foto: AFP/Scanpix
Miris izcilo latviešu izcelsmes peldētāju Jāņa un Ilzes Konrādu pirmais treneris Dons Tolbots
Izcilais Austrālijas peldēšanas treneris Dons Tolbots.
Sporta zvaigznes
2020. gada 4. novembris, 11:35

Miris izcilo latviešu izcelsmes peldētāju Jāņa un Ilzes Konrādu pirmais treneris Dons Tolbots

Jauns.lv / LETA

Otrdien 87 gadu vecumā mūžībā aizgājis izcilais Austrālijas peldēšanas treneris Dons Tolbots, kura pirmie pasaules atzinību iemantojušie audzēkņi bija latviešu izcelsmes sportisti Jānis un Ilze Konrādi.

Tolbots trenera karjeru uzsāka pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados un bija Austrālijas izlases galvenais treneris tās ziedu laikos deviņdesmitajos un divtūkstošajos gados.

Tieši viņa vadībā austrālieši 2000. gada Sidnejas olimpiskajās spēlēs izcīnīja 18 medaļas - piecas zelta, deviņas sudraba un četras bronzas medaļas.

Ar Tolbotu izlases vadībā Maikls Kims, Kriss Fidlers, Ešlijs Kellass un tobrīd 17 gadus vecais Aians Torps laboja pasaules rekordu 4x100 metru brīvā stila stafetē, pārspējot neapšaubāmo favorīti ASV.

Tāpat ar Tolbotu pie stūres Austrālija 2001. gada pasaules čempionātā kļuva par medaļām bagātāko izlasi.

Tolbota sadarbība ar Austrālijas peldēšanas izlasi sākās 1960.gadā, kad viņš par personīgajiem līdzekļiem uz Romas olimpiskajām spēlēm devās atbalstīt Rīgā dzimušos peldētājus Jāni un Ilzi Konrādus. Tolbots bija skolotājs pamatskolā, kurā mācījās trimdas latviešu bērni Konrādi - peldētāji, ar kuriem treneris uzsāka savu panākumiem bagāto karjeru.

Jānis Konrāds 1960. gada olimpiskajās spēlēs kļuva par čempionu 1500 metros brīvajā stilā, kā arī izcīnīja bronzas medaļas 400 metros brīvajā stilā un 4x200 metru brīvā stila stafetē. Viņš bija arī trīskārtējs Nāciju Sadraudzības spēļu čempions.

Savukārt Ilze Konrāde Romā izcīnīja sudrabu 4x100 metru stafetē. Viņas kontā arī viena zelta medaļa Nāciju Sadraudzības spēlēs.

Konrādi arī vairākas reizes laboja pasaules rekordus - Jānis 26 reizes, bet Ilze 13 reizes.

Jau nākamajās olimpiskajās spēlēs, 1964. gadā Tokijā, Tolbots bija Austrālijas izlases galvenais treneris. Pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados Tolbots strādāja par Kanādas un ASV izlašu treneri, bet pēc tam atgriezās darbā ar Austrālijas peldētājiem.

1979. gadā Tolbotu uzņēma Starptautiskajā Peldēšanas Slavas zālē, bet 1990. gadā viņš tika uzņems Austrālijas Sporta Slavas zālē.