Zvirgzdiņš ir lepns par savām meitenēm
Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš uzsver izdevīga spēles stila uzspiešanas nozīmi.
Basketbols
2015. gada 15. jūnijs, 11:55

Zvirgzdiņš ir lepns par savām meitenēm

Jauns.lv

Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš pauda lepnumu par viņa vadīto komandu pēc svētdien Eiropas čempionāta mačā izcīnīto uzvaru pār Krieviju.

Kā zināms, Latvijas basketbolistes svētdien apakšgrupu turnīra pēdējā - ceturtajā - spēlē ar 68:62 pieveica Krieviju un saglabāja izredzes sasniegt otro posmu.

"Esmu lepns par savu komandu. Meitenes izdarīja lielisku darbu, pirmo reizi oficiālā spēlē uzvarot basketbola lielvalsts Krievijas izlasi, kas čempionāta sākumā rādīja ļoti iespaidīgu sniegumu," Latvijas Basketbola savienība (LBS) savā mājaslapā citē Zvirgzdiņa teikto. "Īpaši patīkami, ka izdevās uzspiest mums izdevīgu spēles stilu. Lieliski darbojās mūsu jauktā aizsardzība. Pirmais puslaiks pretiniecēm pagāja, pielāgojoties mūsu stilam, bet, kad viņas to izdarīja, otrajā puslaikā pamainījām akcentus un savu rokrakstu Krievijas komanda tā arī neatrada. Ja tik labi nebūtu spēlējusi naturalizētā saspēles vadītāja Epifānija Prinsa, kura gan pati guva punktus, gan kārtoja labas iespējas partnerēm, mūsu pārsvars varēja būt vēl lielāks."

"Iepriekš esmu strādājis ar daudzām Krievijas izlases basketbolistēm, arī bijis viens no izlases treneriem Londonas olimpiskajā turnīrā, un šīs priekšzināšanas, protams, palīdzēja izstrādāt spēles stratēģiju. Daudzas lietas izdevās īstenot. Tai skaitā uzspiedām mums izdevīgu spēles ritmu, neielaižoties skriešanā," pauda treneris.

Zvirgzdiņš uzsvēra, ka krievietēm šajā spēlē bijis liels auguma pārsvars, tāpēc Latvijas centra spēlētājām pie sava groza bija uzdevums atbloķēt pretspēlētājas, bet ārējās līnijas basketbolistēm vajadzēja aktīvi vākt atlēkušās bumbas.

"Nostrādāja - cīņā pie groziem nosargājām līdzsvaru (atlēkušajās bumbās 40 pret 40). Zinot, ka ļoti bīstama ir pretinieču ārējā līnija, mūsu garajām aizsardzībā vajadzēja cīnīties viens pret vienu, negaidot mazo spēlētāju palīdzību. Pirmajā ceturtdaļā šajā ziņā vairākkārt kļūdījāmies, un krievietes, palikušas brīvas pie trīspunktu līnijas, trāpīja dažus tālmetienus. Taču tam bija pat pozitīvas sekas, jo Krievijas centra spēlētājas zaudēja aktivitāti. Spēles gaitā šādas kļūdas vairs neatkārtojām, bet nopietns spiediens uz mūsu groza apakšu sākās tikai spēles beigās, kad pretiniecēm vairs neizdevās atrast vajadzīgo spēles ritmu," sacīja Zvirgzdiņš.

"Anete Šteinberga ne tikai guva svarīgus punktus, bet arī izdarīja milzīgu darbu aizsardzībā, tai skaitā vairāk nekā desmit minūtes produktīvi cīnoties ar četrām piezīmēm. Sezonas laikā klubā tādā situācijā mēs ar Aneti bijām bieži un viņa regulāri tika galā ar šo problēmu. Savu darbu prasmīgi izdarīja arī Aija Putniņa, kura beidzot atvērās uzbrukumā. Ievai Kūlītei dega acis jau uz rezervistu soliņa, un laukumā viņa nocīnījās azartiski un veiksmīgi. Zane Eglīte, kā vienmēr bija lieliska aizsardzībā un apzaga pretinieces pie groziem. Veiksmīgi iesaistījās arī Dita Liepkalne, ar kuras līdzdalību mūsu aizsardzība kļuva "garāka"," izcēla treneris. "Gunta Baško-Melnbārde? Vienmēr esmu uzsvēris, ka mūsu uzrukuma sistēmas neizslēdz improvizāciju, un spēlētājām pašām jāprot laukumā pieņemt pareizos lēmumus, uzņemoties iniciatīvu vajadzīgajā brīdī. Gunta to lieliski izdarīja, ceturtajā ceturtdaļā meistarīgi izmantojot koridorus uz grozu, ko palīdzēja izveidot partneres. Nospēlēja tā, kā to darījusi savā klubā. Anete Jēkabsone-Žogota labi uzdeva toni spēles sākumā un guva pēdējos punktus beigās, apstiprinādama savu klasi."

C apakšgrupas līderes godā ar trim panākumiem trīs spēlēs atrodas Serbija, bet divi panākumi trīs mačos ir Krievijai, kas tai ļāvis nodrošināt vietu otrajā posmā. Divi panākumi četros mačos ir Latvijai, bet viena uzvara ir Horvātijai, kamēr Lielbritānija pagaidām cietusi tikai trīs zaudējumus un zaudējusi izredzes iekļūt otrajā posmā.

Turpinājumā latvietēm jācer, ka Lielbritānija pirmdien uzvarēs Horvātiju. Tomēr, ja notiks pretējais, Latvijai jācer, ka Serbija pieveiks Krieviju. Tādā gadījumā uzreiz trim komandām - Krievijai, Latvijai un Horvātijai - būs pa diviem panākumiem, bet starp šīm trim izlasēm vissliktākā savstarpējo spēļu attiecība ir tieši Horvātijai.

"Vēlreiz atkārtošu, ka esmu lepns par komandu, kas sestdien un īpaši svētdien pret Krieviju parādīja, uz ko ir spējīga. Žēl, ka tagad viss vairs nav mūsu rokās, tomēr ceru, ka basketbola veiksme novērtēs mūsu paveikto darbu un pirmdien nāks talkā. Manuprāt, esam pelnījuši turpināt cīņu šajā čempionātā," uzskata Zvirgzdiņš.

Grupas divām vājākajām komandām turnīrs būs noslēdzies, bet labākās trīs vienības iekļūs otrajā posmā, kurā tiksies ar D grupas (Zviedrija, Slovākija, Lietuva, Spānija un Ungārija) trim spēcīgākajām vienībām.

LETA / Foto: Ieva Lūka/LETA