foto: AP/Scanpix
Latvijas basketbola izlasei apbrīnojams kāpums FIBA pasaules rangā
Ļoti būtisks kāpums rangā, lai mūsu basketbolisti varētu cerēt uz nomināli vieglākiem pretiniekiem olimpisko spēļu kvalifikācijā.
Basketbols
2023. gada 15. septembris, 15:26

Latvijas basketbola izlasei apbrīnojams kāpums FIBA pasaules rangā

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlase pēc veiksmīgas debijas Pasaules kausa finālturnīrā Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) rangā pakāpusies par 22 vietām un ieņem astoto pozīciju, vēsta FIBA.

foto: FIBA Basketball

Latvieši pirms Pasaules kausa finālturnīra ierindojās 29. pozīcijā, taču pēc turnīra, kuru noslēdza piektajā vietā ar bilanci 6-2, iekļuva rangā starp labākajām desmit vienībām, ieņemot astoto vietu. Iespaidīgais kāpums par 22 vietām izdevās arī pateicoties lieliskajam sniegumam Pasaules kausa kvalifikācijā, kurā kopumā tika piedzīvots viens minimāls zaudējums viesos pret Serbiju.

22 vietu kāpums ir otrs lielākais mūsu basketbolistus pārspēja vienīgi Dienvidsudānas basketbolisti, kas Pasaules kausā izcīnīja 17. vietu, bet ar to pietika, lai kvalificētos Parīzes olimpisskajām spēlēm (kā labākā komanda no Āfrikas) un rangā pakāptos par 32 vietām - no 63. uz 31.

Ranga noteikšanai tiek ņemti vērā valstsvienību sasniegumi kontinentu un pasaules čempionātu, kā arī olimpisko spēļu pamatsacensībās un šo visu turnīru kvalifikācijā pēdējo astoņu gadu laikā. Tātad mūsu basketbolistiem rangā tik augstu ļauj atrasties astotā vietā 2015. gada Eiropas čempionātā, piektā vietā 2017. gada Eiropas čempionātā, dalība Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijā un lieliskais sniegums šī gada Pasaules kausā.

Augstā vieta FIBA rangā mūsu basketbolistiem var ļaut cerēt uz nomināli vieglākiem pretiniekiem Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijā, kas norisināsies nākamā gada jūlija sākumā.

Par pasaules ranga līderi kļuvusi ASV, apsteidzot iepriekšējo pirmās vietas īpašnieci Spāniju, bet labāko trijnieku noslēdz pasaules čempione Vācija, kurai izdevies uzlabot savu pozīciju par astoņām vietām.

Uz ceturto vietu noslīdējusi Austrālija, piektā ir Pasaules kausa sudraba īpašniece Serbija, sestajā pozīcijā ierindojas kanādieši, kuri Pasaules kausā izcīnīja bronzu un pakāpušies rangā par deviņām vietām. Septītā ir Argentīna, bet Latvijai seko attiecīgi Francija un Lietuva, kuras zaudējušas četras un divas vietas.