foto: Shutterstock
Latvijas vieglatlēts varētu palikt bez godam nopelnītas medaļas
Tāllēkšanas bedre.
Citi sporta veidi
2022. gada 5. oktobris, 16:12

Latvijas vieglatlēts varētu palikt bez godam nopelnītas medaļas

Jauns.lv/LETA

Pasaules Vieglatlētikas savienības (WA) rīcībā šobrīd nav pasaules U-18 čempionāta vieglatlētikā bronzas medaļas, kas Latvijas tāllēcējam Andrejam Maškancevam pienākas pēc konkurenta diskvalifikācijas vecuma neatbilstības dēļ, pavēstīja Maškancevs.

Jau ziņots, ka Maškancevs 2003.gada jūlijā Kanādas pilsētā Šerbrukā notikušajā pasaules jauniešu čempionātā aizlēca 7,05 metru tālumā un izcīnīja ceturto vietu. Bronzas medaļu izcīnījušais Saūda Arābijas tāllēcēju Ahmedu Nezaru Al-Šarfu, kurš finālā lēca desmit centimetrus tālāk, WA septembra beigās diskvalificēja, jo Vieglatlētikas integritātes savienības (AIU) izmeklēšanā tika konstatēts, ka viņš sacensību laikā bija vecāks par atļauto vecumu.

"Diemžēl mums vairs nav iespējams iegūt šo sacensību medaļas un tādējādi nevaram sagādāt jums bronzas medaļu," WA raksta atbildes vēstulē sportistam.

"Mēs centīsimies to atgūt no diskvalificētā trešo vietu ieguvušā sportista, taču nevaram garantēt, ka medaļa tiks atgriezta," skaidro WA.

Laiks kopš sacensībām ir pagājis šādiem gadījumiem nepieredzēti liels 19 gadi un ka arī sacensību organizatoriem medaļu krājumā vairs nav.

Tāpēc WA rīkosies, kā šādos gadījumos pierasts, - pieprasīs atgriezt nelikumīgi izcīnīto medaļu.

Tā 2015.gadā savu 2010. gada Eiropas čempionātā saņemto bronzas godalgu lodes grūšanā saņēma Māris Urtāns. Tāpat 2015.gadā no Valsts prezidenta rokām Valmierā 2012.gada Eiropas meistarsacīkšu sudraba medaļu saņēma Laura Ikauniece, bet bronzas - Aiga Grabuste, kuras pirms konkurentes diskvalifikācijas bija ieņēmušas attiecīgi trešo un ceturto vietu. 

Latvija pasaules U-18 čempionātos vieglatlētikā līdz šim izcīnījusi astoņas medaļas - četras sudraba un četras bronzas.