foto: Ieva Leiniša/LETA
Peiners izlasei palīdzēt nevar, bet ir pārliecināts par veiksmīgu iznākumu
Žanis Peiners ir pārliecināts, ka jau sestdien Latvijas vīriešu basketbola izlase nodrošinās ceļazīmi uz Eiropas čempionātu.
Basketbols
2021. gada 18. februāris, 04:44

Peiners izlasei palīdzēt nevar, bet ir pārliecināts par veiksmīgu iznākumu

Māris Siliņš

Jauns.lv

Žanis Peiners šajā Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklā Latvijas izlasei nevar palīdzēt savainojumu dēļ, taču ir pārliecināts, ka arī bez viņa mūsējie sestdien apspēlēs Bulgāriju ar nepieciešamo vismaz sešu punktu pārsvaru.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra noslēdzošajās spēlēs Latvijas izlase 20. un 22. februārī Rīgā uzņems Bulgārijas un Grieķijas valstsvienības. Ir vairāki varianti, kā nokļūt kontinenta čempionāta finālturnīrā, taču pagaidām apstāsimies pie viena un drošākā – mūsējiem jāuzvar bulgāri ar vismaz sešu punktu pārsvaru.

Peiners savu līdz šim pēdējo spēli Latvijas izlasē aizvadīja pirms diviem gadiem Podgoricā, kur ar 80:74 uzvaru pār Melnkalni izrādījās par maz, lai pirmo reizi kvalificētos Pasaules kausa izcīņai. Žanis toreiz atsteidzās palīgā izlasei kā ULEB Eirolīgas kluba “Darussafaka” spēlētājs. Kopš tā brīža savainojumu dēļ Peineram nav izdevies palīdzēt izlasei un arī klubu karjerā sanākusi neplānoti ilga pauze. Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra sākumā Žanis bija kopā ar komandu tribīnēs. Pirms novembra “burbuļa” Sarajevā tika cerēts uz rēzeknieti, tomēr atlabšana pēc ceļgala savainojuma nenotika tik ātri, kā cerēts. Tobrīd šķita – februāra izšķirošajās spēlēs Peiners nu gan būs gatavs, taču janvārī viņš atkal apmeklēja ķirurgu. Šoreiz medicīniska iejaukšanās bija nepieciešama plecam.

“Gaidu sestdienu, un man ir pārliecība, ka viss būs kārtībā. Kad esi tribīnēs vai skaties spēli pie televizora, manī ieslēdzas līdzjutējs, un skatīties ir ļoti grūti. Kad esi laukumā vai sēdi uz rezervistu soliņa, tas viss izskatās daudz citādāk. Pirms spēles Bulgārijā teicu, ka viņus nedrīkst nenovērtēt, bet tagad esmu drošs, ka uzvarēsim ar vajadzīgo punktu starpību. Šo spēli nedrīkst gluži salīdzināt ar pēdējo izšķirošo cīņu pirms diviem gadiem Melnkalnē. Tas bija izbraukums, kurā kopa sanācām tikai dienu pirms spēles, tur pretī bija spēcīgāka komanda ar saviem skatītājiem, un mums vajadzēja uzvaru ar deviņu punktu starpību. Tas tomēr nav tas pats, kas nepieciešamie plus seši savā laukumā pret Bulgāriju. Latvijai ir labāka komanda, mums vairāki iespējamie līderi aizvada labas sezonas ārzemju klubos, turklāt ja vēl atbrauks papildinājums no Eirolīgas!” Žanis Peiners sarunā ar Jauns.lv bija pārliecināts, ka Latvijas izlase nākamgad spēlēs Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Remonts ķermenim

“Tā sanācis, ka šis man ir tāds kā ķermeņa remonta gads. Pagājušajā pavasarī bija gan cirkšņa, gan ceļgala traumas, piekritu operācijai, cerēju atgriezties laukumā jau sezonas sākumā. Laikam jau sasteidzu rehabilitāciju, daudzas lietas darīju caur sāpēm, bet celis vēl nebija sadzijis un iekaisa. Novembrī izlasei palīdzēt nevarēju, un basketbola vietā bija fizioterapijas nodarbības. Savainoju plecu, un vajadzēja nelielu ķirurģisku iejaukšanos arī tur. Tad nu bija skaidrs, ka basketbola man šosezon nebūs,” par savām veselības likstām stāsta Peiners.

Laiks skrien nemanot – vēl nesen ienācis Latvijas izlasē kā liels talants, Peiners jau ir nosvinējis 30 gadu jubileju. Basketbolā priekšā ir finiša uzrāviens, un rēzeknietis nenoliedz, ka svarīgi to būtu sākt pilnīgi veselam.

“Līdz šim nebija nekādu traumu, pienāca trīsdesmit, un viss sabruka,” nosmej Žanis. “Nekas traģisks jau nav noticis. Saprotu, ka atgriezties iepriekšējā līmenī būs grūtāk un neviens uz mani vairs neskatīsies kā uz nākotnes talantu. Visu būs jāierāda ar savu darbu tagad un tūlīt. Šosezon bija četri piedāvājumi, kādus būtu parakstījis uzreiz. Tā nebija Eirolīga, bet labi klubi Eiropas vadošajās līgās. Tas ir līmenis, kurā es gribētu un man vajadzētu spēlēt,” nākotnes ieceres ieskicē spēlētājs.

Eirolīga, kur izdevās nokļūt uz vienu sezonu, pašlaik nav Peinera mērķis. “Dzīvē viss ir iespējams, bet es teikšu, ka Eirolīga man šobrīd ir vienas labi nospēlētas sezonas attālumā. Ja tāda izdodas, var būt dažādi piedāvājumi. Ja neizdodas un gadās vēl kāda trauma, var nebūt vispār nekā.”

Vai Rēzeknē būs LBL komanda?

Kamēr nevar spēlēt basketbolu, Peiners dzimtajā Rēzeknē uzsācis ēdienu piegādes biznesu “Refood delivery”, tomēr visskaļāk izskanējis projekts par Kristapa Porziņģa āra laukuma būvniecību.

“Tas faktiski bija piecu minūšu projekts. Mani uzrunāja Rēzeknes sporta pārvaldes vadītājs Aleksejs Grehovs, es tūdaļ pavaicāju Kristapam, vai viņi grib vienu savu āra laukumu izveidot Rēzeknē. Dažu minūsu laikā saņēmu piekrišanu.

Pirmais nosacījums bija, lai tā būtu arī pilsētas interese un līdzfinansējums. Arī pats esmu gatavs piedalīties šajā projektā, un, ja viss izdosies, kā plānots, jūnijā laukums būs gatavs,” stāsta Peiners. Būvniecības laikā basketbolists iztikšot bez publicitātes gājieniem ar lāpstu uz būvlaukumu, taču uz svinīgo atklāšanu Latgales otrajā lielākajā pilsētā gan cer atvest arī pašu Porziņģi.

Tāpat Peiners vienmēr ir lietas kursā par notikumiem Rēzeknes jaunatnes basketbolā, nereti ir arī sporta zālē un dod savu padomu. “Man ļoti patīk, ar kādu degsmi un profesionalitāti pēdējos piecus gadus strādā Rēzeknes jauniešu treneri. Varbūt to ne vienmēr līdz galam izprot paši jaunieši un viņu vecāki, bet paskatieties, kādi Rēzeknei ir rezultāti! 2003. gadā dzimušie puiši bija Latvijas čempioni, vēl divas vecuma grupas tikušas pie medaļām. Ir uzcelts Olimpiskais centrs, ir āra laukumi, veidojas infrastruktūra,” gandarīts par basketbola attīstību savā pilsētā ir Peiners. Vaicājām, vai tas nav priekšnoteikums, lai Rēzeknē tiktu izveidota profesionāla basketbola komanda, kurā kādudien pats Peiners varētu aizvadīt savu atvadu spēli?

“Neesmu tāds romantiķis, bet kas to lai zina… Par pēdējo spēli vēl nebiju aizdomājies. Protams, būtu patīkami, ja Rēzeknē būtu tāda komanda. Ik pa brīdim kāds par to ierunājas. Lai tas notiktu, vajadzīgi privāti investori. Tas tomēr ir dārgs projekts, un pilsētai vēl ir daudz kas cits, kur ieguldīt līdzekļus. Nezinu, vai tas pašlaik būtu svarīgākais, manuprāt, galvenais uzdevums, lai ir sakārtots un pieejams bērnu sports.”