LGF prezidents par izaicinājumu “Izspēlē Latviju” sadarbībā ar “OlyBet Sports Bar”: “Tā ir unikāla iespēja!”
LGF prezidents Jānis Tēgers.
Citi sporta veidi
2023. gada 8. septembrī, 12:44

LGF prezidents par izaicinājumu “Izspēlē Latviju” sadarbībā ar “OlyBet Sports Bar”: “Tā ir unikāla iespēja!”

Jauns.lv

Golfs ir viens no visstraujāk augošajiem sporta veidiem Latvijā. Interese par šo nodarbi amatieru līmenī pēdējos gados ir ievērojami augusi, bet šobrīd Latvijas Golfa federācija (LGF) strādā pie tā, lai paceltu to nākamajā līmenī - profesionālā. Saprotams, ka uzdevums nav no vieglākajiem, ņemot vērā pasaulē vērojamās tendences un šī sporta veida tradīcijas dažādās pasaules malās.

LGF prezidents par izaicinājumu “Izspēlē Latviju” ...

Uz sarunu tika aicināts LGF prezidents Jānis Tēgers, kurš dalījās iespaidos par iemesliem, kāpēc golfs piedzīvojis tādu popularitātes pieaugumu, runāja par tā attīstības perspektīvām nākotnē, kā arī par pašu galveno - izaicinājumu “Izspēlē Latviju”, kura fināls notiks 10. septembrī un, kur vairākiem laimīgajiem būs iespēja tikt pie vēl nebijušas balvas. Proti, dalības “DP World Tour” turnīrā Francijā, Parīzē!

Kā Jūs vērtētu interesi par golfu kā sporta veidu pēdējos gados - cik nopietni tā ir augusi?

Golfs Latvijā jau gana ilgu laiku piedzīvo pozitīvas tendences, taču tieši pēdējie gadi mūsu sporta veidam ir bijuši īpaši veiksmīgi. Covid19 izraisītā pandēmija reti kam asociējās ar ko labu, taču golfs, kā sporta veids, kurš tiek spēlēts ārā, ir bezkontakta un bez problēmām ļauj distancēties, bija viens no retajiem, kas pilnībā atbilda dažādiem ierobežojumiem. Līdz ar to golfa popularitātes rādītāji tieši pandēmijas periodā strauji auga un mēs esam priecīgi redzēt, ka šī tendence turpinās arī tagad un cilvēku interese nav apsīkusi. Popularitātes vilnis turpina augt un darīsim visu, lai šī vilkme neapstātos.

Cik vispār nopietnā līmenī šobrīd Latvijā ir attīstīts golfs. Viens ir amatieru interese, kas allaž bijusi augstā līmenī. Bet kā ir ar profesionālo?

Lai atbildētu uz šo jautājumu, minēšu tikai vienu faktu. Šogad piedzīvojām rekordlielu dalībnieku skaitu visu vecumu LGF organizētajos Latvijas amatieru čempionātos. Sākot ar junioriem, turpinot ar Latvijas un beidzot ar mid - amatieru un senioru čempionātiem. Profesionālajā arēnā tik skaļu panākumu pagaidām mums nav, taču esmu drošs, ka ar pareizu un mērķtiecīgu darbu arī tie noteikti neizpaliks. 

Vai Latvijā esošā golfa infrastruktūra ir attīstīta pietiekamā līmenī, lai pats golfs kā sporta veids iekarotu aizvien lielāku interesi Latvijā?

Latvijas golfa karte ir plaša. Mums ir laukumi no Usmas līdz Madonai. Iespēju spēlēt golfu ir gana. Saprotams, ka arī paši laukumi daudz domā un iegulda laiku un citus resursus savu pakalpojumu kvalitātes uzlabošanā, lai piesaistītu arvien vairāk spēlētāju jeb viņu gadījumā klientu. No savas puses cenšamies palīdzēt kā vien varam, lai golfam pievērstu arvien lielāku sabiedrības uzmanību. 

Cik reāli ir izaugt par profesionālu golferi Latvijā, sākot no agra vecuma?

Tas ir sarežģīts jautājums, par kuru neapšaubāmi joprojām domā un šaubās arī golfa lielvalstīs. Domājams, ka nav vienas konkrētas uzvaras receptes. Bet tajā noteikti ir arī tādas sastāvdaļas kā milzīga vēlme un darba spējas, profesionāls atbalsts no treneriem, ģimenes, kluba, federācijas un daudzi citi elementi. Un, protams, kā tas jau ir visos sporta veidos, nepieciešams arī nedaudz veiksmes. Lai sasniegtu virsotnes, ir daudz kārtīm ir jāsakrīt, jo konkurence tur "augšā" ir patiesi milzīga! Es gribētu domāt, ka lielu daļu no šī ceļa ir iespējams noiet arī Latvijā, taču eventuāli ir jābūt gatavam peldēt arī lielākos starptautiskos ūdeņos. Tikai salīdzinot savas spējas ar pasaules labākajiem ir iespējams sasniegt progresu un šobrīd strādājam pie tā, lai starptautiskā arēna kļūtu mums pieejamāka.

Viens no skaļākajiem notikumiem Latvijas golfa pasaulē ir nesenais izaicinājums “Izspēlē Latviju”, kur balvā ir dalība DP WORLD TOUR rīkotā turnīrā Francijā, Parīzē. Vai tas nav viens no pēdējo gadu iespaidīgākajiem projektiem Latvijā?

Šī projekta unikalitāte ir tajā momentā, ka tas vienlaicīgi dod papildus motivāciju mūsu golferiem spēlēt vairāk un labāk un atbalsta Latvijas laukumus. Tā ir atgriezeniskā saite. Ir skaidrs, ka laukumi nevar iztikt bez spēlētājiem. Bet tas strādā arī pretējā virzienā - spēlētāji nevar spēlēt bez laukumiem. Ar šo projektu mēs cenšamies motivēt golferus nospēlēt iespējami vairāk Latvijas laukumus sezonas laikā, tādā veidā atbalstot to pastāvēšanu un dodot lielāku sparu un resursus attīstīt savu darbību. Kas, savukārt, rezultēsies vēl lielākā skaitā spēlētāju Latvijā. Līdz ar to, ņemot vērā, ka šis projekts iesaista abas būtiskākās golfa ekosistēmas sastāvdaļas, domāju, ka tas tiešām ir pēdējo gadu viens no iespaidīgākajiem golfa notikumiem Latvijā. Iespējams, ne tikai golfa.

Cik nozīmīga ir “Izspēlē Latviju” piedāvātā iespēja, ņemot vērā šī brīža tendences? 

Man ir tiešām grūti iedomāties izcilāku golfa spēles pieredzi, kā došanos laukumā vienlaicīgi ar pasaules labākajiem golferiem, ko pateicoties “Olybet Sports Bar” sadarbībai ar “DP World Tour” būs iespēja izbaudīt trīs spēlētājiem no Latvijas. Zinu, ka spēlētājiem šī iespēja šķiet ārkārtīgi vilinoša un kopš iniciatīvas izsludināšanas viņi daudz aktīvāk sākuši ceļot pa Latvijas laukumiem un krāt izspēlētos raundus tajos. Tā ir unikāla iespēja ik katram golfa entuziastam, par kuru vēl pāris gadus atpakaļ varēja tikai sapņot. 

Cik reāli Latvijas golferiem būtu nonākt DP WORLD TOUR kādā no turnīriem bez šī izaicinājuma?

Laikam jau šeit vietā teiciens - ko nevar nopirkt par naudu, to var nopirkt par lielu naudu. Taču tas noteikti nav vienkārši, tāpēc dalība “Izspēlē Latviju” izaicinājumā lielākajai daļai spēlētāju varētu būt ekskluzīva iespēja, ko tādu piedzīvot. Turklāt nekas tāds, ko viņi jau nedarītu, viņiem nav jādara - tikai jāspēlē golfs tepat Latvijā. Un, protams, jāpierāda sevi kā labāko gaidāmajā kvalifikācijas turnīrā, lai tiktu pie balvas.

Vai nākotnē ir plānotas līdzīgas iniciatīvas, un kādi ir Latvijas Golfa federācijas tuvākie plānotie lielākie projekti?

Strādājam daudzos virzienos saskaņā ar savu stratēģiju. Visu pat grūti uzskaitīt. Sezonai noslēdzoties, pavilksim strīpu un izvērtēsim, kuri projekti ir bijuši veiksmīgi, bet kuri ne tik ļoti. Noteikti runāsim arī ar atbalstītājiem par viņu vēlmi un iespējām realizēt projektus jaunajā sezonā. “Izspēlē Latviju” vai analoga formāta iniciatīva viennozīmīgi būs viena no mūsu prioritātēm. Esam ļoti gandarīti par to, ka sadarbībā ar “Olybet Sports Bar” varējām realizēt šo projektu, kuram analoga, šķiet, nav nekur Eiropā.