foto: dpa/picture-alliance
SOK prezidents Bahs turpina krievu reabilitēšanu; sola vadlīnijas arī militārajiem sportistiem
SOK prezidents Tomass Bahs sola, ka nākamnedēļ būšot jau gatavas vadlīnijas, lai Krievijas sportisti varētu pretendēt uz vietu Parīzes olimpiskajās spēlēs.
Citi sporta veidi
2023. gada 23. marts, 16:42

SOK prezidents Bahs turpina krievu reabilitēšanu; sola vadlīnijas arī militārajiem sportistiem

Jauns.lv

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs aizstāvējis savas organizācijas centienus meklēt iespēju Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties sacensībās, uzstājoties savā dzimtenē Vācijā, kur trešdien notika Ukrainas atbalstītāju protesta akcija, vēsta ziņu aģentūra AP.

Bahs palika pie SOK nostājas, ka būtu diskriminējoši izslēgt krievus un baltkrievus, pamatojoties tikai uz pilsonību, un apgalvoja, ka olimpiskās spēles var palīdzēt veicināt dialogu saspringtajā laikā. Sabiedriskā raidorganizācija WDR ziņoja, ka Esenē, kur norisinājās Rūras apgabala politiskais forums, uz kuru ieradās arī SOK prezidents, bija sapulcējušies aptuveni 200 Ukrainu atbalstoši protestētāji, kas aicināja pilnībā izslēgt Krieviju no olimpiskajām spēlēm.

foto: REUTERS/SCANPIX
Ukrainas atbalstītāji sagaida SOK prezidentu Esenē ar kadriem no okupantu nodarītajiem postījumiem Ukrainai.

SOK īsi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā drošības apsvērumu dēļ aicināja Krieviju un Baltkrieviju izslēgt no pasaules sporta, bet tagad iestājas par to, lai abu valstu sportisti varētu sacensties kā neitrāli atlēti, bez savu valstu simboliem, vēl pirms 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas sacensībām, lai sportisti reāli pretendētu uz dalību sacensībās.

Bahs atkārtoja, ka viņš iebilst pret politisko ietekmi uz sportu un jebkādiem ierosinājumiem, ka pret krieviem būtu jāizturas kā pret "kolektīvi vainīgiem". Viņš piebilda, ka olimpiskajām spēlēm ir jāsaglabā neitralitāte, lai tās būtu vienojošs spēks.

Kamēr SOK spriež par krievu dalību olimpiādē, Ukraina atvadās no talantīga sportista, kuru nogalināja okupanti

gallery icon
24

SOK jau iepriekš paziņoja, ka vēlas nepieļaut, lai olimpiskajās spēlēs piedalītos sportisti, kas "aktīvi atbalsta karu", bet galīgo lēmumu pieņems starptautiskās federācijas, kas vada atsevišķus sporta veidus, taču SOK sniegusi nedaudz informācijas par to, kā tas notiks.

Bahs trešdien precizēja šo pieeju, norādot, ka SOK varētu ieteikt aizliegt sportistiem pozēt ar simbolu "Z", kas tiek izmantots uz Krievijas militārajiem transportlīdzekļiem un ir kļuvis par kara atbalsta simbolu.

"Mūsu principi skaidri un gaiši norāda, ka jebkāda aktīva kara atbalstīšana, tas ietver arī "Z" burta nēsāšanu, publisku atrādīšanu un daudz ko citu, ir aizliegts. Ikviens, kurš šādā veidā atbalsta karu, nedrīkst piedalīties sacensībās. Mēs gan šo izdodam tikai kā ieteikumu starptautiskajām federācijām," pauda Bahs.

Jautāts par to, ko darīt ar daudzajiem Krievijas sportistiem, kuri ir daļa no armijas vai kuriem ir saikne ar militārām organizācijām, Bahs norādīja, ka par savu pieeju SOK varētu lemt valdes sēdē nākamnedēļ. "Pagaidiet līdz nākamās nedēļas vidum. Esmu pārliecināts, ka tad mēs izstrādāsim atbilstošas vadlīnijas," viņš teica.

2024. gada Parīzes olimpiskās spēles norisināsies no 26.jūlija līdz 11.augustam, bet no 28. augusta līdz 8. septembrim paredzētas paralimpiskās spēles. Ukraina ir paudusi nostāju, ka tā boikotēs olimpiskās spēles, ja tajās ļautu piedalīties Krievijas un Baltkrievijas sportistiem kaut vai neitrālu sportistu veidā. Arī Latvijas Olimpiskā komiteja, solidarizējoties ar Ukrainu, paudusi gatavību nedoties uz Parīzi.