foto: Shutterstock
Lai neaizskartu resnus cilvēkus, Bristoles Universitātes fitnesa treneriem aizliegs mudināt zaudēt svaru
“Šī retorika ir izplatīta fitnesa industrijā. Tā lieliski apraksta diētu kultūras toksiskos ideālus, jo īpaši to, ka tievums viennozīmīgi nozīmē labāku veselību,” savā blogā raksta Ebija Džesopa, viena no studentēm, kura iesniedza šo priekšlikumu.
Fitness
2020. gada 8. septembris, 06:16

Lai neaizskartu resnus cilvēkus, Bristoles Universitātes fitnesa treneriem aizliegs mudināt zaudēt svaru

Jauns.lv

Bristoles Universitātes fitnesa instruktoriem nu ir aizliegts, komunicējot ar studentiem lietot tādas frāzes kā “sadedzini tās kalorijas”, vai “nodedzini to vakardienas picu”. Universitātes studentu padome ir lēmusi, ka šādas frāzes ir aizskarošas un uztveramas kā “tuklumfobija” (fatphobia).

Tiem, kuri ne tik labi orientējas mūsdienu liberāli un progresīvi noskaņoto jaunatnes kustību žargonā, paskaidrojam, ka par “tuklumfobu” (fatphobic) šajā izpratnē būtu uzskatāma tāda persona, kura diskriminē, kritizē, vai jebkā citādi negatīvi attiecas pret miesās kuplākiem cilvēkiem – arī personām, kurām liekais svars no medicīniska skatpunkta rada tiešu apdraudējumu veselībai.

Kuš! Tavas runas par notievēšanu var aizskart netievējošo jūtas

Bristoles Universitātē tiks ieviesta obligāta apmācība par liekā svara “stigmatizācijas” kaitīgo ietekmi, kā ietvaros paredzēts mūsdienu sociālajās normās izglītot sporta un vingrošanas personālu, kā arī studentus, kuri vada komandas, ziņo britu medijs Dailymail.co.uk.

Tas viss pēc tam, kad Studentu padome nosodīja “diētu kultūras toksisko klātbūtni” universitātē, izceļot tādas treniņos dzirdētās frāzes kā “padarīsim mūsu vidukļus šaurākus!” un nodēvējot šo par pierādījumiem, ka universitātē par problēmu ir kļuvusi tā dēvētā “tievo ļaužu privilēģija”.

“Šī retorika ir izplatīta fitnesa industrijā. Tā lieliski apraksta diētu kultūras toksiskos ideālus, jo īpaši to, ka tievums viennozīmīgi nozīmē labāku veselību,” savā blogā raksta Ebija Džesopa, viena no studentiem, kura iesniedza šo priekšlikumu.

Iniciatīvas ietvaros studentu padome veiks “pilnīgu sporta, vingrošanas un veselības aprūpes komunikācijas pārskatīšanu, lai nodrošinātu, ka atsevišķi pateiktie vārdi neizvēršas par aizskarošiem īpaši jūtīgiem cilvēkiem.

Tikmēr pasaulē tā dēvētās “tukluma pieņemšanas kustības” (fat-acceptance movement) kritiķi Bristoles Universitātē notiekošo raksturoja kā jaunāko piemēru “atcelšanas kultūrai” (cancel culture).

Kentas Universitātes socioloģijas profesors Frenks Furedi pauda, ka: “Pat vārds “atlētisks” drīz var tikt pasludināts par kaitīgu un aizskarošu”.