foto: REUTERS/SCANPIX
Ar neitralitāti nepietiek! Krievijas un Baltkrievijas sportistiem ir kategoriski jānosoda Krievijas agresija, lai piedalītos 2024. gada olimpiskajās spēlēs, uzskata čehu hokeja leģenda
Ar Detroitas "Red Wings" Hašeks īstenoja sapni izcīnīt Stenlija kausu.
Sporta zvaigznes
2023. gada 11. jūlijs, 16:19

Ar neitralitāti nepietiek! Krievijas un Baltkrievijas sportistiem ir kategoriski jānosoda Krievijas agresija, lai piedalītos 2024. gada olimpiskajās spēlēs, uzskata čehu hokeja leģenda

Jauns.lv

Krievijas un Baltkrievijas sportistiem ir skaidri un nepārprotami jānosoda Krievijas agresija Ukrainā vai arī ir jāliedz viņiem piedalīties nākamgad Parīzē paredzētajās olimpiskajās spēlēs, uzskata leģendārais čehu vārtsargs, olimpiskais čempions un divkārtējais Stenlija kausa ieguvējs Dominiks Hašeks.

Viņš ir pārliecināts, ka pretējā gadījumā šādu sportistu klātbūtne olimpiskajās spēlēs būtu “milzīga Krievijas kara reklāma”.

Hašeks asi kritizējis Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) ieteikumu uzņemt Krievijas un Baltkrievijas sportistus kā neitrālus. “Ikviens zina, ko kurienes ir šie sportisti,” viņš sacīja intervijā aģentūrai “Associated Press”. “Viņi pārstāvētu agresīvu imperiālistisku karu un ar to saistītos noziegumus un slepkavības.”

Viņaprāt, tas būtu analoģiski Krievijas apgādei ar tankiem, lidmašīnām un munīciju. “Esmu pārliecināts, ka mums visiem, visai demokrātiskajai pasaulei ir jādara viss iespējamais, lai pašreizējos apstākļos neļautu piedalīties Krievijas un Baltkrievijas sportistiem.”

SOK prezidents Tomass Bahs ir norādījis neitralitātes definīciju — publiski neatbalstīt karu, nebūt saistītam ar armiju kopš invāzijas sākuma 2022. gada 24. februāra, sacensties bez savas valsts karoga, himnas vai nacionālajām krāsām — par kuru sporta pārvaldības institūcijām ir jāizlemj kā un vai to piemērot. SOK amatpersonas izteikušās, ka organizācija “atbilstošajā laikā” var pieņemt savu lēmumu par Krievijas sportistiem, taču viņu izslēgšana tikai pases dēļ būtu diskriminācija.

Parīzes olimpiskās spēles sāksies 2024. gada 26. jūlijā.

Hašeks uzskata, ka obligāts nosacījums, lai šie sportisti varētu piedalīties, ir publisks un atkārtots kara nosodījums, nepietiktu tikai ar šāda satura deklarācijas parakstīšanu. Savukārt demokrātiskajām valstīm ir jābūt gatavām sportistiem un viņu ģimenes locekļiem piedāvāt patvērumu un drošību. Viņš arī izteicis ideju par bēgļu komandas izveidi, jo šo sportistu uzņemšana atbilstoši Krievijas nosacījumiem nozīmētu invāzijas atbalstīšanu.

“Tā ir Krievijas kara neticama reklāma un tā prasa daudzu cilvēku dzīvības,” viņš sacīja. “Mums tas ir jāaptur.”

Jūnija sākumā Hašeks piecas dienas pavadīja Ukrainā, apmeklējot Kijivu, Harkivu, kā arī Buču un Irpiņu, kas atgūstas no brutālās krievu okupācijas. Hašeks izteicās, ka viņa mērķis bija ne vien paust atbalstu Ukrainai, bet arī iedrošināt vietējo hokeja sabiedrību, ieskaitot jauniešu spēlētājus, laikā, kad puse visu valsts ledus laukumu kara dēļ nav pieejami.

Viņš noraidīja kritiku, ka sportu nevajag jaukt ar politiku, norādot, ka valstis savu mērķu sasniegšanā izmanto savus sekmīgākos sportistus. “Tas ir vispārpieņemti un tur nav nekā slikta līdz brīdim, kad valsts iesaistās slepkavošanā un sportisti kļūst par tās propagandas līdzekli. Tieši tas ir Krievijas un Baltkrievijas sportistu gadījumā. Un mums tas ir jāaptur.”

Hašeks augustā uzaicināts iepazīstināt ar savu viedokli Eiropas parlamentu. “Nevaru paredzēt, kāda varētu būt ietekme, taču vēlos darīt visu iespējamo, lai viņus pārliecinātu, un pēc tam viņi var pārliecināt citus.”

1998. gada olimpiskais čempions aicinājis izslēgt Krievijas un Baltkrievijas sportistus kopš Krievijas invāzijas sākuma 2022. gada 24. februārī un atklātā vēstulē vērsies īpaši pie Nacionālās hokeja līgas (NHL) un profesionālā tenisa organizācijām ATP un WTA.

Hašeka sevišķu vilšanos izraisīja NHL vadības gļēvā nostāja Krievijas agresijas jautājumā. Viņš bija ierosinājis līgas komisāram Gerijam Betmenam dzēst ar Krievijas spēlētājiem noslēgtos līgumus, šādi viņus izslēdzot no dalības līgā, pretējā gadījumā līga būtu daļēji atbildīga par Ukrainā notiekošo. Turklāt NHL būtu būtiski finansiāli jāpiedalās Ukrainas pēckara atjaunošanā. “Tie nebūtu daži nieka miljoni, bet liela ieņēmumu daļa,” viņš uzsvēra. “Man nav mērķa kaitēt NHL, taču likt maksāt par savu uzvedību.” Līdzīgi būtu jārīkojas tenisa un citu sporta veidu pārvaldības institūcijām, “jo tās atbalsta Krievijas karu”.

Viņš neatbalsta Parīzes olimpisko spēļu boikotu, jo nevēlas atņemt sportistiem olimpisko sapni. Pēdējo lēmumu Krievijas sportistu nepielaišanā un “daudzu dzīvību izglābšanā” pieņems Francijas varas iestādes.

Pērn čehu leģenda asi kritizēja Betmenu un viņa vietnieku Bilu Deiliju necieņā pret Čehijas Ārlietu ministriju, NHL pirmssezonas spēlēs Prāgā pieļaujot Krievijas hokejistu piedalīšanos.

Divkārtējais Stenlija kausa ieguvējs Detroitas "Red Wings" sastāvā Dominiks Hašeks tiek uzskatīts par vienu no visu laiku labākajiem hokeja vārtsargiem. Par savu spēles stilu un spēcīgo personību viņu NHL iedēvēja par "Dominatoru". Savas 31 gadu ilgās hokejista karjeras laikā visvairāk reižu — sešas! — ieguva Vezinas balvu kā NHL labākais vārtsargs un viņš ir vienīgais vārtsargs, kurš divas reizes ieguvis Hārta balvu kā līgas vērtīgākais spēlētājs.