foto: imago images/Sirotti
Filipsens uzvar "Vuelta a Espana" piektajā posmā; kopvērtējuma vadībā izvirzās Elisons
Citi sporta veidi
2021. gada 18. augusts, 23:47

Filipsens uzvar "Vuelta a Espana" piektajā posmā; kopvērtējuma vadībā izvirzās Elisons

Jauns.lv / LETA

Beļģijas riteņbraucējs Jaspers Filipsens no "Alpecin-Fenix" komandas trešdien daudzdienu velobraucienā "Vuelta a Espana" uzvarēja jau otrajā posmā šogad, bet vadībā izvirzījās francūzis Kenijs Elisons.

184,4 kilometrus līdzenumā Jakobsens veica visātrāk, grupas finišā apsteidzot ceturtā posma uzvarētāju "Deceuninck Quick-Step" braucēju Fabio Jakobsenu no Nīderlandes un DSM vienības pārstāvi Alberto Dainēzi.

Par jauno kopvērtējuma līderi kļuva Elisons, par piecām sekundēm apsteidzot galveno favorītu Primožu Rogliču no Slovēnijas ("Jumbo-Visma"). Trešais desmit sekundes aiz līdera ir vēl viens francūzis no "AG2R Citroën Team" komandas Lilianu Kalmžanu.

Līdzšinējais kopvērtējuma līderis Igaunijas riteņbraucējs Reins Tāramē no "Intermarche - Wanty - Gobert Materiaux" komandas iekļuva masveida kritienā un finišēja 125.minūtē, no uzvarētāja atpaliekot par divām minūtēm un 21 sekundi.

Pēc divām dienām sarkanajā līdera krekliņā Tāramē, kurš gandrīz izvairījās no avārijas, tagad ieņem 27.vietu, no Elisona atpaliekot par minūti un 56 sekundēm.

"Man uzbrauca aiz manis braucošie sportisti. Nomainīju velosipēdu un sāku dzīt rokā peletonu. Nebija iespējams atspēlēt vienas minūtes atstarpi. Žēl, ka šādā veidā pazaudēju līdera kreklu," sacīja igaunis.

Elisons bija tuvu tam, lai kļūtu par kopvērtējuma līderi pēc trešā posma, un atzina, ka jūt līdzi igaunim: "Joprojām ir neticami valkāt šo krekliņu. Pēc "Tour de France" un olimpiskajām spēlēm pārlieku neprātoju. Mana komanda teica: "Kenij, startē "Vuelta" un dienu pēc dienas raugies, kā ir". Tas ir neticami. Tas ir superforši," teica francūzis.

Gaidītais pretvējš neparādījās, un tā vietā posmā atkal valdot nežēlīgam karstumam.

Filipsenam šī ne tikai bija otrā uzvara posmā šajā "Vuelta", bet līdzēja viņam arī atgūt labākā sprintera zaļo kreklu no Jakobsena, kura kontā bez uzvaras otrdienas posmā ir arī divas otrās vietas.

Atšķirībā no Jakobsena Filipsens sprinta starpfinišā nopelnīja vēl 13 punktus.

Filipsenam jūlijā "Tour de France" nepaveicās, sešas reizes finišējot uz goda pjedestāla, bet uzvaru neizcīnot.

Spānijā viņš aktīvāko braucēju sarakstā ir priekšā Jakobsenam par vienu punktu.

"Es vēl nedomāju par "Vuelta" beigām un zaļo kreklu, bet ir patīkami to valkāt dienu no dienas," sacīja 26 gadus vecais Filipsens.

Savukārt lielākais masu kritiena cietējs bija francūzis Romēns Bardē, kurš finiša līniju šķērsoja apmēram vairāk nekā 12,5 minūtes pēc Filipsena.

Ceturtdien riteņbraucēji mēros 158,3 kilometrus ar trešās kategorijas kāpumu finišā Kujera kalnā.

Faniem finišu būs aizliegts apmeklēt nevis Covid-19, bet gan ugunsgrēka riska dēļ sausajā Spānijas vasarā.

Pēdējā no lielajām tūrēm finišēs 5.septembrī Santjago de Kompostelā.

Šogad tajā nepiedalās neviens no Latvijas riteņbraucējiem. Tuvu tam bija Krists Neilands, taču trauma latvietim liedza debitēt "Vuelta a Espana".