foto: EPA/Scanpix
VIDEO: maskarāde Spānijas handbolā - vai tāda būs komandu sporta veidu realitāte?
"Ademar" un "Sinfin" komandas Spānijas ASOBAL handbola līgā spēli aizvadīja ar sejas maskām.
Citi sporta veidi
2020. gada 15. oktobris, 04:46

VIDEO: maskarāde Spānijas handbolā - vai tāda būs komandu sporta veidu realitāte?

Māris Siliņš

Jauns.lv

Vēl nebijis notikums komandu sporta veidos piedzīvots Spānijas ASOBAL handbola līgā, kur Leonas “Ademar” un Kantabrijas “Sinfin” komandas spēli aizvadīja aizsargmaskās.

Kastīlijas – Leonas karalistē noteiktie Covid-19 pandēmijas ierobežojumi bija jāievēro arī profesionālām komandām, kas laukumā devās ar aizsargmaskām uz sejas. Paši spēles dalībnieki šādu prasību nosauca par absurdu.

“Spēlētāji 60 minūtes ir kontakta spēlē viens pret otru, tad kāda jēga maskām?” vaicāja viesu komandas treneris Viktors Montesinoss.

“Ja tas kaut kā var mainīt pandēmijas izplatības situāciju, tad Leonā mēs pasniedzām piemēru,” ironiski sacīja “Ademar” treneris Manolo Kadenass.

“To, ka spēlēsim maskās, uzzinājām tikai četras stundas pirms spēles sākuma un mums nebija iespēju šādos apstākļos aizvadīt kādu treniņu. Nevarējām normāli elpot un sazināties ar komandas biedriem. Šausmīga pieredze, turklāt sviedru dēļ maska neturas uz sejas ilgāk par dažām minūtēm. Ja pirms katras spēles nododam Covid-19 testus un tie ir negatīvi, tad kāpēc mums vēl jāspēlē maskās?” sašutis par šādu pieredzi bija “Sinfin” komandas un Ziemeļmaķedonijas izlases spēlētājs Darko Dimitrijevskis.

Lai vai kā, šāds precedents Spānijas sportā ir noticis un sākušās diskusijas, vai šo pieredzi nevajadzētu izmantot arī citos sporta veidos. Sportisti un komandu pārstāvji uz to raugās skeptiski, būtisku drošības ieguvumu nesaredz arī epidemologi, tomēr stingrie drošības noteikumi reizēm var izrādīties pārāki par veselo saprātu.

ASOBAL handbola līgā ar Covid-19 vīrusu inficētie spēlētājie ir daudzās komandās. No deviņām iepriekšējās kārtas spēlēm notika tikai trīs, bet visvairāk pozitīvi vīrusa testi – 17 – fiksēti “Viverus Herol Nava” komandā.