foto: AP/Scanpix
Pekinas olimpisko spēļu dalībnieki saņēmuši norādījumus, par ko Ķīnā nedrīkst runāt
Daudzas valstis nolēmušas politiski boikotēt Pekinas olimpiskās spēles, nesūtot uz turieni valdību delegācijas.
Citi sporta veidi
2022. gada 19. janvāris, 18:24

Pekinas olimpisko spēļu dalībnieki saņēmuši norādījumus, par ko Ķīnā nedrīkst runāt

Jauns.lv

Nākammēnes gaidāmo Pekinas olimpisko spēļu dalībnieki ir saņēmuši norādījumus, ka, atrodoties Ķīnā, nevajadzētu apspriest un aprunāt olimpisko spēļu garu būtību, kā arī šajā valstī noteikto kārtību un likumus, jo par to tiks sodīti, vēsta BBC.

Šādu informāciju sportisti saņēmuši pēc starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Human Rights Watch" (HRW) sarīkotā brīfinga, kurā atlētiem tika brīdināti par iespējamajām briesmām Ķīnā. Olimpiešiem tika ieteikts “klusēt” par cilvēktiesību jautājumiem, jo pastāv iespēja, ka viņu drošību pēc šādiem izteikumiem varētu nebūt iespējams garantēt.

Pekina mēnesi pirms olimpiskajām spēlēm

Ķīna, kur 2019. gada nogalē tika konstatēti pirmie Covid-19 saslimšanas gadījumi, apņēmusies novērst koronavīrusa izplatību olimpisko spēļu laikā, īstenojot tā ...

gallery icon

Pekinas olimpisko spēļu rīkotāju komitejas starptautisko attiecību nodaļas vadītājs Šū Jans norādījis, ka ikviena olimpiskā gara noniecināšanas rīcība vai runa, īpaši, ja tās būs pret Ķīnas likumiem un regulām, ir pamats noteiktam sodam, vesta “Reuters”. Viņš piebilst, ka iespējamā soda norma sportistiem būtu akreditācijas anulēšana.

Bažās par sportistu drošību HRW semināra dalībnieks amerikāņu distanču slēpotājs Noā Hofmans sportistiem iesaka labāk paklusēt un necensties izpaust savu viedokli, jo runas brīvība neesot droša.

Ķīna ilgstoši tikusi apsūdzēta par genocīdu pret uiguriem un citām, lielākoties musulmaņu kopienām. Paši gan viņi šī apsūdzības noziegumos noliedz.

Pēdējo gadu laikā vairāki simti uiguru, kazahu un hueju liecinājuši, ka viņi Sjiņdzjanā ieslodzīti internēto nometnēs valdības īstenotās etnisko minoritāšu piespiedu asimilācijas kampaņas ietvaros.

Ķīnas valdība skaidro, ka šīs nometnes, kurās kopš 2017. gada bijis vairāk nekā miljons cilvēku, patiesībā ir "profesionālās izglītības centri" un to darbības mērķis ir ekstrēmisma un terorisma izskaušana. Starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" pielīdzinājusi šīs represijas noziegumiem pret cilvēci.

Pekinas olimpiskās spēles norisināsies no 4. līdz 20. februārim, bet 4. martā turpat Pekinā startēs arī paraolimpiskās spēles.