foto: imago/ANE Edition
"Olympiakos" izšķirošajā mačā nopelna "Final 4";  Kurucam un Pasečņikam sekmīgs sniegums uzvarās
Bulgāru basketbolists Aleksandrs Vezenkovs nākamsezon varētu pārcelties uz NBA.
Basketbols
2023. gada 10. maijs, 11:39

"Olympiakos" izšķirošajā mačā nopelna "Final 4"; Kurucam un Pasečņikam sekmīgs sniegums uzvarās

Jauns.lv/LETA

Grieķijas basketbols klubs Pirejas "Olympiakos" otrdien nodrošināja vietu nākamajā nedēļā Kauņā paredzētajā ULEB Eirolīgas finālčetrinieka turnīrā.

Ceturtdaļfināla fāzes izšķirošajā mačā "Olympiakos" mājās ar rezultātu 84:72 (20:15, 24:18, 21:19, 19:20) uzveica Stambulas "Fenerbahce" un sērijā līdz trīs uzvarām panāca 3-2.

Uzvarētājiem ar 22 punktiem izcēlās Kosts Sluks, 17 punktus guva Saša Vezenkovs, bet 14 punkti un 11 atlēkušās bumbas bija Kostam Papanikolau. Stambulas vienībā 26 punkti bija Marko Guduričam, kurš realizēja 8 no 12 tālmetieniem, bet 14 punktus guva Džonatans Motlijs.

Maču klātienē noraudzīties bija ieradies NBA komandas Sakramento "Kings" galvenais treneris Maiks Brauns, kurš uz Atēnām devies, lai aprunāties ar iespējamo komandas pastiprinājumu nākamajā sezonā - bulgāru Vezenkovu, kurš, visticamāk, tiks atzīts par aizvadītās regulārās sezonas Eirolīgas vērtīgāko spēlētāju. Brauns tika atzīts par aizvadītās NBA regulārās sezonas labako treneri.

Savu pretinieci pusfinālā "Olympiakos" uzzinās trešdien "Monaco" un Telavivas "Maccabi" duelī. Par vietu otrā pusfinālā cīnīsies Madrides "Real" ar Belgradas "Partizan" - šī pāra uzvarētāju gaida tikšanās ar "Barcelona" vienību, kas sērijā ar 3-0 uzveica Rolanda Šmita pārstāvēto Kauņas "Žalgiris".

Arī šajā sezonā Eirolīgā spēlē 18 komandas, kuras aizvadīja divu apļu turnīru, labākajām astoņām iekļūstot izslēgšanas turnīrā. Eirolīgas finālčetrinieka turnīrs no 19. līdz 21 .maijam norisināsies "Žalgiris" mājvietā Kauņā.

Iepriekšējā sezonā par čempioni tika kronēta Stambulas "Anadolu Efes", kas finālcīņā Belgradā ar 58:57 uzveica Madrides "Real", turnīrā uzvarot otro sezonu pēc kārtas.

Tikmēr Latvijas basketbolists Anžejs Pasečņiks uva desmit punktus un izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas Spānijas augstākās līgas (ACB) mačā, viņa un Daira Bertāna pārstāvētajai Seviljas "Real Betis" svinot svarīgu uzvaru.

Seviljas basketbolisti viesos ar rezultātu 90:79 (14:30, 21:18, 27:23, 28:8) uzveica "Girona" komandu, kas ir tās tiešā konkurente par vietas saglabāšanu ACB.

Pasečņiks, laukumā pavadot 14 minūtes un 16 sekundes, grozā raidīja rīs no sešiem divpunktu metieniem un četrus no sešiem soda metieniem, pieļāva vienu kļūdu, pārtvēra vienu bumbu, bloķēja vienu metienu, trīsreiz pārkāpa noteikumus, izprovocēja trīs piezīmes, iekrāja pozitīvu +/- rādītāju (+8) un 14 efektivitātes koeficienta punktus. Bertāns 17 minūšu un 26 sekunžu laikā izpildīja trīs neprecīzus tālmetienus, atdeva vienu rezultatīvu piespēli, četrreiz pārkāpa noteikumus, izprovocēja vienu piezīmi un tika pie sliktākā +/- rādītāja komandā (-13).

Uzvarētājiem ar 25 punktiem un desmit rezultatīvām piespēlēm izcēlās Džīns Montero, bet pretiniekiem 17 punktus guva Džons Dženkinss.

Artūra Kuruca pārstāvētā Vitorijas "Baskonia" ar 26 uzvarām 31 mačā turnīra tabulā ieņem otro vietu, kamēr Mārča Šteinberga pārstāvētā Manrezas "Baxi" un "Real Betis" ar desmit uzvarām 32 cīņās atrodas 14. un 15. vietā. "Fuenlabrada", kurai savainojuma dēļ šosezon vairs nevarēs palīdzēt Rodijs Mačoha, ar četrām uzvarām 31 spēlēs ir pēdējā pozīcijā 18 komandu konkurencē un pametīs augstāko līgu.

Iepriekšējā sezonā par Spānijas čempionu kļuva Madrides "Real", kas sērijā ar 3-1 pieveica "Barcelona".

Tikmēr Rodions Kurucs uva 14 punktus Francijas čempionāta regulārā turnīra priekšpēdējā spēlē un sekmēja Strasbūras SIG komandas uzvaru cīņā par iekļūšanu izslēgšanas turnīrā.

Strasbūras vienība, kuru vada Latvijas izlases galvenais treneris Luka Banki, mājās ar rezultātu 90:70 (26:14, 11:20, 35:16, 18:20) uzvarēja "Pau-Orthez" vienību.

Kurucs spēlēja 26 minūtes, grozā raidot abus divus divpunktu metienus un visus četrus soda metienus, kā arī divus no trīs tālmetieniem, tajā skaitā vienu no trešdaļlaukuma trešās ceturtdaļas pēdējā sekundē. Latvieša rēķinā bija arī trīs atlēkušās bumbas, viena rezultatīva piespēle, trīs pārtvertas bumbas, viena kļūda, trīs piezīmes, divi izprovocēti noteikumu pārkāpumi, otra labākā efektivitāte komandā (19) un labākais +/- rādītājs (+28).

Uzvarētājiem 21 punktu guva Markuss Kīns, bet pretiniekiem 16 punkti bija Geretam Simam.

Strasbūras komanda ar 16 panākumiem 33 cīņās ierindojas devītajā vietā 18 Francijas čempionāta komandu vidū.

Savukārt Anete Šteinberga otrdien guva četrus punktus Francijas čempionāta pusfināla sērijas pirmajā spēlē un kopā ar Buržas "Tango" komandu svinēja uzvaru.

"Tango" mājās ar rezultātu 80:67 (15:18, 19:18, 22:13, 24:18) pārspēja FIBA Eirokausa čempioni Lionas ASVEL. Atbildes spēle norisināsies sestdien Lionā.

Šteinberga otrdien spēlēja 13 minūtes un 15 sekundes, kuru laikā realizēja divus no sešiem divpunktu metieniem, izcīnīja vienu atlēkušo bumbu, atdeva divas rezultatīvas piespēles, pieļāva trīs kļūdas, pārtvēra vienu bumbu, četrreiz pārkāpa noteikumus, iekrāja pozitīvu +/- rādītāju (+1) un tika pie viena efektivitātes koeficienta punkta.

Mājiniecēm 30 punktus guva Ivonne Andersone un 23 pievienoja Polina Astjēra, bet pretiniecēm 15 punktus guva Gabriela Viljamsa.

Regulārajā čempionātā "Tango" ar 16 uzvarām 22 mačos turnīra tabulā ieņēma ceturto vietu.

Buržas vienība šo sezonu sāka ar diviem tituliem, izcīnot Eiropas Superkausu un Francijas Superkausu. "Tango" pagājušajā sezonā izcīnīja uzvaru FIBA Eirokausā un uzvarēja Francijas meistarsacīkstēs.