Futbols
2021. gada 25. augusts, 11:22

FIFA no vairākam korupcijas lietām atgūs zaudēto naudu 171,3 miljonu eiro vērtībā

Jauns.lv / LETA

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA), pateicoties ASV Tieslietu departamenta (DOJ) aktīvajam darbam vairākās korupcijas lietās, atgūs iepriekš zaudētos 201 miljonu ASV dolāru (171,3 miljonus eiro).

2015.gadā DOJ lūdza Šveices varasiestādes veikt kratīšanu FIFA birojā. Izmeklēšanas gaitā apsūdzības tika uzrādītas bijušajam FIFA prezidentam Zepam Blateram un aptuveni vēl 50 personām.

27 apsūdzētie un četri viņu sabiedrotie jau atzinuši savu vainu, savukārt divas personas jau stājušās tiesas priekšā.

Zināms, ka pirmdien savu vainu reketa sazvērestībā atzina Salvadoras Futbola federācijas bijušais prezidents Reinaldo Vaskess. Viņa vārds izmeklēšanā uzpeldēja saistībā ar kukuļošanu, veicinot konkrētu kompāniju iespējas iegūt spēļu raidtiesības.

foto: Ekrānuzņēmums
"Priecājos, ka nauda, kas paredzēta futbola attīstības mērķiem, nonāks atpakaļ vietā, kur tai bija paredzēts būt," pauda FIFA prezidents Džanni Infantino.

Otrdien FIFA apstiprināja, ka DOJ organizācijas fondā ieskaitīs 201 miljonu dolāru, kas atgūti no apsūdzēto personu bankas kontiem. Summā ietilpst arī kompensācija par radītājiem zaudējumiem. Daļa no summas tiks arī Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību zonas (CONCACAF), kā arī Dienvidamerikas Futbola konfederācijām (CONMEBOL).

FIFA jau paziņojusi, ka summa tiks noguldīta Remisijas fondā, ar kura palīdzību plānots atbalstīt dažādus starptautiskus ar futbolu saistītus projektus.

"Priecājos, ka nauda, kas paredzēta futbola attīstības mērķiem, nonāks atpakaļ vietā, kur tai bija paredzēts būt," pauda FIFA prezidents Džanni Infantino. "Vēlos pateikties DOJ, kas ātri un kvalitatīvi risināja šo lietu. Pateicoties izmeklēšanai, kas aizsākās 2015.gadā, mums izdevies mainīt organizācijas toksisko tēlu un atkal esam cienīti partneru acīs."

CONMEBOL vēlāk paziņoja, ka tās rīcībā nonāks 71 miljons dolāru (aptuveni 60,5 miljoni eiro). Organizācija šo naudu ieplānojusi tērēt bērnu un jauniešu nometnēm, tiesnešu un treneru izglītošanai, apstākļu uzlabošanai vietējās kopienās un sieviešu futbola attīstībai.