023. gada 21. novembris, 17:38

Stokholma sola finansiālās garantijas 2030. gada olimpisko spēļu kandidatūrai

Jauns.lv/LETA

Stokholmas pilsētas dome sola finansiālās garantijas Zviedrijas kandidēšanai uz 2030. gada ziemas olimpisko spēļu rīkošanu.

Zviedrija kā partneri spēļu uzņemšanai uzrunājusi Latviju ar nolūku izmantot Siguldas ledus trasi kamaniņu sporta, bobsleja un skeletona sacensībām.

"Sniedzot mūsu pašvaldības garantiju, mūsu vēstījums ir, ka šis pasākums jāorganizē veidā, kas ir ilgtspējīgs klimata, ekonomiskajos un sociālajos aspektos," paziņojumā citēta Stokholmas mēre Kārina Vangorda

Kā olimpisko spēļu mājvieta paredzēta Stokholma, tāpat sacensības notiktu arī Estešundā, Fālunā, Orē un Sēderteljē.

Pagājušajā nedēļā par savu kandidatūru oficiāli paziņoja Francija, kas 2030.gada olimpiskās spēles plāno uzņemt Alpu reģionos. Šveice par savas kandidatūras izvirzīšanu lems mēneša beigās, tāpat iespējama arī Soltleiksitijas kandidēšana, taču amerikāņi, visticamāk, izvēlēsies pretendēt uz 2034.spēļu rīkošanu.

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) Valde var nosaukt neierobežotu skaitu kandidātu, kuri varēs iesniegt savus piedāvājumus līdz februāra beigām un garantijas - līdz marta beigām. Galīgais balsojums plānots jūlijā.

Novembra vidū par atbalstu spēļu rīkošanai paziņoja Zviedrijas valdība, bet 16.novembrī Siguldas novada dome nolēma konceptuāli atbalstīt pašvaldības sadarbību ar organizācijām, kas ir iesaistītas Zviedrijas kandidatūras sagatavošanā.

Dalībai 2030. gada olimpiskajās spēlēs Siguldai būs nepieciešams valdības atbalsts, kā arī Siguldas bobsleja un kamaniņu trases rekonstrukcija.