foto: Zumapress/Scanpix
Tokijas olimpisko spēļu lāpas skrējiens Japānā būs mazāk pompozs
Džerards Batlers aizdedzina olimpisko lāpu.
Citi sporta veidi
2020. gada 17. marts, 13:02

Tokijas olimpisko spēļu lāpas skrējiens Japānā būs mazāk pompozs

Jauns.lv / LETA

Koronavīrusa dēļ Tokijas olimpisko spēļu rīkotāji atceļ svinīgās olimpiskās lāpas ceremonijas, taču skatītājiem joprojām būs atļauts to vērot ceļa malā, otrdien paziņojaTokijas olimpisko spēļu organizatori.

Jau ziņots, ka ceturtdien olimpisko spēļu šūpulī Grieķijā senās Olimpijas teritorijā tika aizdegta Tokijas spēļu olimpiskā lāpa. 20.martā olimpiskajai ugunij paredzēts ierasties Japānā.

Tokijas spēļu organizācijas komitejas izpilddirektors Toširo Muto žurnālistiem otrdien teica, ka lāpas stafetes "grandiozais sākums" katastrofas skartajā Fukušimas provincē notiks bez skatītājiem ", lai novērstu koronavīrusa Covid-19 infekcijas izplatīšanos.

Ikvienam skatītājam, kurš slikti jūtas, tiks lūgts neatrasties ceļa malā, lai vērotu stafeti, un lāpu nesējiem ar augstu temperatūru aizliegs piedalīties stafetē.

foto: Zumapress/Scanpix
Džerards Batlers aizdedzina olimpisko lāpu.

Izmaiņas ietekmējušas šaubas, vai spēles koronavīrusa dēļ varēs sākties, kā plānots, 24.jūlijā. Koronavīruss ir iznīcinājis arī pasaules sporta kalendāru, ieskaitot olimpiskos kvalifikācijas pasākumus, un samazinājis starptautiskos ceļojumus.

Turklāt ceremonijas, kurās katru dienu tiks atzīmēta olimpiskās uguns nonākšana galapunktā, kā arī ceļā došanās ceremonijas notiks bez līdzjutējiem., vietējo pašvaldību tā saucamās "uzņemšanas programmas" "nododot metāllūžņos".

Uguns varētu ierasties 20. martā Mijagi prefektūrā, kas atrodas uz ziemeļiem no Tokijas.

Jau Grieķijā tradicionālā uguns iedegšanas ceremonija notika bez skatītājiem. Tikai 100 akreditētiem Starptautiskās olimpiskās komitejas (IOC) un Tokijas spēļu organizācijas komitejas viesiem bija atļauts piedalīties ceremonijā Grieķijā. Sākotnēji bija plānota 700 viesu ierašanās.

Pēc tam Grieķija bija spiesta atcelt daļu lāpas stafetes, kad lieli ļaužu pūļi par spīti atkārtotiem lūgumiem doties prom pulcējās, lai redzētu olimpisko uguni.

Japānas olimpisko spēļu organizatori jau atcēluši svinības, lai ar 200 bērnu līdzdalību atzīmētu uguns nonākšanu militārajā bāzē.

Stafetes Japānas daļa 26.martā sāksies no sporta kompleksa "J-Village", kuru darbinieki izmantoja kā bāzi strādniekiem rūpējoties par sagrauto Fukušimas kodolreaktoru pēc 2011.gada zemestrīces un cunami.

Japāna stafetes sākšanai izvēlējusies attālās pilsētas, kas ieskauj Fukušimas atomelektrostaciju, lai parādītu reģiona rekonstrukciju. Savukārt Japānas amatpersonas vasaras spēles ir nosaukušas par "atveseļošanās olimpiādi", cerot piesaistīt reģionam globālu uzmanību un optimisma izjūtu.

Stafete apceļos valsti un noslēgsies Tokijā, kas atrodas vairāk nekā 200 kilometru attālumā no Fukušimas.

Tomēr, tā kā koronavīruss turpina nerimstošo gājienu visā pasaulē, Japānas plašsaziņas līdzekļu aptaujas liecina, ka cilvēki arvien vairāk uzskata, ka labāk būtu spēles atlikt.

Otrdien publicētajā aptaujā laikraksts "Asahi Shimbun" rakstīja, ka 63 procenti aptaujas dalībnieku uzskata, ka spēles būtu jāatliek, savukārt 23 procenti ir par spēļu norisi.

Premjerministrs Šinzo Abe un Tokijas gubernators Juriko Koike uzstāj, ka gatavošanās spēlēm norit, kā plānots, Koikem apgalvojot, ka atcelšana ir "neiedomājama".

Tomēr lēmumu pieņems (IOC), kuras vadītājs Tomass Bahs ir uzsvēris, ka viņš ievēros Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikumus attiecībā uz iespējamo spēļu atlikšanu.

Tāpat viņš ir arī atzinis, ka kvalifikācijas sacensību atcelšana radījusi "lielas problēmas".

IOC otrdien ir plānotas augsta ranga amatpersonu tikšanās, lai pēc tam videokonferencēs ar sporta organizācijām pārrunātu dažādus jautājumus, ieskaitot kvalifikāciju spēlēm.

Japānā koronavīrusa uzliesmojumā ir fiksēti 824 saslimšanas un 28 nāves gadījumi.