foto: Getty Images via AFP
VIDEO: amerikāņu basketboliste gāž Stefanu Kariju no tālmetienu karaļa troņa
Sabrinas Jonesku tālmetienu konkursa rezultāts varētu vēl ilgi netikt pārspēts.
Basketbols
2023. gada 15. jūlijs, 19:01

VIDEO: amerikāņu basketboliste gāž Stefanu Kariju no tālmetienu karaļa troņa

Jauns.lv

Naktī uz sestdienu pēc Latvijas laika Lasvegasā sākās sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) Visu Zvaigžņu spēles nedēļas nogale, kurā uzspīdēja viena no sieviešu basketbola šā brīžā spilgtākajām zvaigznēm – Sabrina Jonesku.

Pati spēle paredzēta no sestdienas un svētdienu pēc Latvijas laika, bet pirmās dienas viens no centrālajiem notikumiem bija tālmetienu konkurss, kurā ar fantastisku rezultātu triumfēja Jonesku, finālā pārspējot austrāliešu basketbolisti Sami Vitkombu un Ariku Agunbovali.

Jonesku savā fināla piegājienā trāpīja 25 no 27 tālmetieniem, tiekot pie 37 punktiem no maksimālajiem 40. Pēc šāda principa (40 maksimālie punkti) tālmetienu konkurss kopš 2020. gada norisinās arī NBA (toreiz trešo vietu konkurss izcīnīja Dāvis Bertāns), kur neviens no basketbolistiem līdz šim nebija spējis iekrāt vairāk par 31 punktu – par visu laiku labāko basketbola snaiperi uzskatītais Stefens Karijs (2021. gadā) un ASV izlases saspēles vadītājs šogad gaidāmajā Pasaules kausā Tairīss Halibērtons (2023. gadā), bet WNBA līdzšinējais rekords – 30 punkti – pērn padevās Alijai Kvilijai, kura šosezon līgā nespēlē, bet iepriekš uzvarējusi četros no pēdējiem pieciem tālmetienu konkursiem.

"Es vienkārši koncentrējos uz to, lai trāpītu pa vienam. Nebiju pārliecināta, cik daudz aizmetu  garām, bet zināju, ka nebija daudz," pēc vēsturiskā rezultāta sasniegšanas sacīja Ionesku, kura 2022. gadā uzvarēja WNBA Visu zvaigžņu meistarības konkursā.

Jonesku sniegums šajā tālmetienu konkursā tiek uzskatīts par visu laiku labāko rezultātu šādos konkursos. Savukārt visu laiku sliktākais rezultāts NBA konkursos ir vienam no visu laiku izcilākajiem spēlētājiem Maiklam Džordanam, kurš 1990. gada konkursā dabūja vien piecus punktus (no 30), tikpat maz divus gadus iepriekš iekrāja arī viena no Vācijas basketbola leģendām Detlefs Šrempfs. Tieši šie abi izcilie basketbolisti līdz šim sasnieguši vispieticīgākos rezultātus NBA tālmetienu konkursos.

25 gadus vecā Jonesku šobrīd ir viena no visdaudzpusīgākajām WNVA basketbolistēm un pieskaitāma labākajiem ārējiem spēlētājiem. Par Jonesku potenciāla liecina fakts, ka viņas tuvs draugs un mentors savulaik bija izcilais NBA spēlētājs Kobe Braients.