Latvijas hokeja leģenda Sandis Ozoliņš uz laukuma un ikdienā

Latvijas hokeja leģenda Sandis Ozoliņš laiku lokos.

gallery icon
90
Sporta zvaigznes
2022. gada 3. augusts, 16:21

Fotomirkļi no Latvijas hokeja leģendas dzīves. Sandim Ozoliņam 50!

Jauns.lv

2022. gada 3. augustā apaļu jubileju svin viens no Latvijas visu laiku izcilākajiem hokejistiem Sandis Ozoliņš. Siguldā dzimušais ripas spēles meistars joprojām ir vienīgais mūsu spēlētājs, kurš spējis triumfēt Nacionālajā hokeja līgā (NHL) un virs galvas celt prestižo lorda Stenlija vārdā dēvēto kausu.

Sandis Ozoliņš ne vien spoži spēlējis aiz okeāna, bet arī vairākkārt pārstāvējis Latvijas valstsvienību pasaules čempionātos un olimpiskajās spēlēs. Tāpat viņš pārstāvējis NVS un PSRS jaunatnes izlases. 2014. gadā Soču olimpiskajās spēlēs Ozo bija ne vien hokeja izlases kapteinis, bet arī Latvijas delegācijas karognesējs atklāšanas ceremonijā. Sava kapteiņa iedvesmoti mūsu hokejisti ne vien spēja pieveikt Šveices izlasi un iekļūt ceturtdaļfinālā, bet arī pamatīgi pakutināt nervus nākamajiem čempioniem kanādiešiem, kuru superzvaigznes ar Sidniju Krosbiju priekšgalā vien 54. minūtē spēja iegūt minimālu pārsvaru un tikt pie laimīgas uzvaras.

Savas karjeras laikā Ozoliņš pārstāvējis Rīgas “Dinamo” (gan sākotnējo, gan atjaunoto), Kontinentālās hokeja līgas klubu Mitišču “Atlant”, bet lielāko daļu karjeras aizvadījis NHL, spēlējot Sanhosē “Sharks”, Kolorādo “Avalanche”, Karolīnas “Hurricanes”, Floridas “Panthers”, Anaheimas “Mighty Ducks” un Ņujorkas “Rangers”, kā arī īslaicīgi Ziemeļamerikas zemākajās līgās. 1996. gadā Ozoliņš ar “Avalanche” izcīnīja Stenlija kausu, bet gadu vēlāk tika iekļauts NHL sezonas simboliskajā izlasē un pretendēja arī uz Džeimsa Norisa trofeju, ko piešķir līgas labākajam aizsargam. Savā veiksmīgākajā NHL sezonā Ozoliņš, būdams aizsargs, 80 spēlēs iekrāja 68 rezultativitātes punktus (23 vārti un 45 piespēles).

2014. gadā Ozoliņš nolēma beigt profesionālā hokejista karjeru. Sandis Ozoliņš ir izmēģinājis veiksmi Latvijas hokeja izlases ģenerālmenedžera arodā, meklējis laimi politikā, strādājis uzņēmuma “Lido” mārketingā, bet pārsvarā sliecies tomēr palikt hokejā. Pēc ne pārāk spožas debijas Rīgas “Dinamo” galvenā trenera arodā Ozoliņš atkal kļuva par galvenā trenera palīgu un līdz pagājušajai sezonai darbojās KHL klubā Ņižņijnovgorodas “Torpedo”. Par Ozo nākotni sīkākas skaidrības pagaidām nav, vien zināms tas, ka viņš Krievijā atgriezties pārskatāmā nākotnē negrasās un vismaz vasaras sezonā aktīvi darbojas pašam piederošā “Ozo Golf Club” apsaimniekošanā.