foto: Ieva Leiniša/LETA
Bulgārijas basketbolistu necieņa pret godīgu spēli liedz Latvijas sieviešu izlasei dalību Eiropas čempionātā
Latvijas sieviešu basketbola izlase paliek pirmā aiz svītras un nekvalificējas Eiropas čempionātam. Tam pietrūka viens gūts punkts.
Basketbols
2021. gada 6. februāris, 22:46

Bulgārijas basketbolistu necieņa pret godīgu spēli liedz Latvijas sieviešu izlasei dalību Eiropas čempionātā

Jauns.lv / LETA

Grieķijas sieviešu basketbola izlase sestdien 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā spēli uzvarēja ar nepieciešamo 18 punktu pārsvaru, līdz ar toLatvijas valstsvienībai šogad nebūs iespējas piedalīties finālturnīrā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Grieķija ar 73:55 (20:11, 17:22, 15:9, 21:13) pārspēja Bulgāriju.

Grieķijas izlasei šī spēle bija jāuzvar ar vismaz 17 punktu pārsvaru, lai izcīnītu pēdējo ceļazīmi uz finālturnīru. Latvija starp apakšgrupu otro vietu ieguvējām palika sestā, bet finālturnīrā iekļuva piecas labākās izlases.

Par notikušo nebūtu tāda rūgtuma, ja vien Bulgārijas basketbolistes būtu ievērojušas godīgas spēles principus un censtos gūt grozu arī spēles pēdējā uzbrukumā. Tomēr bulgārietes pēc vairākiem grieķu valstsvienības mudinājumiem no rezervistu soliņa rezervistu soliņa nodriblēja pēdējās sekundes, nemaz nemetot pa grozu. Nav teikts, ka bulgārietes, gūtu punktus, tomēr tiktu ievēroti godīgas spēles principi.

Basketbolā ir nerakstīts likums, ka uzvarējusī komanda, ja sasniegti visi spēlē un turnīrā nepieciešamie mērķi, neuzbrūk pēdējā uzbrukumā, tomēr iedzinējos esošā komandā lielākoties cenšas samazināt rezultāta starpību.

Šī radusies situācija liek arī nedaudz sūkstīties par izspēles kārtību, kad pēdējās kārtas izšķirošās spēles tomēr nenotiek vienā laikā, radot dažām konkurējošām komandām priekšrocības, kas šoreiz mūsu basketbolistēm, neraugoties uz savās mājās aizvadīto "burbuli", bija nepatīkams traucēklis. Šo nepatīkamo situāciju, protams, var norakstīt uz Covid-19 pandēmijas radītajiem apstākļiem.

Zīmīgi, ka Latvijas vīriešu basketbola izlasei izšķirošā spēle par iekļūšanu Eiropas čempionāta finālturnīrā būs savā laukumā tieši pret Bulgāriju. Cerams, ka mūsu vīri laukumā kaut nedaudz atriebsies bulgāriem par ne pārāk sportisko rīcību.

Grieķijas izlases labā 16 punktus un deviņas atlēkušās bumbas sakrāja Marija Emanuela Fasula, bet Eleanna Kristinaki izcēlās ar 15 punktiem un septiņām bumbām zem groziem. Bulgārijas izlasē Kristīna Ivanova guva 13 punktus un izcīnīja 11 atlēkušās bumbas.

Kad spēlē bija atlikušas 23 sekundes, Grieķija bija vadībā ar 70:55, bet uzbrukumā devās bulgārietes. Karīna Konstantīnova pieļāva kļūdu un zaudēja bumbu, bet grieķietes nerealizēja tālmetienu, kas jau tobrīd dotu +18. Pēc neprecīzā metiena atlēkušo bumbu ieguva Fasula, kura brīdi vēlāk arī iemeta divpunktu metienu. 11 sekundes līdz mača beigām Fasula nopelnīja iespēju izpildīt soda metienu, kas bija precīzs (73:55), bet bulgārietes atlikušajā laikā nolēma neuzbrukt, un Latvijai pietrūka viena punkts, lai sasniegtu finālturnīru.

Jau ziņots, ka Latvija "Arēnā Rīga" I apakšgrupas ceturtajā spēlē ar 78:57 (20:14, 15:5, 18:13, 25:25) pārspēja Vāciju.

Finālturnīram jau iepriekš bija kvalificējušās rīkotājas Spānija un Francija. Tāpat Eiropas čempionātā spēlēs apakšgrupu uzvarētājas Slovēnija, Zviedrija, Krievija, Čehija, Serbija, Baltkrievija, Beļģija, Slovākija un Horvātija.

Otro vietu savā apakšgrupā un vietu finālturnīrā nopelnīja arī Bosnija un Hercegovina, Itālija, Melnkalne, Turcija un Grieķija.

Salīdzinot otro vietu ieguvēju bilances dažādās grupās, pirmais kritērijs bija uzvaru skaits, otrais kritērijs - gūto un zaudēto punktu starpība (vērā tika ņemti tikai rezultāti spēlēs ar pirmās un trešās vietas ieguvējām), trešais - gūto punktu skaits.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Šā gada finālturnīrs norisināsies Strasbūrā un Valensijā.