foto: imago/HMB-Media
Nozagtas sekundes un soda metieni – EČ basketbolā aizrit tiesnešu skandālu zīmē
Vācijas un Lietuvas izlases spēles tiesnesis norāda, ka uz vāciešu grozu nozīmēts viens soda metiens, taču lietuvieši pie tā izpildes tā arī netika.
Basketbols
2022. gada 5. septembris, 13:43

Nozagtas sekundes un soda metieni – EČ basketbolā aizrit tiesnešu skandālu zīmē

Māris Siliņš

Jauns.lv

Eiropas čempionātā basketbolā teju katru dienu tiek fiksētas rupjas tiesnešu kļūdas, kuru dēļ arvien pamatotākas ir runas, ka basketbola un spēlētāju līmenis šaja turnīrā ir soli priekšā tiesnešu kvalifikācijai.

Eiropas basketbola soģu cunftē jau vairāk nekā piecus gadus visi labākie tiesneši ir Eirolīgas aptverē un uz FIBA rīkotajiem turnīriem netiek aicināti. Tāds ir rezultāts abu organizāciju ieilgušajam konfiktam, kā rezultātā FIBA rīkotajās sacensībās nav Eiropas labāko tiesnešu, bet kvalifikācijas turnīru laikā palīdzēt nevar liela daļa labāko spēlētāju. Par šīm problēmām tika diskutēts arī pirms pieciem gadiem notikušajā Eiropas čempionātā, taču šajā laikā nekas būtiski nav mainījies. Situācija kļuvusi vēl akūtāka, jo lielākā daļa tiesnešu ikdienā nav strādājuši kopā ne ar tāda kalibra spēlētājiem, ne treneriem. Agri vai vēlu šim burbulim bija jāsprāgst.

Lietuvai nozog soda metienu

Vācijas un Lietuvas izlašu spēles trešajā ceturtdaļā tiesneši mājinieku valstsvienības trenerim Gordijam Herbertam piešķīra tehnisko piezīmi, taču tiesnešu kļūdas dēļ Lietuvas basketbolisti netika pie iespējas izpildīt vienu soda metienu. Pēc mača Lietuvas valstsvienība iesniedza protestu saistībā ar šo epizodi, taču tas netika pieņemts, jo iesniegts vēlāk nekā 60 minūtes pēc spēles beigām, kas ir termiņš protestu iesniegšanai. FIBA paziņojumā arī norādīja, ka protests tāpat tiktu noraidīts, jo tā iemesls nav tāds, par kuru ir atļauts FIBA iesniegt protestus.

Zīmīgi, ka lietuvieši par šo kļūdu norādīja jau spēles laikā un tiesnešu brigāde par to bija informēta. Pamatīgs juceklis radās dažas sekundes pirms pamatlaika beigām, kad soģi šo kļūdu it kā vēlējās labot un grasījās piešķirt šo pazaudēto soda metienu. Tomēr pēc emocionālas sarunas ar Vācijas izlases treneri Herbertu un pēdējās vēršanās pie spēles sekretariāta, tas tomēr nenotika. Spēles iznākums tika izšķirts otrajā pagarinājumā, kuru uzvarēja Vācijas izlase. Tikmēr Lietuvai nākas samierināties, ka viņiem tika nozagts ne tikai viens soda metiens, bet, iespējams, arī uzvara.

Arī pirmajā spēļu kārtā starp Lietuvas un Slovēnijas izlasēm iznākumu izšķīra tiesnešu piešķirta nesportiska piezīme Domantam Sabonim pret Luku Dončiču. Šī epizode raisīja plašas diskusijas, turklāt citā tā vakara spēlē citā grupā līdzīgā situācijā tiesneši pieņēma savādāku lēmumu.

Tbilisi kā padomju laikos

PSRS čempionāta laikos uzvarēt Tbilisi bija īpaši sarežģīti, jo tur mājinieki lietā lika dažādas viltības, arī manipulācijas ar spēles laika pulksteni. Šķiet, ka šī skola joprojām ir dzīva, jo Gruzijas un Turcijas izlašu spēles laikam tika nozagtas 22 sekundes. Lai kā par notikušo centās norādīt Turcijas izlases pārstāvji, tiesneši tam nepievērsa uzmanību.

Arī spēles izskaņā nebūt ne augstākās kvalifikācijas soģi centās kļūt par galvenajiem aktieriem. Pirmajā pagarinājumā spēles iznākumu varēja izšķirt mājiniekiem piespriestā tehniskā piezīme par pamatotām pretenzijām par turkiem nepelnīti piešķirtu bumbu. Savukārt otrajā pagarinājumā spēles intrigu piebeidza vēl viena diskutabla nesportiskā piezīme, šoreiz jau Turcijas izlases spēlētājam. Tai sekoja trenera Atamana dusmu izvirdums, papildus tehniskās piezīmes, izraidīšana no zāles un soda metienu sērija. Kopā ar nekārtībām koridorī pie Turcijas izlases gērbtuves itin saprotami šķiet Turcijas izlases draudi pamest šo čempionāu un braukt mājās. Jo arī organzatoriskas kļūdas ir teju katru dienu. Jauns.lv jau rakstīja, ka pirmajā turnīra dienā Slovēnijas izlasei netika atsūtīts autobuss un nokļūšanai spēļu arēnā steigšus tika meklēti taksometri.

Kritēriji nav skaidri

Nav tā, ka par tiesnešiem sūdzētos tikai zaudētāji. “Tās ir šausmas! Es ļoti būtu gribējis apmeklēt tiesnešu šīs vasaras sanāksmes. Nezinu, vai man vispār ir atļauts par to runāt, lai nesaņemtu sodu, lai gan es nebaidos.Tiesnesis man puslaikā saka: "Atvainojiet, es nebiju labā pozīcijā." Nesaprotami lēmumi padara mūsu nervozus. Gribētu saprast viņu domas, dzirdēt viņu pamatojumu, jo tiesāšanas kritēriji šajā turnīrā man nav skaidri,” viens no Horvātijas izlases līderiem Mario Hezonja akmeni tiesnešu dārziņā iemeta arī pēc pārliecinošas uzvaras pār Lielbritāniju.

Vairāki spēlētāji norādījuši, ka tiesāšanas tendences šajā Eiropas čempionātā būtiski atšķiras no tām, kādas sezonas laikā ir ierastas Eirolīgas turnīrā.

Latvija uz šo turnīru deleģējusi četrus tiesnešus: Andri Aunkrogeru, Mārtiņu Kozlovski, Oskaru Luci un Gati Saliņu. Savukārt viens no Eiropas labākajiem tiesnešiem Oļegs Latiševs, tāpat kā viņa pazīstamākie kolēģi, arī uz šo Eiropas čempionāu netika aicināti.