foto: Publicitātes
Eksperte norāda uz būtiskākajām skriešanas tehnikas kļūdām, kas var novest pie traumām
Pareizi skrienot, pēdai pie zemes vajadzētu pieskarties pirms papēža.
Citi sporta veidi
2020. gada 30. jūnijs, 13:33

Eksperte norāda uz būtiskākajām skriešanas tehnikas kļūdām, kas var novest pie traumām

Jauns.lv

Skriešana ir viens no populārākajiem sporta veidiem, kas nu jau kļuvis īpaši populārs, ņemot vērā, ka treniņi mājās daudziem ir apnikuši. Regulāra skriešana patiešām uzlabo veselību un palīdz uzturēt labu fizisko formu, taču cilvēki bieži pieļauj dažādas tehnikas kļūdas.

"Piemēram, daži sāk skriet uzreiz pēc iziešanas no mājas – bez nekādas iesildīšanās. Tas ir ļoti kaitīgi sirdij un locītavām. Tāpat reti kurš aizdomājas par to, pa kurieni viņš skrien," saka Latvijas nacionālās septiņcīņas komandas dalībniece un sporta apģērba 4F zīmola draugs Amanda Savicka. Ieskatīsimies populārākajās kļūdās un maldīgajos priekšstatos, kas saistās ar skriešanu.

1. kļūda: sākt skriet bez iesildīšanās. Pirms jebkura treniņa vēlams iesildīt visas muskuļu grupas, sākot ar kaklu un beidzot ar papēžiem, liekot lielāku uzsvaru uz kājām (cirkšņiem, ikriem, ahileja cīpsla, augšstilba muskuļiem). Vēlams iesildīties vismaz 15 - 30 minūtes, pildot dinamiskos stiepšanās vingrinājumus jeb vingrinājumus kustībā nevis stiepšanās vingrinājumus uz paklājiem. Dinamiskie vingrinājumi dod iestiepumu ķermenim un mazina traumēšanās risku treniņos. Pēc treniņa ir efektīvi izlocīties vismaz 20 minūtes uz paklāja, izrullēties un veikt vismaz dažus muskulatūras stiprinošos vingrinājumus.

2. kļūda: skriešana uz pirkstgaliem. Pareizi skrienot, pēdai pie zemes vajadzētu pieskarties pirms papēža. Tomēr iesācēji bieži ar to pārāk aizraujas un šo paņēmienu pielieto nedabiski, pirkstgalus it kā “durot” zemē kā lāpstas. Šādā veidā skrienot, skrējējam ir liela iespēja gūt dažādas traumas. Skriešana uz pirkstgaliem ir saistīta ar potīšu locītavu, ceļgalu un pat muguras lejasdaļas traumām. Sistemātiski atkārtojot šo kļūdu, traumas laika gaitā, protams, attīstās un pakāpeniski kļūst hroniskas. Tāpēc būtiski šādus skriešanas tehnikas trūkumus novērst jau pašā sākumā.

3. kļūda: skriešana, atsperoties ar papēdi - to pieļauj apmēram 80% sportistu-iesācēju. Visbīstamākais šajā tehnikā ir slodze, kas jāpanes ceļiem. Anatomiski, atsperoties ar papēdi, skriešana notiek ar taisnām kājām. Šādi skrienot, slodze uz locītavām trīskāršojas. Ja Jūs sverat 60 kilogramus, Jūsu ceļu locītavām tie būs jau 180 kilogrami. Ja nesāksiet skriet pareizi, diskomforts ceļgalos pakāpeniski pārvērtīsies par sāpēm muguras lejasdaļā un muguras muskuļos, vai pat galvassāpēm.

4. kļūda: "Skriet kā lācēnam". Smaguma centram vienmēr jāatrodas pēdas vidū. Ja tas novirzās uz ārpusi vai iekšpusi, itin viegli var gūt potītes locītavas traumu – samežģīt vai sastiept kāju. Protams, turpinot “lāčot”, palielinās risks gūt atkārtotas traumas, un sastiepums var kļūt hronisks.

5. kļūda: nestabils mugurkauls un problēmas ar rokām. Sporta zīmola 4F draugs Amanda Savicka uzsver, ka skriešanā jāiesaista tikai kājas un rokas – mugurkaulam nevajadzētu “šūpoties” no vienas uz otru pusi. Lai nenogurtu pleci, arī rokas nevajadzētu turēt cieši piespiestas pie ķermeņa vai savilkt dūrēs. “Pārliecinieties, vai Jūsu mugura ir taisna, salieciet rokas 90 grādu leņķī, ļaujiet tām dabiski kustēties līdzi ķermenim, bet plaukstas nesavelciet dūrēs.”

6. kļūda: elpošana tikai caur degunu, skatīšanās apkārt un pārāk daudz ierīču. Skrējēji–iesācēji parasti elpo tikai caur degunu. Tādā veidā organismā nenonāk pietiekams skābekļa daudzums un viņi ātri nogurst. “Elpojiet dabiski,” uzsver sportiste. "Elpojot izmantojiet gan degunu, gan muti –Jūs mazāk nogursiet. “Skriešanas laikā jāskatās uz priekšu, nevis apkārt vai zem kājām, citādi Jūs riskējat paklupt. Turklāt no pastāvīgas skatīšanās lejup nogurst kakls. Runājot par dažādām viedierīcēm: protams, daudziem skriešanas laikā patīk klausīties mūziku. Ideālā gadījumā šim nolūkam vajadzētu izmantot bezvadu austiņas, lai skrienot netraucētu lieki vadi. “Turklāt ir ļoti svarīgi neturēt tālruni vai ipod rokā – tas nogurdina pleca locītavu. Sporta veikalā šim nolūkam var iegādājieties īpašu turētāju. Parasti to nēsā uz rokas un tas ievērojami atvieglo dzīvi. ”

7.kļūda: Skriešanai nepiemērots apģērbs. Bieži vien nezināšanas dēļ iesācēji izvēlas uzvilkt apavus un drēbes, kas nav paredzēti skriešanai, bet gan atpūtai un brīvā laika pavadīšanai. Piemēram, man ļoti patīk 4F City line apģērbu līnija, kas ļauj man justies ērti, taču vienlaikus tiem ir sportam atbilstošie raksturlielumi. Piemēram, augsta jostasvieta nodrošina papildu balstu skriešanas laikā, ātri žūstošās 4FDry šķiedras palīdz novadīt mitrumu no ķermeņa un elastīgais audums pielāgojas ķermenim katrā solī. Atcerieties arī izvēlēties laika apstākļiem atbilstošas drēbes, piemēram, īpašās pieguļošās jakas ir lieliskas vējā un lietū,” iesaka Amanda Savicka. “Es dodu priekšroku nevainojami funkcionējošam apģērbam, kas negrauž ādu un balsta muskuļus, kā arī nesamirkst no sviedriem. Nevalkājiet kokvilnas kreklus – tie ātri uzsūc mitrumu un jums būs auksti pat siltā laikā!"

Tēmas