foto: REUTERS/SCANPIX
Kad zirga untums laupa mūža sapni: viens no emocionālākajiem olimpisko spēļu mirkļiem
Annika Šleija nespēja saprasties ar Svēto Zēnu.
Sporta zvaigznes
2021. gada 7. augusts, 14:45

Kad zirga untums laupa mūža sapni: viens no emocionālākajiem olimpisko spēļu mirkļiem

Jauns.lv

Vācu modernās pieccīņas sportistei Annikai Šleijai piektdienas olimpisko spēļu sacensības sākās kā sapnis, bet turpinājums izvērtās kā “pilnīgs murgs īstajā dzīvē”, uz ko pat grūti noskatīties.

“Pilnīgs murgs īstajā dzīvē” – tieši šādi notiekošo jāšanas konkūrā nodēvēja “Eurosport” kanāla komentētāja, kura neslēpa, ka par maršrutā redzamo ir pat grūti runāt.
Annika Šleija pēc jauna olimpiskā rekorda paukošanā un lieliska snieguma peldēšanā jau bija iekrājusi 24 punktu pārsvaru pār savām konkurentēm pirms jāšanas. Veicot distanci ar divām trim kļūdām, viņa būtu ļoti labā pozīcijā cīņā par medaļām un, iespējams, pat olimpiskās čempiones titulu.

Vācu sportiste Annika Šleija zirga mugurā izplūst asarās

Vācu modernās pieccīņas sportistei Annikai Šleijai piektdienas olimpisko spēļu sacensības iesākās kā sapnis, bet turpinājums izvērtās kā “pilnīgs murgs īstajā ...

gallery icon

Annika Šlejia Tokijā noteikti ieradās ar mērķi izcīnīt medaļu, jo 2016. gadā Riodežaneiro palika ceturtajā vietā, bet 2018. gada pasaules čempionātā viņai sudrabs, tāpat arī iekrāti pieci pasaules čempiones titulu komandu sacensībās un stafetēs.

Tomēr konkūrā notika tas, no kā neviens modernās pieccīņas sportists nav pasargāts, – zirga izloze nebija veiksmīga. Kā zināms, modernās pieccīņas sacensībās dalībnieku zirgi tiek lozēti, un viņu iepazīšanai tiek dotas tikai 20 minūtes. Annikai un Saint Boy maršruta lielākā gana sekmīga, tomēr līdz pēdējām šķērslim, kuru “Svētais zēns” (zirga vārda tulkojums no angļu valodas) gluži vienkārši atteicās pārlēkt. Ja viņš to izdarītu kaut ar otro vai trešo piegājienu, Annika tik un tā varētu pacīnīties, iespējams, pat par medaļām, tomēr Saint Boy bija nepielūdzams, un vācu sportiste, apzinoties notiekošo, gluži vienkārši izplūda asarās.

Medaļu pretendente un reāla olimpiskā čempione punktu skaitā palika ar apaļu nulli un no pirmās vietas kopvērtējumā atkrita uz pašām beigām un kopumā olimpiskās spēles noslēdza ar 31. pozīciju.

Svētais zēns līdzīgi izrīkojās arī ar Krievijas Olimpiskās komitejas sportisti Guļnazu Gubajduļinu, kura sacensības noslēdza vēl vienu pozīciju zemāk.

Jauns.lv jau vēstīja, ka Laura Asadauskaite Lietuvai izcīnīja pirmo medaļu Tokijas olimpiskajās spēlēs, modernās pieccīņas sacensībās atpaliekot tikai no britu sportistes Keitas Frenčas.
Piecu disciplīnu kopvērtējumā Frenča iekrāja 1385 punktus, kas ļāva izcīnīt zelta medaļu. Asadauskaitei summā 1370 punkti un sudraba medaļa, bronzas medaļu ar 1368 punktiem ieguva Šarolta Kovāča no Ungārijas. Pēdējo disciplīnu - skriešanas un šaušanas kombināciju - Frenča sāka kā piektā, bet pirmajā aplī izvirzījās vadībā, ar lāzerpistoli sašaujot 20 no 22 mērķiem.

Pēc paukošanās britu sportiste bija sestā, kamēr Asadauskaite ierindojās 25. vietā, bet uzvarētāja bija vāciete Annika Šleija, kura sasniedza jaunu olimpisko rekordu šajā disciplīnā. 200 metru brīvā stila peldējumā Frenča palika astotā, bet lietuviete atkal ieņēma 25. vietu. Šajā disciplīnā labākā bija Guļnaza Gubajduļina no Krievijas Olimpiskās komitejas komandas.

Jāšanā, kur sportistēm dotas tikai 20 minūtes, lai iepazītos ar jaunu zirgu, uzvarēja Asadauskaite, otrajā vietā palika viņas tautiete Gintare Venčkauskaite, savukārt Frenča bija ceturtajā vietā. Skriešanas un šaušanas disciplīnā ar jaunu olimpisko rekordu uzvarēja Asadauskaite, Venčkauskaite ierindojās otrajā vietā. Frenča bija ceturtā. Venčkauskaitei kopvērtējumā 1343 punkti un 7. vieta.

Pirms pieciem gadiem Riodežaneiro Frenča palika piektajā vietā, šogad viņa uzvarēja Pasaules kausa sacensībās.
Modernā pieccīņa pirmo reizi tika iekļauta olimpisko spēļu programmā 2000. gadā, bet Riodežaneiro bija pirmās spēles, kurās britu sportistes neizcīnīja medaļu. Tokijā pirmo reizi olimpiskajās spēlēs sacensības visās pieccīņas disciplīnās notika vienā vietā.

Modernā pieccīņa ir vienīgais sporta veids, kas īpaši izveidots mūsdienu olimpiskajām spēlēm, to 1912. gadā Stokholmā ieviešot baronam Pjēram de Kubertēnam.