foto: dpa/picture-alliance
Igaunijas riteņbraukšanas talantam par rasisma izpausmi būs jāpiedalās pretdiskriminācijas kursos
Madi Mihkels krietni iedragājis savu karjeru ar neapdomātu izgājienu.
Citi sporta veidi
2023. gada 16. novembris, 13:29

Igaunijas riteņbraukšanas talantam par rasisma izpausmi būs jāpiedalās pretdiskriminācijas kursos

Jauns.lv/LETA

Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība (UCI) Igaunijas riteņbraucējam Madim Mihkelam un Beļģijas sportistam Gerbenam Teisenam piemērojusi naudas sodu un uzlikusi par pienākumu piedalīties pretdiskriminācijas kursos, vēsta UCI.

Oktobrī UCI Pasaules tūres komandai "Intermarche-Circus-Wanty" gatavojoties Guansji velobraucienam Ķīnā, Teisens "Instagram" publicēja ierakstu, kurā Mihkels bija redzams ar pirkstiem pavelkot acu kaktiņus uz ārpusi, kas tiek uzskatīts par aizskarošu un rasistisku žestu.

foto: Ekrānuzņēmums no Instagram.com
Madi Mihkela skandalozais žests.

Gan Mihkels, gan Teisens, kuri atvainojās par savu rīcību, tika atstādināti no sacensībām.

UCI lietu nodeva Disciplinārajai komisijai, kas skatīja, vai sportisti ir pārkāpuši pantu, kas paredz sodu, ja sportisti verbāli vai ar savu rīcību aizskar, diskriminē vai degradē kādu personu vai personu grupu, balstoties uz etnisko piederību vai rasi.

UCI nolēmusi sportistiem piemērot naudas sodu, kura summa netiek atklāta, kā arī viņiem jāpiedalās izglītojošos kursos ar mērķi cīnīties pret diskrimināciju. 

20 gadus vecais Mihkels ir 2021. gada pasaules junioru čempionāta bronzas medaļnieks grupas braucienā. Šogad viņš izcīnīja ceturto vietu Eiropas U-23 čempionātā, kā arī sekmīgi startēja "Circuit de Charleroi Wallonie" (UCI kat.1.1) sacensībās Beļģijā un UCI Pasaules tūrē iekļautajā Hamburgas klasikā. Pēc tam sekojošajā četru dienu velobraucienā Mihkels izcīnīja savu pirmo uzvaru profesionāļa karjerā.

25 gadus vecais Teisens šosezon izcīnīja četras uzvaras, tajā skaitā finišējot pirmais Bredenes-Kokseides klasikā. Beļģis divreiz startējis "Vuelta a Espana" velobraucienā.