foto: Zane Bitere/LETA
Latvija piesakās uz divarpus miljonus dārgā olimpiskā kvalifikācijas turnīra rīkošanu basketbolā
Latvijas Basketbola savienība pieteikusies 2024. gada vasaras olimpisko spēļu vīriešu basketbola kvalifikācijas turnīra uzņemšanai, cerot uz valdības atbalstu sacensību licences apmaksā.
Basketbols
2023. gada 28. septembris, 11:41

Latvija piesakās uz divarpus miljonus dārgā olimpiskā kvalifikācijas turnīra rīkošanu basketbolā

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas Basketbola savienība pēdējā pieteikumu iesniegšanas dienā dokumentāli apstiprināja vēlmi rīkot vienu no četriem 2024. gada vasaras olimpisko spēļu vīriešu basketbola kvalifikācijas turnīriem.

27. septembris bija pēdēja diena, kad nacionālo valstu federācijas FIBA sacensību komitejā varēja pieteikties olimpiskā kvalifikācijas turnīra rīkošanai, pie reizes iemaksājot arī nelielu pieteikuma maksu. Nākamais solis ir līdz 15. oktobrim apmaksāt turnīra licences maksu, kas ir aptuvēni 2,5 miljoni Šveices franki jeb 2,6 mijoni eiro.

LBS ģenerālskretārs Kaspars Cipruss jau vairākkārt izteicies, ka tikai ar LBS finanšu resursiem un iespējamo peļņu no biļešu tirdzniecības šādu maksājumu nosegt nav iespējams. LBS preizdents Raimonds Vējonis šorīt paudis, ka signāli no Izglītības un zinātnes ministrijas ir pozitīvi un cer, ka arī visa valdība būs poztīva šī pieteikuma atbalstīšanā. Lēmums ir jāpieņem tuvāko divu nedēļu laikā.

Pagaidam nav zināms, cik valstis vēlas uzņemt pie sevis olimpisko kvalifikācijas turnīru un cik liela ir konkurence, lai vispār pie šāda turnīra tiktu.

Četri olimpiskie kvalifikācijas turnīri paredzēti no 2024. gada 2. līdz 7. jūijam. Katrā no tiem piedalīsies sešas komandas, pie olimpiskas ceļazīmes tiekot katra miniturnīra uzvarētājiem.

Olimpiskajos kvalifikācijas turnīros 24 komandas cīnīsies par četrām ceļazīmēm uz četrgades galveno sporta notikumu. Eiropu pārstāvēs 11 komandas (Latvija, Lietuva, Slovēnija, Itālija, Spānija, Melnkalne, Grieķija, Gruzija, Somija, Polija, Horvātija), Āfriku četras (Ēģipte, Angola, Kotdivuāra, Kamerūna), Ameriku piecas (Puertoriko, Brazīlija, Dominikāna, Meksika, Bahamu salas), Āziju un Okeāniju četras (Jaunzēlande, Libāna, Filipīnas, Bahreina).