foto: Reuters / Scanpix
Tenisa leģendai Navratilovai konstatēts rīkles un krūts vēzis
Martina Navratilova
Sporta zvaigznes
2023. gada 2. janvāris, 17:34

Tenisa leģendai Navratilovai konstatēts rīkles un krūts vēzis

Jauns.lv

Čehu izcelsmes amerikāņu tenisa leģendai Martinai Navratilovai ir konstatēts rīkles un krūts vēzis agrā stadijā.

Viņai jau 2010. gadā tika konstatēts krūts vēzis, taču izdevās izārstēties. Par laimi, šoreiz abi audzēji atklāti agrā stadijā, un šomēnes sāksies ārstēšana, vēsta BBC.

66 gadus vecā sportiste novembrī kaklā sajuta palielinātu limfmezglu, biopsijā tika atklāts pirmās stadijas rīkles vēzis. Testu laikā krūtī tika atrast sabiezējums, kuru vēlāk diagnosticēja kā atsevišķu audzēju.

Navratilovai bija paredzēts komentēt šomēnes notiekošo Austrālijas atklāto čempionātu.

Komunistiskajā Čehoslovākijā dzimusī Navratilova 18 gadu vecumā lūdza politisko patvērumu ASV un 1981. gadā kļuva par ASV pilsoni. Kopā ar amerikānieti Krisu Everti viņa septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados dominēja sieviešu tenisā un tiek uzskatīta par vienu no visu laiku izcilākajām tenisistēm. Viņas neskaitāmo panākumu skaitā 18 uzvaras “Grand Slam” vienspēļu turnīros, 31 uzvara “Grand Slam” dubultspēļu turnīros un 10 uzvaras “Grand Slam” jaukto dubultspēļu turnīros, 332 nedēļas pasaules pirmās raketes godā vienspēlēs (šo rekordu pārspēja tikai vāciete Štefija Grāfa) un rekordilgas 237 nedēļas — dubultspēlēs.

Navratilova noslēdza profesionāles karjeru 2006. gadā, bet 2008. gadā saņēma arī Čehijas pilsonību.

Jau 1981. gadā viena no pirmajām pasaules līmeņa sportistēm Navratilova paziņoja par savu netradicionālo seksuālo orientāciju un aktīvi darbojas geju un lesbiešu tiesību aizstāvībā. 2009. gadā tika ziņots par viņas saderināšanos ar bijušo PSRS "vicemis" un 1991. gada “Mis Pasaule” trešās vietas ieguvēju Jūliju Ļemigovu. Viņas apprecējās 2015. gadā Ņujorkā.