Futbols
2022. gada 22. novembris, 11:33

Mirklis, kad Irānas valsts televīzija nekavējoties novērsās. Futbolistu protests Pasaules kausā

Jauns.lv

Irānas futbola izlase pirms pirmdienas spēles ar Anglijas izlasi atteicās dziedāt valsts himnu, tādējādi acīmredzami paužot atbalstu pret valdību vērstajiem protestiem Irānā.

Atskaņotās Irānas himnas laikā noraidošu attieksmi varēja sadzirdēt arī no tribīnēm, daudziem sanākušajiem faniem ūjinot un izsvilpjot to. Citi turēja plakātus ar uzrakstu "Sieviete, dzīve, brīvība".

Irānas valsts televīzija, redzot, ka sportisti nedzied līdzi, nekavējoties pārtraukusi tuvplānu pārraidīšanu, demonstrējot vien paplašinātu stadiona kadru.

foto: ekrānuzņēmums no video
Irānas futbolisti protestējuši klusējot

Savukārt pirmajā spēles puslaikā Irānas līdzjutēji tribīnēs skandējuši "Ali Karimi", atsaucoties uz bijušo futbolistu, kurš ir viens no atklātākajiem Islāma Republikas kritiķiem un viena no populārākajām protestu kustības sejām.

Tāpat varēja dzirdēt, kā fani skandēja "Be-Sharaf", kas persiešu valodā nozīmē "negodīgs". Šis ir īpašības vārds, ko protestētāji plaši lietojuši pret drošības spēkiem Irānā.

Zināms, ka Irānā kopš septembra vidus notiek protesti, kurus izraisīja 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve pēc tam, kad "tikumības policija" viņu bija aizturējusi par nepareizu galvas lakata valkāšanu. Citas kopā ar Amini aizturētās teikušas, ka "tikumības policijā" Amini smagi piekauta. Protesti strauji pārauga plašākā neapmierinātībā ar situāciju valstī un ar 83 gadus veco Irānas augstāko garīgo līderi ajatollu Ali Hameneji.

Irānas varas iestādēm nežēlīgi apspiežot šos protestus, ir nogalināti vairāk nekā 400 cilvēku, tai skaitā 43 bērni un 25 sievietes.

Daudzi Islāma Republikas pretinieki ir kritizējuši Irānas futbola izlasi par to, ka tā nav atklāti atbalstījusi protestus un pagājušajā nedēļā tikusies ar prezidentu Ebrahimu Raisi.

Runājot pirms spēles, Irānas komandas kapteinis Ehsans Hajsafi sacīja, ka spēlētāji "atbalsta" protestos bojāgājušos.

Irānas valstsvienības galvenais treneris Karlušs Keirušs norādījis, ka spēlētāji drīkst "brīvi protestēt" pret sieviešu diskrimināciju Irānā, ja vien tas "atbilst Pasaules kausa noteikumiem un spēles garam".

Katarā sākas lielais futbols: Pasaules kausa atklāšanas ceremonija

Katarā sācies 2022.gada nozīmīgākais sporta notikums - 22.Pasaules kauss futbolā.

gallery icon

Septembrī, kad komanda aizvadīja divas iesildīšanās spēles, Irānas futbolisti uz formām aizseguši savu valstsvienības nozīmīti.

Zināms, ka iepriekšējos turnīros, tostarp Pasaules kausa izcīņā 2018. gadā un Āzijas kausa izcīņā 2020. gadā, komanda ar entuziasmu dziedājusi himnai līdzi. Futbols Irānā, līdzīgi kā citās valstīs, ir ļoti iecienīts sporta veids, tomēr šogad tas aizritējis protestu ēnā un uztverts ar negatīvu noskaņu. Komandas reklāmas stendi visā valstī pat dedzināti, un vietējie sociālajos tīklos pirms pirmās spēles pauduši atbalstu Anglijai.

Irānas futbolisti pirmdien Pasaules kausa ievadā ar 2:6 (0:3) kapitulēja Anglijai.

Pasaules kausā Katarā alus tiek dzerts uz nebēdu

Pasaules kausā Katarā, neraugoties uz stingro likumdošanu, alus tiek dzerts uz nebēdu.

gallery icon

Vai lielās naudas vērts? Pasaules kausa fanu ciematiņš Katarā

gallery icon