foto: AFP/Scanpix
Endijs Kruss ļauj Kubai kļūt par titulētāko Tokijas olimpisko spēļu boksā
Kubas bokseris Endijs Kruss.
Citi sporta veidi
2021. gada 8. augusts, 12:28

Endijs Kruss ļauj Kubai kļūt par titulētāko Tokijas olimpisko spēļu boksā

Jauns.lv / LETA

Kubas bokseris Endijs Kruss svētdien uzvarēja Tokijas olimpisko spēļu sacensībās vieglā svara kategorijā, nodrošinot savai valstij ceturto zeltu šī gada Olimpiādē.

Finālā Kruss pēc punktiem ar 4:1 pārspēja ASV bokseri Keišonu Deivisu, uzveicot viņu ceturto reizi pēc kārtas.

Kruss uzvarēja divos no trim raundiem, bet otrajā visi pieci tiesneši piešķīra uzvaru Deivisam. Šīs kategorijas finālisti tiek uzskatīt par vieniem no meistarīgākajiem Tokijas olimpisko spēļu sacensībās.

Ar četrām zelta medaļām Kuba kļuva par Tokijas olimpisko spēļu boksa sacensību titulētāko valsti. Kubiešiem čempiontitulus atnesa arī Ronjels Iglesiass, Arlens Lopess un Hulio Sezars la Kruss.

Bronzas medaļas izcīnīja pusfinālos zaudējušie Hohvannes Bačkovs no Armēnijas un Herijs Gersaids no Austrālijas.

Supersmagā svara kategorijā par čempionu tika kronēts Uzbekistānas bokseris Bahodirs Jalolovs, dominējošā cīņā ar 5:0 pieveicot amerikāni Ričardu Torresu junioru. Jalolovs bija neapturams arī pārējās olimpisko spēļu  cīņās.

Uzbekistānas bokseris profesionāļa karjerā iekrājis astoņas uzvaras astoņās cīņās, pēdējo no tām izcīnot šī gada aprīlī pret Latvijas pārstāvi Kristapu Zuti. Jalolovs dzīvo Kalifornijā un lielākoties aizvada cīņas Ziemeļamerikā.

Uzbekistāna uzvarēja Riodežaneiro boksa sacensību medaļu ieskaitē un uz Tokiju devās ar 11 cīkstoņiem, no kuriem tikai Jalolovs izcīnīja godalgu. ASV bokseri šajā Olimpiādē samierinājās ar trīs sudraba medaļām, pie titula vīru sacensībās viņi nav tikuši kopš 2004.gada.

Bronzas godalgas šajā svara kategorijā guva brits Freizers Klārs un Kazahstānas bokseris Kamšibeks Kunkabajevs.

Sievietēm otrajā vidējā svarā zelta godalgu izcīnīja britu boksere Lorēna Praisa, kura ar 5:0 uzvarēja ķīnieti Cjaņu Li. Praisa nodrošināja otro zelta medaļu Lielbritānijai, kas boksa sacensību kopvērtējumā palika aiz Kubas.

Bronzas medaļas šajā kategorijā dalīja nīderlandiete Nučku Fonteina un Krievijas Olimpiskās komitejas boksere Zenfira Magomedalijeva.

Tikmēr vieglajā svarā uzvaras laurus plūca īriete Kellī Anne Heringtone, kura finālā ar 5:0 bija pārāka pār brazīlieti Beatrisi Ferreiru. Heringtone demonstrēja tehniski precīzu cīņu, bet pretiniece bija agresīvāka. Trešajā raundā visi pieci tiesneši lēma par labu īrietei.

Heringtone vairākus gadus gaidīja savu iespēju piedalīties olimpiskajās spēlēs, sekojot Ketija Teiloras pēdās - viņas tautiete šajā kategorijā 2012.gadā uzvarēja vēsturē pirmajā olimpisko spēļu boksa turnīrā sievietēm.

Bronzas godalgas šajā kategorijā nopelnīja somiete Mira Potkonena un taizemiete Sudaporna Sēsondē.

Tokijas olimpiskās spēles noslēgsies svētdien.