foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/ Vida Press
VIDEO: Jao Mins pēc drausmīga spēļu sarunāšanas skandāla pamet Ķīnas nacionālās basketbola līgas vadītāja amatu
Ķīnas basketbola leģenda Jao MIns.
Basketbols
2023. gada 25. maijs, 13:49

VIDEO: Jao Mins pēc drausmīga spēļu sarunāšanas skandāla pamet Ķīnas nacionālās basketbola līgas vadītāja amatu

Jauns.lv/LETA

Bijusī Nacionālas basketbola asociācijas (NBA) zvaigzne Jao Mins atstājis Ķīnas nacionālās basketbola līgas vadītāja amatu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mins par Ķīnas spēcīgākās basketbola līgas (NBL) vadītāju kļuva 2017. gadā, to pamatīgi komercializējot, tomēr tagad viņš spiests darbu atstāt.

Ķīnas basketbola asociācijas mājaslapā Minam izteikta pateicība par padarīto darbu, tomēr nav norādīts kāds ir bijis iemesls Mina aiziešanai. Vien paziņots, ka NBL direktoru padomē nolemts, ka organizācijai nepieciešams jauns vadītājs.

Minu 2002. gadā ar pirmo numuru NBA draftā izvēldējās Hjūstonas "Rockets", kuras rindās 2,29 garais ķīnietis arī aizvadīja visas savas astoņas sezonas NBA, karjeru noslēdzot hronisku traumu dēļ. Visus astoņus gadus Mins tika izraudzīts dalībai NBA Zvaigžņu spēlē.

Pēdējos gados Ķīnas NBL satricināja dažādi korupcijas skandāli, bet pagājušajā mēnesī no līgas "play off" spēļu turnīra tika izslēgtas Šanhajas "Sharks" un Dzjansu "Dragons", par sportisko principu neievērošanu. Sērijas trešajā mačā divas minūtes pirms finālsvilpes "Dragons" bija vadībā ar 100:96, tomēr atlikušajā laikā pieļāva piecas apzinātas kļūdas, kas ļāva maču uzvarēt "Sharks", kuras sastāvā ir tādi bijušie NBA spīdekļi kā Maikls Bīzlijs un Ēriks Bledso.

Mača iznākums tika traktēts par aizdomīgu un pēc izmeklēšanas secināts, ka tas ietekmēts tīši, kā rezultātā abas komandas tika diskvalificētas un saņēma soda naudas. Klubu menedžeri un treneri saņēmuši diskvalifikācijas līdz pieciem gadiem.

Tiek ziņots, ka  40 gadus vecā Mina vietā amatā varētu stāties pieredzējušais sporta žurnālists Sju Jičens, kurš strādāja komitejās, kas pieteicās un pārraudzīja 2008. gada Pekinas vasaras olimpisko spēļu un 2022. gada ziemas spēļu vadību.