foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "de facto"
Ukrainas karoga nozadzējs izrādās Latvijas futbola izlašu bijušais spēlētājs
Agrāk Latvijas jaunatnes futbola izlasēs spēlējušais Vitālijs Dubrovskis atzinies Ukrainas karoga noņemšanā Daugavpilī.
Futbols
2022. gada 17. maijs, 12:21

Ukrainas karoga nozadzējs izrādās Latvijas futbola izlašu bijušais spēlētājs

Jauns.lv

Vīrietis, kurš Latvijas televīzijas (LTV) kameru priekšā Daugavpilī vaļsirdīgi pastāstījis, ka no kādas ēkas norāvis tur izkārto Ukrainas karogu, ir kādeiz Latvijas jauniešu futbola izlases pārstāvējušais Vitālijs Dubrovskis.

Vīrietis, kurš raidījuma “de facto” intervijā priekšā stādījās kā taksists, ir bijušais futbolists, kurš savulaik tika uzskatīts par talantīgu sava sporta veida pārstāvi. Pašlaik 25 gadus vecais Dubrovskis kādreiz pārstāvēja Latvijas U-16, U-17 un U-19 izlases, bet vēlāk Latvijas virslīgā spēlēja “BFC Daugavpils” komandā. Tiesa, Latvijas čempionātā aizvadīja tikai 13 spēles un spēlētāja karjeru beidza 2016. gadā.

Latvijas U-19 izlasi daugavpilietis pārstāvēja deviņās spēlēs un zīmīgākā bija pret Vācijas vienaudžiem Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā. Tieši šajā spēlē viņš iekļuvis vienā fotogrāfijā ar pašreizējo Vācijas izlases un Minhenes “Bayern” uzbrucēju Leroju Sanē. Toreiz Dubrovska komandas biedri bija arī vairāki tagadējie Latvijas izlases spēlētāji – Krišs Kārkliņš, Antonijs Černomordijs, Andrejs Cigaņiks un Raivis Jurkovskis.

Dubrovskim papildus negācijas pret Ukrainas karogiem uzjundīja spēlē starp “BFC Daugavpils” un “Metta” komandām piedzīvotais. Rīgas komandas atbalstītāji mača laikā skandēja Ukrainu slavinošus saukļus un uzdziedāja daudzos Eiropas stadionos populāro “Putin huilo”. “Metta” līdzjutēji izkāra arī baneri ar pārsvītrotu Z burtu.

Jauns.lv rīcībā ir informācija, ka kādam viesu komandas atbalstītājam spēles laikā iesists pa galvu ar pudeli, taču tālāka konflikta eskalācija nav notikusi. "Optibet" Latvijas futbola virslīgas vienības "Daugavpils" un "Metta" saņēma brīdinājumus par līdzjutēju uzvedību savstarpējā spēlē un naudas sodus.

Jauns.lv jau rakstīja, ka Ukrainas karogi Daugavpilī ir retums. Vienīgā pašvaldības iestāde, kur tas ir izkārts, ir dizaina un mākslas vidusskola “Saules skola”. Tas gan neesot tāpēc, ka dome būtu kā liegusi karogus kārt, apgalvo pilsētas mērs Andrejs Elksniņš (“Saskaņa”). “Saules skola” esot bijusi vienīgā, kas šādu interesi esot izrādījusi.

Pie Kultūras ministrijai padotās Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas paceltais Ukrainas karogs martā bija izraisījis skandālu, kas izskanēja visā valstī, jo tas tika uzvilkts Daugavpils karoga vietā. Protestēt it kā pret necieņu pret pilsētas simboliku martā bija sanākuši vietējie aktīvisti, un arī Daugavpils mērs Elksniņš to pārmeta skolas direktoram Aivaram Brokam. Tagad pie mūzikas vidusskolas ir ierīkoti papildu masti, un jau vairāk nekā nedēļu Ukrainas karogs ir atgriezies – blakus Latvijas, Eiropas Savienības un arī Daugavpils karogiem.

Taksists Vitālijs atzīstas noziegumā

Tomēr “de facto” pārliecinājās, ka iebildumi pret Ukrainas karogu nav rimušies, jo brīdī, kad intervēja pie skolas Broku, sūdzēties par to pienāca kāds taksists, kuram tas nepatīkot, jo “viņiem ir problēmas, kuras viņi paši sev sagādāja.”

“Par ko Rīga vispār pārvērtusies – tā ir Latvijas vai Ukrainas pilsēta? (..) Labi, ka pie mums, šķiet, tikai viens ir palicis izkārts.

Ā, četri? Es vienu pats personīgi ņēmu nost. Tur vienkārši karājās Ukrainas karogs, bez Daugavpils un bez Latvijas karoga,” pēkšņi negaidīti atklāts kļūst taksists, kura vārds, kā vēlāk noskaidroja “de facto”, ir Vitālijs.

Visticamāk, tieši par šo vīrieti iepriekš vēstīja Valsts policija, informējot par šādu notikumu: “Gadījums fiksēts 25. aprīlī Latgales reģionā, kur no kādas mājas fasādes Daugavpilī nozagts Ukrainas valsts karogs. Par notikušo ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 180. panta par zādzību nelielā apmērā un aizdomās par nodarījumu jau aizturēts kāds jauns vīrietis.”

Apdrošināšanas sabiedrības “Balta” Daugavpils birojā Imantas ielā “de facto” apliecināja, ka no viņu fasādes pirms dažām nedēļām tika nozagts Ukrainas karogs.

Neraugoties uz pavadones brīdinājumiem, ka viņu par to varot iesēdināt, Vitālijs “de facto” kameras priekšā nekautrēdamies stāstīja par savu motivāciju: “Es biju uz futbola spēli, kur spēlēja Daugavpils komanda pret Rīgas komandu. Rīdzinieku fani sākumā bija par savu komandu, bet, kad tā ielaida otros vārtus, izvilka baltu baneri, uz kura bija pārsvītrots “Z” burts, un sāka kliegt: “Slava Ukrainai! Varoņiem slava!” Un par Putinu sāka klaigāt.

Tas viss notika futbola spēlē. Pēc tam es braucu un redzu, ka ir izkārts Ukrainas karogs. Nu, a ko man darīt?”

Neilgajā laikā, kamēr “de facto” bija pie pie Daugavpils mūzikas skolas, vēl viens vīrietis paguva izteikt savu sašutumu par karogu un nodēvēja skolas direktoru par nacistu. Iespējams, šādas attieksmes dēļ Ukrainas karogu Daugavpilī ir tik maz un faktiski nav pie pašvaldības iestādēm, pieļauj Aivars Broks: “Tai pašā laikā – ja pilsēta uzreiz to Ukrainas karogu izliktu pie pašvaldības, ar to arī beigtos. Tur paklaigātu varbūt pāris cilvēciņu un tad arī saprastu, kas ir kas. (..) Tā kopējā noskaņa tomēr tāda, ka cilvēki baidās vienkārši kaut ko pateikt, kaut ko izdarīt...”