foto: Hartford Courant/TNS/Sipa USA/ Vida Press
Krūšu veselības mēnesī 41 gada vecumā cīņu ar briesmīgo slimību zaudē kādreizējā basketbola zvaigzne
Taša Būtsa (pa labi) NCAA finālspēlē pret vienu no visu laiku izcilākajām basketbolistēm Daienu Taurasi.
Sporta zvaigznes
2023. gada 24. oktobris, 10:47

Krūšu veselības mēnesī 41 gada vecumā cīņu ar briesmīgo slimību zaudē kādreizējā basketbola zvaigzne

Jauns.lv

Tikai dažas dienas pēc sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) sezonas beigām un Lasvegasas “Aces” izcīnītā otrā čempiontitula pēc kārtas basketbola sabiedrība saņēma ļoti skumju vēsti. 41 gada vecumā mūžībā devusies kādreizējā WNBA basketboliste Taša Būtsa.

Oktobris jau vairāk nekā 30 gadus visā pasaulē ir krūšu veselības mēnesis, kurā sievietes tiek aicinātas padomāt par krūšu veselību un veikt pārbaudes, lai diagnosticētu iespējamus draudus. Tieši šajā mēnesī cīņu ar vienu no visvairāk izplatītajiem vēža paveidiem zaudēja Taša Būtsa.

Kādreizējai basketbolistei, kura šogad kļuva par prestižās Džordžtaunas Universitātes sieviešu basketbola komandas galveno treneri, krūts vēzi konstatēja 2021. gadā novembrī. Nepilnu divu gadu garumā Būtsa cīnījās ar briesmīgo slimību, bet septembrī slimības izraisīto komplikāciju dēļ bija spiesta atstāt komandu.

foto: Alex Berliner/BEI/Shutterstock/ Vida Press
Taša Būtsa savu basketbolistes karjeru noslēdza 2007. gadā, kad kļuva par basketbola treneri.

Taša, kura par basketbola treneri ASV koledžu sporta asociācijas (NCAA) komandās strādāja 17 gadus, mūžībā aizgāja pirms sava pirmā mača galvenās treneres amatā.

Taša Būtsa pēc baisās diagnozes uzsāka kampaņu “Tasha Tough” – lai informētu sievietes par krūšu veselības problemātiku un palīdzētu finansiāli sievietēm, kurām trūkst līdzekļu ārstēšanai.

foto: Cecil Copeland/CSM/Shutterstock/ Vida Press
Taša Būtsa pēc saslimšanas ar krūts vēzi kļuva par vēstnesi cīņā ar šo nāvējošo slimību.

"Man sāp sirds par Tašas ģimeni, draugiem, spēlētājiem, komandas biedriem un kolēģiem," stāsta Džordžtaunas sporta direktors Lī Rīds. "Kad iepazinos ar Tāšu, es zināju, ka viņa ir uzvarētāja laukumā un neticams cilvēks, kura degsmei, aizrautībai un apņēmībai nebija līdzīgu. Šīs īpašības viņa apliecināja gan kā līdere, gan cīņā pret krūts vēzi. Šobrīd visai Džordžtaunas kopienai ir grūts laiks, un mēs pulcēsimies kopā, lai godinātu viņas piemiņu."

Taša Būtsa savas NCAA spēlētājas karjeras laikā pārstāvēja tolaik ļoti spēcīgo Tenesī Universitāti, ar kuru divas reizes spēlēja NCAA čempionāta finālā - abas reizes piekāpjoties leģendārā Džino Oriemmas vadītajai Konektikutas Universitātei. Pēc veiksmīgās koledžu karjeras viņu jauno spēlētāju draftā izraudzīja WNBA komanda Minesotas “Lynx”, kuras rindās viņa spēlēja pasaules spēcīgākajā sieviešu basketbola līgā.