Basketbols
2020. gada 10. decembris, 15:41

Mārtiņš Zībarts pilnveidos Gulbenes novada basketbola sistēmu

Jauns.lv / LETA

Gulbenes novada pašvaldība vietējās basketbola sistēmas pilnveidošanai piesaistījusi treneri Mārtiņu Zībartu, informē Gulbenes novada pašvaldība.

Pašvaldība plāno Gulbenes novadu būvēt par Latvijas Ziemeļaustrumu reģiona basketbola centru. Līdz ar to basketbols tiks virzīts kā prioritārais komandu sporta veids Gulbenes novadā.

Lai izveidotu ilgtspējīgu Gulbenes novada basketbola sistēmu, pašvaldība ir piesaistījusi Zībartu, kurš ir Latvijas Basketbola savienības (LBS) Treneru komisijas loceklis un vairākus gadus bijis arī Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris.

Gulbenes novada Sporta pārvaldes vadītājs Lauris Krēmers atzīmē, ka šobrīd ir jāsakārto sistēma, lai vienmēr nodrošinātu spēlētāju pēctecību visos līmeņos, un bērniem no mazotnes būtu skaidrs, ka ir izaugsmes iespējas un potenciāls spēlēt lielajā komandā "Gulbenes Buki".

"Vēlamies, lai nākotnē, gluži kā agrāk, "Gulbenes Buku" pamatā sastāvētu no vietējiem spēlētājiem. Ceram, ka tālākā nākotnē komanda spēs atgriezties arī augstākajā līgā. Zībarta viens no uzdevumiem būs izstrādāt mūsdienu basketbola tendencēm atbilstošu apjomīgu programmu jeb metodisko materiālu, ietverot tajā moderno tehnoloģiju izmantošanu, lai stiprinātu mūsu treneru korpusu, lai viņiem būtu pēc kā vadīties, organizējot treniņprocesus," Gulbenes novada pašvaldības mājaslapā citēts Krēmera teiktas.

Tāpat Zībarts palīdzēs veidot jauno Gulbenes novada basketbola sistēmu, praktiski konsultēs trenerus un iesaistīsies treniņprocesā.

"Arī LBS Treneru komisijā, kurā darbojas visi Latvijas augstākā līmeņa treneri, jau vairākkārt ir izskanējusi nepieciešamība pēc šāda metodiskā materiāla izstrādes. Līdz ar to mēs varētu būt Latvijas līmeņa pilotprojekts par to, kā veidot basketbola sistēmu, kas pēc tam varētu tikt prezentēta arī citiem interesentiem. Uzskatu, ka tas būtu nozīmīgs ieguvums Gulbenes novadam," uzsver Krēmers.

Zībartam atmiņas un asociācijas par Gulbeni saistās ar basketbola komandu ASK/"Buki" (tagad - "Gulbenes Buki"), kad viņš kopā ar "Barons"/LMT komandu brauca uz spēlēm Gulbenē.

"Šī komanda bija Gulbenes zīmols, kas piesaistīja uzmanību, un to zināja visa Latvijas basketbola sabiedrība. Pēc Krēmera ziņas par pašreizējās situācijas izklāstīšanu, man šķita interesanti un vērts mēģināt atgriezt atpakaļ basketbolu Gulbenē tādā līmenī, kāds tas bija toreiz. Pēc tā, ko es jau esmu redzējis un iepazinis, Gulbenē ir visi nepieciešamie apstākļi, lai to izdarītu. Te ir internāts, trīs basketbola zāles vienkopus, stadions, kur var trenēties. Treniņapstākļi ir ideāli, lai būvētu sistēmu, kurā varētu izaugt ļoti labi basketbolisti," stāsta Zībarts.

Līdz šim jau ir bijušas divas sanāksmes ar "Gulbenes Buku", Gulbenes novada pašvaldības un Gulbenes novada sporta institūciju pārstāvjiem par iespējamajām pārmaiņām basketbola sistēmā. Ir veikta esošās situācijas analīze un mazliet ieskicēts nākotnes modelis. Zībarts uzskata, ka pašlaik Gulbene zaudē diezgan daudz spēlētāju, jo pietrūkst attīstības iespēju.

"Piemēram, bijušais Gulbenes BJSS audzēknis Kristiāns Šulcs šobrīd spēlē "Ventspils" rindās, bet vēl pirms tam - Jūrmalas komandā. Ceļu uz profesionālajām komandām viņam pavēra dalība U-16 izlasē, kur treneris viņu pamanīja un piedāvāja spēlēt augstākā līmenī. Tikpat labi viņš varēja turpināt spēlēt Gulbenē, ja būtu izaugsmes iespējas. Bet tāpēc ir jācenšas darīt visu iespējamo, lai izveidotu stabilu sistēmu, lai te būtu komanda, kas spēlē un trenējas profesionālā režīmā uz vietas," atzīst Zībarts.

Viņš kā galveno problēmu nosauc to, ka Gulbenē nav komandas, kas trenētos uz vietas, un ar tādu darba apjomu, kāds tas ir profesionālajās komandās. Līdz ar to mērķis ir pakāpeniski saglabāt maksimāli daudz spēlētājus, kuri Gulbenē ir uz vietas, kā arī piesaistīt vidusskolas vecumposma spēlētājus no tuvākajiem novadiem tajās pozīcijās, kur nav vietējo spēlētāju.

"Viņi varētu nākt šeit mācīties, dzīvot internātā, spēlēt basketbolu, pakāpeniski veidojot "Gulbenes Buku" komandu un apakškomandu, jeb attīstības komandu, kas spēlētu reģiona čempionātā, kas ir tapšanas stadijā. Līdz ar to šādi mēs veidotu komandu sistēmu, lai katrā posmā spēlētājiem būtu iespējams augt. Jau esmu novērojis, ka te ir resurss, ar ko strādāt. Šobrīd ir 3-4 Latvijas U-16 izlases kandidāti, kuriem jācenšas radīt iespējas spēlēt te uz vietas pašreizējā "Gulbenes Buku" komandā," skaidro Zībarts.

Tiesa, pie pašreizējā modeļa nav tik intensīvs treniņdarbs - treniņi nenotiek uz vietas, kā gribētos. Tāpat pietrūkstot vietējo spēlētāju resursa - ļoti daudzi piebrauc uz spēlēm, treniņiem no dažādām vietām.

"Tāpēc ir jācenšas panākt to, lai būtu labs treniņprocess šeit uz vietas. Lielais pārmaiņu mērķis ir atgriezt "Gulbenes Bukus" augstākajā basketbola līgā, bet tas nenotiks vienā gadā. Komandu nevajadzētu veidot mākslīgi. Ir jārada iespējas kāpt pa kāpnēm vietējiem spēlētājiem. Optimistiski raugoties, pēc trīs gadiem kādi septiņi spēlētāji varētu būt gatavi iesaistīties Latvijas Basketbola līgas līmeņa komandā. Līdz ar to tādā brīdī noteikti varētu sākt domāt par komandu, kas varētu atgriezties un spēlēt augstākajā līgā. Tāpēc mēs cenšamies veidot un uzlabot šo sistēmu, lai tieši vietējiem spēlētājiem būtu iespējams augt," stāsta treneris.

Zībarts šādas sistēmas izveidi saredz kā Latvijas mēroga pilotprojektu, par ko ir daudz diskutēts LBS. Ir nepieciešams izveidot vienotu sistēmu - Latvijas basketbola rokrakstu, kā spēlētājiem trenēties un augt atbilstoši konkrētajai vecuma grupai.

Pārmaiņas Gulbenes novada basketbolā tiks īstenotas sadarbībā ar biedrību "Gulbenes buki" un apkārtējo novadu pašvaldībām. Arī Latvijas Basketbola savienība vēlas reģionos attīstīt basketbolu, līdz ar to pozitīvi raugoties uz Gulbenes novada pašvaldības iecerēto.

Plānotās izmaiņas saistībā ar basketbolu tiks ietvertas jaunajā Gulbenes novada sporta attīstības plānā, kura izstrāde uzsāksies 2021.gadā.