foto: Hanninen/Newspix24/SIPA/Scanpix
Berkulis par Rastorgujevu: "Vēlme sasniegt augstu rezultātu viņam ir vienmēr!"
Andrejs Rastorgujevs katru Pasaules kausa sacīksti sāk ar lielu apņēmību, un pašlaik būtu priecīgs, ja izdotos izcīnīt vietu pirmajā desmitniekā.
Citi sporta veidi
2020. gada 4. decembris, 05:14

Berkulis par Rastorgujevu: "Vēlme sasniegt augstu rezultātu viņam ir vienmēr!"

Māris Siliņš

Jauns.lv

Somijas pilsētā Kontiolahti ar 10 kilometru sprinta distanci sākās Pasaules kausa izcīņas otrais posms biatlonā, kur apņēmības pilns pacīnīties par augstām vietām ir Andrejs Rastorgujevs. Sprintā tas līdz galam neizdevās, jo bija jāsamierinās ar 42. vietu, bet priekšā vēl iedzīšana.

Mūsu biatlona līderis un spožākā zvaigzne sezonai gatavojās kopā ar Vācijas izlasi un pēc divu gadu pārtraukuma ir atsācis sadarbību ar treneri Intaru Berkuli. Pavasarī pieņemto vāciešu piedāvājumu Andrejs jau nosaucis par savu gada labāko lēmumu. Pasaules kausa pirmais posms viņnedēļ bija kā pirmā atskaite par šā brīža gatavību. Rezultātu listē tika ierakstīta 21. un 23. vieta attiecīgi 20 un 10 kilometru distancēs, katrā pa divām kļūdām šaušanā. Līdzjutējiem sāpīgākie bija pēdējā šaušanā neaizvērtie divi mērķi 20 kilometru distancē, kas liedza pacīnīties par ļoti augstu rezultātu.

Treneris Intars Berkulis sarunā ar Jauns.lv sava audzēkņa pirmos divus startus vērtē kā labus: “Klasikā līdz pēdējai šautuvei Andrejs izdarīja visu, abās distancēs slēpošanas ātrumā bija 18. rezultāts. Nevar tā vienkārši skaitīt, kura vieta sanāktu, ja tiktu aizvērti visi mērķi. Biatlonā tomēr vēl ir jāizšauj. 20 kilometru distancē pēdējā šautuvē Andrejam nesanāca īsti nostāties, pats pēc tam atzina, ka varbūt vajadzēja pārstāties. Sprintā nav izdevies īsti atrast šaušanas ritmu. Tomēr ir sajūta, ka Andrejs pēdējos pāris gados ir kļuvis mierīgāks, nosvērtāks. Šaušana kopumā kļuvusi labāka, paveiktais darbs ar norvēģi Frūdi Andresenu nekur nav pazudis. Uzskatu, ka ātruma ziņā viņš ir pasaules elites līmenī. Rastorgujevs vairs nav nekāds jaunais, viņam jau ir 32 gadi un kļūt būtiski ātrākam vairs nav iespējams. Pašlaik viņš vēl nav sportiskās formas pīķī. Kopumā vērtēju, ka ātrums ir vidēji labs, taču sezonas laika būs brīži, kad Andrejs būs vēl ātrāks. Mēs nevaram pakārtot visu sezonu tikai sezonas galvenajam startam pasaules čempionātam, tomēr darbs tiek veikts ar domu, lai februārī Pokļukā patiešām būtu pati labākā sportiskā forma. Tagad vēl ir tāds kā ieskriešanās posms. Konkurence apkārt ir milzīga, daudzi jau tagad uzrāda mežonīgu ātrumu, starp līderiem ielaužas ambiciozi jaunie.”

Decembrī vēl tiks aizvadīti divi Pasaules kausa posmi Hohfilcenē, bet gadu mijā Rastorgujevs iztiks bez pīrāgu kalniem un lies sviedrus treniņnometnē.

“Ceru, ka kopā ar Vacijas izlasi paveiktais darbs vēl tikai nesīs savus augļus. Tur ir augstākās klases speciālisti un sportistu sagatavošanas sistēma ir atstrādāta. Niansēs tā atšķīrās no iedomāta mana ideālā plāna, tomēr lielu pretrunu nebija. Ja esi pieņemts Vācijas komandā, tad stulbi būtu darīt visu tikai pēc mana plāna, piekoriģējām dažu treniņu intensitāti, bet kopumā pēdējā gatavošanās posmā tā bija vāciešu programma. Rastorgujevam ir liela pieredze un ielikta pamatīga fiziskā bāze, visas lietas varēja izpildīt,” Berkulis uzsver, ka treniņu darbā Rastorgujevam vēl nekad nav bijuši tāda līmeņa partneri.

Pirmās sacensības bija tāda kā ieskriešanās sezonai un ir pamats cerēt, ka turpmākie starti varētu būt veiksmīgāki. “Andrejs ļoti grib būt labāko desmitniekā! Pie pašreizējās kondīcijas tas būtu ļoti labs rezultāts. Atliek vien novēlēt, lai labi slīd slēpes, vienmērīgi tiek sadalīti spēki distancē un šautuvē tiek aizvērti visi mērķi. Tās ir lietas, ar kurām ir jātiek galā pašam sportistam un tur es kā treneris vairs neko nevaru ietekmēt. Vēlme sasniegt augstu rezultātu viņam ir vienmēr,” par iziešanu uz starta saka Berkulis.

Atkārtoti pozitīva Covid-19 testa dēļ Pasaules kausa otrais posms ir jāizlaiž Baibai Bendikai un arīdzan Latvijas izlases trenerim Ilmāram Bricim. Viņa pienākumus Kontiolahti veic Berkulis. Treneris atzinīgi vērtē mūsu junioru debiju šādā apritē. “Tik augstu kā Rūdis Balodis (58. vieta 20 kilometru distancē) neviens mūsu jaunais uzreiz nav lēcis. Visiem tā bija nenovērtējama šāda līmeņa pieredze. Lai kā gribētu, viņiem nav tādas pieredzes, bāze un tehniskais nodrošinājums, lai cerētu uz augstākiem rezultātiem. Sprintā tika nolemts dot iespēju Kirilam Matjuhinam, bet stafetē kopā ar Rastorgujevu, visticamāk, startēs Roberts Slotiņš, vēl viens šāda līmeņa sacensību debitants Mareks Birkentāls un Balodis,” šīs nedēļas plānus ieskicē treneris.