foto: USA Today Sports
Bļugers no tribīnēm vēros "Golden Knights" Stenlija kausa izcīņas kampaņas sākumu
Teodors Bļugers
Hokejs
2023. gada 18. aprīlis, 22:15

Bļugers no tribīnēm vēros "Golden Knights" Stenlija kausa izcīņas kampaņas sākumu

Māris Siliņš

Jauns.lv

Lasvegasas “Golden Knights” šonakt aizvadīs Stenlija kausa izcīņas pirmo spēli pret Vinipegas “Jets”, taču Latvijas centra uzbrucējs Teodors Bļugers šoreiz paliek ārpus komandas pieteikuma. 

Ziemeļamerikas hokeja laukumos sācies divus mēnešus garais Stenlija kausa izcīņas maratons, to pamatoti uzskata par vienu no grūtāk iegūstamajām trofejām profesionālajā sportā. Puse jeb 16 no 32 NHL pārstāvētajām komandām jau devušās atvaļinājumā, vēl 16 ar teju līdzīgām izredzēm un cerībām metīsies sevi un pretiniekus nežēlojošā cīņā par vērtīgo trofeju.

Latvijas hokeja līdzjutējiem šajā pavasarī vislielāko interesei rada Lasvegasas “Golden Knights”, kur sezonas vidū nokļuva uzbrucējs Teodors Bļugers. Komanda, kura regulārajā sezonā uzvarēja Rietumu konferencē, tiek ierindota starp galvenajiem favorītiem, un tas dod cerību, ka cīņā par katra hokejista sapni šoreiz piedalīsies arī kāds latviešu spēlētājs. Tiesa, savu vietu zem Lasvegasas saules Bļugeram vēl būs jāizcīna, jo pirmās kārtas ievadā viņš ir atstāts starp tuvākajiem rezervistiem.

No zvaigznēm — pie titula pretendentiem

Bļugers maiņas darījumu, kurā viņš no Pitsburgas “Penguins” nokļuva Lasvegasā, sauca par pārsteigumu, tomēr hokeja kuluāros tāds notikumu pavērsiens bija nojaušams. Nestabilu sezonu aizvadošajiem “Penguins” bija vajadzīgas pārmaiņas aiz komandas spožāku zvaigžņu mugurām. Aizsardzības un mazākuma speciālists Bļugers bija laba izvēle iespējamajai maiņai, jo vasarā latvietis būs brīvais aģents un, visticamāk, “Penguins” vienkārši nepietiktu līdzekļu algas griestu ietvaros, lai Bļugeram piedāvātu jaunu līgumu. Pārdzīvojis pārsteiguma momentu, Tedis varēja atskārst, ka patiesībā ir nokļuvis sportiskā ziņā pašlaik ambiciozākā komandā, kuras mērķi par Stenlija kausa pacelšanu ir reālāki nekā Pitsburgā. Starp citu, “Penguins” līdz izslēgšanas spēlēm nemaz netika.

Lasvegasā hokeja vēsture tiek rakstīta kopš 2018. gada rudens, kad līgas paplašināšanas draftā izveidotā komanda jau pirmajā sezonā aizkļuva līdz Stenlija kausa izcīņas finālam, kur piecās spēlēs piekāpās Aleksandra Ovečkina vadītajiem Vašingtonas "Capitals", bet otrajā sezonā līdz Rietumu konferences finālam, kur piecu maču sērijā zaudēja Dalasas “Stars”. Kopš pirmās sezonas “Golden Knights” vizītkarte ir sabalansēts un dziļš sastāvs, kurā nav pirmā lieluma zvaigžņu, toties ir meistarīgi sava darba darītāji katrā maiņā. Bļugera pieaicināšana pilnībā ietilpa šajā sastāva komplektācijas filozofijā. Viens no līgas labākajiem spēlētājiem mazākumā allaž var būt noderīga opcija pat tad, ja komandas sastāvs šķietami ir nokomplektēts. Turklāt Lasvegasā spēle nevienādos sastāvos šosezon bijusi visai viduvējā līmenī.

Neizdevās izkonkurēt Ruā

Bļugers azartspēļu metropolē ieradās brīdī, kad “Golden Knights” sastāvā bija vairāki savainojumi, tostarp spēlēt nevarēja arī ceturtās maiņas centrs Nikolā Ruā. Tieši viņa vietu ceturtajā maiņā ieņēma Bļugers. Piecus no sešiem Lasvegasā nopelnītajiem rezultativitātes punktiem latvietis sakrāja pirmajās desmit spēlēs, taču vēlāk tik labi spēle vairs nevedās. Sezonas izskaņā Tedis cīņā par vietu sastāvā tomēr piekāpās Ruā un izslēgšanas spēlēm viņš gatavojas piektajā jeb tā sauktajā rezerves maiņā. Diezgan droši var prognozēt, ka saspringtajā spēļu grafikā notiks spēlētāju rotācija, un iespēja tiks dots arī Bļugeram. Turklāt tādā gaļas mašīnā kā Stenlija kausa izcīņa bez savainojumiem nav iztikusi neviena komanda.

Par komandas trenera Brūsa Kesidija izvēli par labu Ruā nevajadzētu brīnīties. 26 gadus vecais kanādiešu uzbrucējs 65 spēlēs sakrāja 30 (14+16) rezultativitātes punktus un šajā rādītājā bija desmitais labākais komandā. Tomēr svarīgāki droši vien izrādījās divi citi rādītāji — Ruā sezonu noslēdza ar lietderības koeficientu +10, bet viņa prasmes spēka spēlē un forčekingā tiek vērtētas kā vienas no labākajām “Golden Knights” sistēmā. Turpretī Bļugeram īsts sezonas restarts Lasvegasā nesanāca. Arī jaunajā komandā lietderības koeficients bija negatīvs jeb mīnus 2, visā sezonā kopā ar Pitsburgā iespēto tie bija mīnus 9. Jāpiebilst, ka tā noticis pirmo reizi karjerā, turklāt arī rezultativitātes ziņā latvietim iepriekšējās trīs sezonas bija krietni veiksmīgākas. 

Lai kā beigtos šī sezona, pēc tās Bļugers būs neierobežoti brīvais aģents un varēs izskatīt jebkuras NHL komandas piedāvājumu. Par to, ka tādi būs vairāki, šaubu nav. Šaubas drīzāk ir par to, vai Lasvegasā latvietim piedāvās sadarbības turpinājumu.

Favorītu statusā pret izcilu vārtsargu

Būtu dīvaini, ja “Golden Knights” gaidāmajā sērijā pret Vinipegu nebūtu favorītu statusā. To paredz gan uzvarētā regulārā sezona Rietumos, gan labāka sastāva komplektācija uzbrucēju un aizsargu pozīcijās, gan iepriekšējie savstarpējo spēļu rezultāti. Tomēr vieglu dzīvi Lasvegasai neviens neparedz. Visticamāk, sērijā gaidāms mazrezultatīvs hokejs, kurā katra kļūda un spēle nevienādos sastāvos var kļūt par izšķirošo faktoru.

Kā jau minēts, “Golden Knights” komandā nav superzvaigžņu. Tikai trīs spēlētāji tika pāri 20 gūto vārtu atzīmei, par rezultatīvāko spēlētāju kļūstot līdz izslēgšanas spēlēm beidzot tikušajam Džefam Aikelam. Taču tajā pat laikā briesmas var gaidīt no jebkuras maiņas. Par papildus faktoru kļūs arī komandas kapteiņa Marka Stouna, kurš pēdējo reizi spēlējis janvārī, atgriešanās sastāvā. Tomēr “Golden Knights” trumpis ir aizsardzība, kas ļoti labi prot atvirzīt spēli uz laukuma stūriem, bet metienu ceļā ierasti stājas kāds no laukuma spēlētājiem. Bloķēto metienu ziņā Lasvgasa bija pārliecinoši NHL līderi.

Kā Vinipegas “Jets” trumpis tiek minēts vārtsargs Konors Helibaks, kurš pirms trīs gadiem saņēma līgas labākā vārtsarga jeb Vezinas trofeju. Visu sezonu kopumā nestabili spēlējošo “Jets” komandu izslēgšanas spēlēs ievilka tieši Helibaka sniegums, kurš pēdējās sešās regulārās sezonas spēlēs ielaida tikai deviņus vārtus. Ja viņš šādi turpinās arī izslēgšanas spēles, tā “Golden Knights” komandai var kļūt nepārvarama barjera. 

Pirmās divas sērijas spēles notiks Lasvegasā 19. un 21. aprīļa agrā rītā pēc Latvijas laika.