foto: ZUMAPRESS.com
KAMAZ nenosoda karu Ukrainā: Dakaras rallijs paliek bez savas titulētākās komandas
Pagājušās sezonas Dakaras rallijreida uzvarētāja Dmitrija Sotņikova KAMAZ automašīna tuksneša smiltīs Saūda Arābijā.
Citi sporta veidi
2022. gada 28. septembris, 18:05

KAMAZ nenosoda karu Ukrainā: Dakaras rallijs paliek bez savas titulētākās komandas

Jauns.lv

Krievijas autobūves kompānija KAMAZ atteikusies no dalības pasaulslavenajā Dakaras rallijreidā, jo nevēlējās nosodīt Krievijas iebrukumu Ukrainā.

KAMAZ komanda, tās sportisti un tehniskie darbinieki nevēlējās nostāties pret savas valdības izvērsto militāro iebrukumu Ukrainā, un tā vietā, lai nosodītu to, izvēlējās nepiedalīties prestižajās sacensībās. “KAMAZ Master” komanda ir kļuvusi par Dakaras rallijreida sava veida zīmolu, jo kravas automašīnu klasē ir uzvarējusi jau 19 reižu, ieskaitot pēdējās četras sacensības.

KAMAZ komandas paziņojumā teikts, ka Krievijas sportisti nav spējīgi piekrist Starptautiskās automobiļu federācijas (FIA) ultimātam un parakstīt dokumentu par “specoperāciju Ukrainā”. Pēc viņu domām šis dokuments ir politiska rakstura un pārkāpj sportistu vienlīdzības principu, tāpēc viņi nespēj parakstīt šādus dokumentus un līdz ar to piedalīties sacensībās. Tāpat paziņojumā teikts, ka viņu izvēle ir likumsakarīga – vienmēr būt ar dzimteni, īpaši tik sarežģītā laikā, kāds ir šis.

KAMAZ kravas auto zīmols vēsturiski bijis pārliecinoši sekmīgākais Dakaras rallijreidā. Tai tuvākais sekotājs ražotājs ir čehu zīmols “Tatra”, kas var lepoties ar sešiem panākumiem. Ņemot vērā arī citas klases, vairāk panākumu ir vienīgi “Yamaha” motocikliem un kvadricikliem, ar kuriem Dakarā uzvarēts 23 reižu.

Arī 2023. gada Dakaras rallijreids notiks Saūda Arābijā. Arābijas pussalā sacensības norisināsies jau ceturto gadu pēc kārtas. Rallijreids sāksies ar prologu Vecgada vakarā un noslēgsies 15. janvārī. Šoreiz sacensībās paredzēti 14 posmi.