foto: REUTERS/SCANPIX
Neierasts rezultāts — Ņepomņaščijs un Ližeņs nospēlē neizšķirti pasaules šaha čempionāta astotajā partijā
Šoreiz Ņepomņaščijs un Ližeņs samierinājās ar neizšķirtu
Citi sporta veidi
2023. gada 20. aprīlis, 18:41

Neierasts rezultāts — Ņepomņaščijs un Ližeņs nospēlē neizšķirti pasaules šaha čempionāta astotajā partijā

Jauns.lv/LETA

Zem Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) karoga startējošais Jans Ņepomņaščijs ceturtdien Astanā spēlēja neizšķirti ar ķīnieti Dinu Ližeņu mača par pasaules šaha čempiona titulu partijā un pēc astoņām cīņām saglabāja pārsvaru ar 4,5-3,5.

Dins spēlēja ar baltajām figūrām, bet Ņepomņaščijs izvēlējās Nimcoviča aizsardzību. 22.gājienā, Ņepomņaščijam nomainot laidni pret zirgu, ķīniešu lielmeistars ieguva pārsvaru, taču neprecīzs 26.gājiens d7 traucēja realizēt pārsvaru, pusēm 45.gājienā vienojoties par neizšķirtu.

Neizšķirts rezultāts ir netipiski negaidīts, jo iepriekšējās četras partijas noslēdzās ar kāda šahista uzvaru.

Cīņā par pasaules čempiona titulu līdz 30.aprīlim paredzētas 14 partijas, bet neizšķirta gadījumā šahisti aizvadīs taibreiku.

Turnīra kopējais balvu fonds ir divi miljoni eiro.

Kopš 2013.gada pasaules čempiona statusā bija norvēģis Magnuss Kārlsens, kurš pērn nolēma, ka neaizstāvēs savu titulu, tādējādi kandidātu turnīra uzvarētājs Ņepomņaščijs spēlē pret otrās vietas ieguvēju Dinu. 2021. gadā Kārlsens pārliecinoši pieveica Ņepomņaščiju ar rezultātu 7,5 pret 3,5.

2023. gada martā Ņepomņaščijs sasniedza Elo reitingu 2795, kas ir 16. augstākais rādītājs šaha vēsturē. Absolūtais rekords — 2882 — pieder Kārlsenam, kurš 2014. gada maijā pārspēja Garija Kasparova 1999. gada jūlijā sasniegto reitingu 2851.