foto: Shutterstock
Velotrenažieris - vai tā ir atslēga uz Tavu labsajūtu?
Fitness
2020. gada 10. decembris, 18:48

Velotrenažieris - vai tā ir atslēga uz Tavu labsajūtu?

Karlīna Timofejeva

Mazkustīgs dzīvesveids starp trim krēsliem - biroja krēslu, auto krēslu un dīvānu - kļūst aizvien lielāka problēma. Sēdēšana nelabvēlīgi ietekmē visu ķermeni, līdz ar to ir svarīgi jau laikus pievērsties preventīviem pasākumiem. Viens no sēdekļiem, kurš tomēr dod ieguvumus (un pie tam ievērojamus), ir velotrenažiera sēdeklis. Vai velotrenažieris var būt atslēga uz Tavu labsajūtu? Noskaidro to šajā rakstā!

Kādas ir priekšrocības treniņam ar velotrenažieri?

●    Vari trenēties neatkarīgi no laikapstākļiem
●    lietderīgo var apvienot ar patīkamo - minies un skaties mīļāko seriālu vienlaicīgi!
●    attīsta elpošanas sitēmu un plaušu kapacitāti
●    stiprina kardiovaskulāro sistēmu (kardiovaskulārās slimības ir viens no izplatītākajiem pāragras nāves iemesliem)
●    trenē fizisko izturību
●    palīdz atbrīvoties no taukiem augšstilbos, uz dibena un viduklī
●    novērš tauku uzkrāšanos
●    uzlabo imunitāti
●    uzlabo pretošanās spējas pret infekciju slimībām

Salīdzinājumā ar skrejceliņu, velotrenažieris ir saudzīgāks ceļgaliem un potīšu locītavām, nepakļaujot tās trieciena slodzei.

Trenējoties uz velotrenažiera, var nostiprināt sirds un asinsvadu sistēmu, atjaunot locītavu kustīgumu un padarīt organismu stiprāku. Tāpat treniņi uz velotrenažiera ieteicami cilvēkiem ar palielinātu ķermeņa svaru. Viņiem nereti sāp ceļgali un gūžu locītavas, savukārt velo-treniņš tieši palīdz atjaunot locītavu kustīgumu.

Velotrenažieri jo īpaši novērtē tieši jaunās māmiņas. Tā ir iespēja viņām atgūt labu fizisko formu, turklāt darot to mājās, kamēr mazulis guļ diendusu. Starp citu, velotrenažieri var apzināti novietot tā, lai minoties var skatīties televīziju - tādējādi sākotnēji sarežģītais uzdevums kļūs vienkāršāks, un arī laiks paskries nemanot.

Tomēr, iespējams, svarīgākā priekšrocība starp visām minētajām - treniņš ikvienu atbrīvo no negatīva noskaņojuma un neapzināta nemiera, kas mūsdienu dinamiskajā ritmā un krīzēs ir bieža parādība.

Pirms sēsties uz velotrenažiera

Pirms sēsties uz velotrenažiera, izvēdini telpas. Fiziskā slodze stimulē elpošanu - tā kļūst dziļāka, tāpēc nepieciešama laba skābekļa piegāde. Apģērbam jābūt brīvam, savukārt sēdekļa augstums jānoregulē tā, lai minot iztaisnotos celis. Daudziem cilvēkiem ir paplašinātas vēnas vai asins atteces traucējumi, un, ja neievērot sēdekļa noregulēšanu, asinsrite var tikt traucēta.

Lai sevi nepārslogotu, pirms treniņa noteikti ir jāiesildās. Vēlami ir atslābinoši, stiepšanās un elpošanas vingrinājumi. Pretējā gadījumā var rasties muskuļu pārslodze.

Treniņam uz velotrenažiera jānoris šādi: piecu minūšu iesildīšanās, slodzes kāpinājums, tad tās pakāpenisks samazinājums un atkal stiepjoši un atslābinoši vingrojumi kāju muskulatūrai. Starp citu, ja nākošajā rītā sāp muskuļi, treniņu nevajadzētu atlikt - neliela slodze tieši pretēji palīdzēs atjaunoties vielmaiņai muskuļos. Smeldzošos muskuļus var atslābināt arī masāža, vannas un pirts procedūra vai sildošās ziedes.

Treniņa aktīvākajā daļā jācenšas uzturēt vienmērīga un nepārtraukta slodze - tieši tas trenē izturību. Optimālais laiks treniņam uz velotrenažiera ir 20 līdz 30 minūtes. Protams, iesācējiem tas var būt arī mazāks. Vēlamā slodze uz velotrenažiera ir jāpiemēro katram cilvēkam individuāli.

Velotrenažieru tipi

Velotrenažierus varam iedalīt divos tipos pēc to konstrukcijas. Vertikālais velotrenažieris atdarina slodzi, kas ir identiska braukšanai ar velosipēdu. Savukārt horizontālā velotrenažiera pedāļi atrodas nevis zem sēdekļa, bet zem stūres. Treniņā laikā cilvēks sēž ērtā krēslā, absolūti neapgrūtinot muguru.

Velotrenažierus iedala arī pēc slodzes tipa. Mehānisko velotrenažieru sistēma ir visvienkāršākā. Tā balstās uz siksnu, ar kuras palīdzību tiek regulēta slodze, vai arī disku pretestību.

Modernāks ir magnētiskais velotrenažieris - tā gadījumā slodzi regulē, mainot attālumu starp pastāvīgo magnētu un spararatu. Savukārt elektromagnētiskais velotrenažieris izceļas ar to, ka tā sistēmas vadībā nav mehānisko detaļu. Pateicoties tam, var palielināt uzskaites precizitāti. Šādus trenažierus pieslēdz elektrotīklam.

Plaša velotrenažieru izvēle pieejama interneta veikalā xnet.lv. Izvēlies kvalitāti un labākās cenas!

Vai labsajūta prasa upurus?

Dzīvojot mūsu platuma grādos, kur ziemas ir aukstas, dienas - īsas un braukšanas apstākļi - nereti bīstami, daudzi lemj par labu velotrenažiera iegādei.

Tiem, kuri ir pieraduši līdz ar braukšanu uz velosipēda baudīt mainīgos skatus, velotrenažieris var būt īsts izaicinājums (lasīt: garlaicīga nodarbe). Efektīvākais veids, kā to pārvarēt, ir uztvert velotrenažieri ne vairāk kā rīku - uzkāp, padari savu darbu un kāp nost.

Savukārt atkal citi ir sajūsmā par to, ka spēj apvienot divas lietas vienlaicīgi - veikt fiziskās aktivitātes pie labas filmas vai aizraujoša zvana ar draudzeni. Iespējams, velotrenažieris patiešām ir īsākais ceļš uz labsajūtu bez īpašiem upuriem.  

Lai arī kurā pusē būtu tu, svarīgi saprast, ka velotrenažieris ir atslēga uz labsajūtu, neatkarīgi no blakusfaktoriem. Tas nepieņem nekādus attaisnojumus. Slikti laikapstākļi, laika vai motivācijas trūkums ir vienkārši vājuma mirkļi, ko ir viegli pārvarēt, zinot, ka šī aktivitāte ir labākais ilgtermiņa ieguldījums sevī.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Xnet