foto: Picvario Media, LLC / Alamy/ Vida Press
Putinu atbalstošais čempions, kurš sevi uzskata par labāko pasaulē, drīzāk atteiksies no olimpiskajām spēlēm, nevis nosodīs karu
Krievijas peldētājs Jevgeņijs Rilovs.
Sporta zvaigznes
2023. gada 22. septembris, 05:36

Putinu atbalstošais čempions, kurš sevi uzskata par labāko pasaulē, drīzāk atteiksies no olimpiskajām spēlēm, nevis nosodīs karu

Jauns.lv

Krievijas peldētājs Jevgeņijs Rilovs, kurš divas reizes kļuvis par olimpisko čempionu, kārtējo reizi skaidri paudis savu atbalstu Putinam, kurš sāka karu Ukrainā. Pēc visa spriežot, 26 gadus veco Krievijas pilsoni Parīzes olimpiskajās spēlēs neredzēsim nekādos apstākļos, jo viņš drīzāk ir gatavs atteikties no galvenajām sacensībām, nevis nosodīt agresiju.

Mēneša sākumā Starptautiskā peldēšanas federācija (WA) noteica kritēriju, kas ļauj Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atkal piedalīties starptautiskās sacensībās neitrālo statusā, taču ievērojot stingrus ierobežojumus. Katrās sacensībās drīkst piedalīties tikai viens sportists, un katra sportista tiesības startēt tiek vērtētas atsevišķi.

Viens no nosacījumiem ir tas, ka peldētājs nekādos apstākļos nedrīkst atbalstīt karu Ukrainā, tāpat nedrīkst būt nekādai saistībai ar krievu militāristiem. Sportisti no agresoru valstīm nevar piedalīties komandu sacensībās, viņiem aizliegts valkāt nacionālo simboliku, kā arī komunicēt ar medijiem.

Lai gan Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) vēl nav izlēmusi, vai olimpiskajās spēlēs tiks pielaisti sportisti no Krievijas un Baltkrievijas un ar kādiem nosacījumiem, izskatās, ka Rilovs jebkurā gadījumā nepiedalīsies. Nekādos apstākļos viņš nepiekritīs parakstīt deklarāciju, kas nosoda karu.

"Varu runāt tikai par sevi. Ja būtu jāparaksta šāda politiskā deklarācija, tad atteiktos. Tādā gadījumā es teiktu, ka mana valsts ir slikta. Es negribu piekrist šādiem nosacījumiem. Viņu nekaunība pret mums tikai pieaug. Es domāju, ka mums starptautiskajā arēnā jāatgriežas tikai tad, kad visas mūsu tiesības būs atjaunotas, citādi mēs riskējam palikt neitrāli sportisti uz visu atlikušo mūžu," sacīja peldētājs Rilovs, kurš karjeras laikā izcīnījis četras olimpiskās medaļas.

Divdesmit sešus gadus vecais Rilovs Tokijas olimpiskās zelta medaļas izcīnīja 100 un 200 metru distancēs uz muguras, kā arī sudrabu Krievijas izlases sastāvā 4x200 metru stafetē. Pasaules čempionātos viņš izcīnījis astoņas medaļas, divas no tām zelta 200 metru distancē uz muguras.

Jauns.lv jau vēstīja, ka Jevgeņijs Rilovs bija viens no astoņiem augsta līmeņa Krievijas sportistiem, kuri piedalījās karu atbalstošajā Krievijas diktatora Vladimira Putina pasākumā Lužņiku stadionā. Tobrīd divdesmit piecus gadus vecais Rilovs uz pasākumu bija ieradies apkāries, ar olimpiskajām medaļām un piespraudis pie krūtīm Krievijas militārās agresijas simbolu "Z" burtu.

Citi sportisti, kas publiski pauda atbalstu Krievijas iebrukumam Ukrainā, bija Krievijas vadošais distanču slēpotājs Aleksandrs Boļšunovs, daiļslidotāji Ņikita Katsalapovs un Viktorija Siņicina, Jevgeņija Tarasova, slavenās mākslas vingrotājas dvīņu māsas Dina un Arina Averinas, Viktorija Listunova un peldētājs Vladimirs Morozovs.

Bez kompleksiem

Pazīstamais peldētājs bija pat neizpratnē, kāpēc viņa rīcība ir kādu aizvainojusi un kļuvusi par pamatu sūdzībām: "Redziet, es viņus aizvainoju ar to, ka atbalstu savu valsti un prezidentu. Es pat nezinu, kā uz to reaģēt."

Rilovs pēc piedalīšanās propagandas koncertā tēloja cietušo, ka saņēmis diskvalifikāciju: "WA disciplinārā komisija uzsāka pret mani lietu, jo es izgāju uz skatuves un nodziedāju Krievijas himnu koncertā, kas bija veltīts Krimas nu Sevastopoles atkalapvienošanai ar Krieviju un es biju uzvilcis apģērbu ar "Z" burtu. Nesaprotu, ko es tādu izdarīju. Par mani sūdzas, ka esmu aizvainojis citus sportistus, atbalstot savu valsti un savu prezidentu. Pēc visas pasaules un WA domām, es nedrīkstu savas valsts galvaspilsētā apmeklēt koncertus – tas ir kaut kāds vājprāts!" mulsumu ar Krievijas mediju Sports.ru neslēpj Rilovs.

Iepriekš Rilovs sarunā ar vienu no Krievijas vadošajiem sporta izdevumiem "Sport Express" pauda viedokli, ka viņa "medības" ir sākušās tāpēc, ka viņš ir šā brīža pasaules labākais peldētājs, šā sporta veida seja. "Es domāju, ka visa pamatā ir tas, ka esmu kļuvis par sporta veida seju, tāpēc no manis tiek prasīts divreiz vairāk. Ja Lužņikos nebūtu es, bet kāds cits peldētājs, viņi, iespējams, to nemaz nepamanītu. Olimpiskajās spēlēs es piesaistīju milzīgu uzmanību, kas tagad ir mainījis visus manas dzīves aspektus."

Īsi pēc koncerta pasaules vadošais peldbikšu un cita peldēšanai nepieciešamā inventāra ražotājs "Speedo" paziņoja, ka lauž līgumu ar spoirtistu.

"Ņemot vērā viņa klātbūtni Lužņiku stadionā notikušajā pasākumā, "Speedo" apstiprina, ka nekavējoties pārtrauc Jevgeņija Rilova sponsorēšanas līgumu," uzņēmuma pārstāvji pavēstīja olimpiskās spēles aprakstošajam izdevumam "Inside the Games".

"Mēs visstingrākajā iespējamajā veidā nosodām karu Ukrainā un esam solidāri ar Ukrainas tautu, mūsu sportistiem un komandas biedriem, kurus skāris konflikts," teikts "Speedo" paziņojumā.

"Speedo" līgumā neizmaksāto summu ziedoja Ukrainas bēgļu palīdzībai.