foto: Zumapress/Scanpix
Ar virzību pretī olimpiskajam sapnim - Latvijas 3x3 basketbola izlase
Latvijas 3x3 basketbola izlase ir vieni no galvenajiem favorītiem ikvienās sacensībās, kurās viņi piedalās.
Basketbols
2020. gada 16. februāris, 05:32

Ar virzību pretī olimpiskajam sapnim - Latvijas 3x3 basketbola izlase

Edvīns Rakickis

9vīri

Pēdējos gados visai skaļi izskan pēc veca ieraduma joprojām par ielu basketbolu dēvētā 3x3 basketbola vārds. Patiesībā 3x3 basketbols krietni atšķiras no vecā labā strītbola noteikumu, spēles dinamikas un laukuma seguma ziņā. Latviju šajā sporta veidā pārliecinoši pārstāv talantīga piecu vīru blice, kura jau otro sezonu pēc kārtas komandu vērtējumā ieņem vietu pasaules trijniekā.

Kas ir 3x3?

Ielu basketbola jeb strītbola (gluži tāpat kā tradicionālās groza bumbas) dzimtene ir ASV. Tur šis bumbas spēles paveids radās kā neformāls, taktiski agresīvāks veids, kā sacensties par punktiem, metot bumbu grozā. Spēles noteikumi paredz, ka komandas uz laukumā dodas trīs spēlētāju sastāvā (ir atļauts viens rezervists), cīņa notiek pie viena groza, uzbrukums ilgst 12 sekundes, un tas ir jāsāk aiz tālmetiena līnijas.

Tā ir īpaši dinamiska un saspringta spēle, kurā laika sevi pierādīt ir salīdzinoši maz – komandas cīnās desmit minūtes vai līdz 21 punktam, kas automātiski nozīmē zaudējumu otrai komandai. 3x3 noteikumi pieļauj arī vairāk fiziskas un agresīvas cīņas par bumbu, turklāt spēle ir daudz dinamiskāka nekā tradicionālais basketbols, kas arī ir galvenais iemesls, kādēļ ne visiem labākajiem basketbolistiem uzreiz padodas arī 3x3 basketbols.

foto: Sipa Asia/Sipa USA/ Vida Press
Latvijas 3x3 basketbola izlase ir vieni no galvenajiem favorītiem ikvienās sacensībās, kurās viņi piedalās.

Pasaules kausa medaļas

Nauris Miezis, Edgars Krūmiņš, Kārlis Pauls Lasmanis, Agnis Čavars un pēdējais papildinājums Artūrs Strēlnieks – šo piecnieku vieno dedzīga vēlme uzvarēt.

“Mēs neviens nemākam zaudēt!” par izlasi ir teicis Lasmanis. To, ka šai komandai noteikti ir potenciāls, ārpus Latvijas saprata 2017. gadā, kad izlase Eiropas kausa izcīņas finālā apspēlēja spēcīgo Slovēnijas valstsvienību (16:13) un kļuva par Eiropas kausa ieguvējiem. Šogad 20. aprīlī mūsējie uzvarēja pasaules prestižākā 3x3 sacensību seriāla World Tour posmā Doha Masters, tobrīd kļūstot par ranga līderiem, turklāt Lasmanis kļuva par sacensību rezultatīvāko spēlētāju un tika atzīts par turnīra vērtīgāko spēlētāju. Vēlāk uzvarēts arī Prague Masters posmā Jeddah Masters. Prāgā Latvijas izlase ar 21:12 sakāva ASV komandu Princeton. Saūda Arābijā notikušajā Jeddah Masters ar 21:18 pievārēta Serbijas komanda Liman. Čehijas posmā vērtīgākā spēlētāja titulu ieguva Lasmanis, Saūda Arābijā – Miezis. Abi latvieši ierindojas pasaules labāko spēlētāju saraksta augšgalā. Šobrīd, pēc Lasmaņa gūtā potītes savainojuma, pirmajā vietā pasaules rangā atrodas Nauris Miezis. “Būt pirmajam pasaulē FIBA 3x3 rangā man pavisam noteikti bija sezonas spilgtākais mirklis. Traumas dēļ diemžēl izlaidu pēdējos trīs turnīrus,” saka Lasmanis.

foto: Sipa Asia/Sipa USA/ Vida Press
Latvijas 3x3 basketbola izlase ir vieni no galvenajiem favorītiem ikvienās sacensībās, kurās viņi piedalās.

Būtiska loma komandas panākumos šajā sezonā noteikti pienākas arī nomināli piektajam komandas spēlētājam – pašreizējā Latvijas vīriešu basketbola izlases līdera Jāņa Strēlnieka brālim Artūram Strēlniekam. Viņš sezonas laikā dažādās sacensības sekmīga aizstāja savainotos Edgaru Krūmiņu, Nauri Miezi un Kārli Paulu Lasmani. Vecākais no brāļiem Strēlniekiem bijis arī Latvijas čempions klasiskajā basketbolā.

Aizvadītajā gadā latvieši ir uzvarējuši trīs prestižākā līmeņa turnīros, ko nav spējusi neviena cita komanda, World Tour superfinālā mūsējie izcīnīja trešo vietu, pirmie bija Novi Sad, otrie – amerikāņi. “Maziņš fiasko”, kā saka Nauris Miezis, vairāku iemeslu dēļ atgadījies Eiropas kausā, kur nav izdevies izkļūt no grupas un izlase palikusi 10. vietā (Latvija bez medaļām gan nepalika, jo sieviešu izlase izcīnīja bronzas godalgas – Red.). Taču neveiksmi pilnībā kompensējis panākums Pasaules kausā, kur Latviju izlase izcīnīja otro vietu aiz ASV valstsvienības.

Komanda kļuvusi profesionālāka

“Šobrīd esam piesaistījuši treneri Raimondu Feldmani, kurš nesen tika nosaukts par vienu no vīriešu basketbola valstsvienības galvenā trenera Roberta Štelmahera asistentiem. Tiem, kuri pārzina basketbolu, nav jautājumu par to, kāds viņš ir speciālists. Komandai, kas parasti uz spēlēm ceļo četru vai visu piecu spēlētāju sastāvā, treneris mēdz pievienoties, taču vienmēr līdzi ir Latvijas Olimpiskās vienības fizioterapeits Oskars Urbanovičs. Spēles ir biežas, intensīvas un ātras. Fizioterapeits, kurš var ar tevi pastrādāt, ir liels pluss,” stāsta Miezis.

3x3 basketbolam raksturīgs salīdzinoši augstāks savainojumu risks un spēles intensitāte, turklāt būtisks faktors ir regulāra ceļošana un spēlēšana dažādos klimatiskajos apstākļos. Prasmīgs fizioterapeits, kurš sagādā visu nepieciešamo fiziskās formas un veselības uzturēšanai, ir liela vērtība. “Tiekam pie kompresijas zeķēm garajos lidojumos, speciāliem vitamīniem labam miegam un pie daudz kā cita, kas palīdz uzturēt sportisko formu. Par visu ir padomāts.”

foto: Sipa Asia/Sipa USA/ Vida Press
Latvijas 3x3 basketbola izlase ir vieni no galvenajiem favorītiem ikvienās sacensībās, kurās viņi piedalās.

“Komanda pavisam noteikti ir kļuvusi daudz profesionālāka. Ir piesaistīts arī fiziskās sagatavotības treneris, ir sparinga partneri, kas ar mums darbojas. Novembris, kas bija veltīts atpūtai, paskrēja nemanot. Decembrī atsākām intensīvus treniņus,” stāsta Edgars Krūmiņš. Pašam, kā viņš atzīst, sezonā gājis kā pa viļņiem. Bijusi kārtējā operācija saistībā ar iepriekš gūto ceļgala traumu, un sezonas sākums bijis čābīgs. Toties sezonas beigās atgūta pārliecība.

“Treneri un piesaistītā komanda ļauj treniņus padarīt daudzpusīgākus un kvalitatīvākus. Šogad esam mazāk uzvarējuši turnīros, taču uzvaras bijušas vērtīgākas. Domāju, ka šī ir labākā sezona mūsu komandas trīs gadu pastāvēšanas vēsturē,” uzskata Agnis Čavars, kurš arī šogad, tāpat kā pērn, kļuvis par sezonas labāko atlēkušo bumbu vācēju visā līgā.

“Apgrūtinājums, protams, bija lielais traumu skaits sezonā, kā dēļ bija jāmaina komandas sastāvs vairākiem turnīriem,” saka Čavars. “Šobrīd katrs mēģinām apārstēt savas mazās un ne tik mazās traumas, lai atgrieztos laukumā uz 100 procentiem,” piebilst Lasmanis.

Kā tikt uz olimpiskajām spēlēm?

1. novembrī izskanēja oficiāls paziņojums par to, kuras komandas ir kvalificējušās 2020. gada vasaras olimpiskajām spēlēm Tokijā pēc ranga un kurām būs jāspēlē kvalifikācijas turnīros. “Esam otrajā sarakstā. Turnīrs notiks martā Indijā,” saka Miezis.

Daudzi Latvijā bija neizpratnē, kā gan tā var būt, ka komanda, kas pasaules rangā ir labāko trijniekā, turklāt pirmsolimpiskajā gadā Pasaules kausā izcīnījusi sudraba godalgas, nav kvalificējusies Tokijas olimpiskajām spēlēm? Atbilde ir vienkārša – rangā tiek ņemti vērā nevis kādas komandas sasniegumi, bet gan katras valsts 100 labāko sportistu veikums, turklāt spēlēm pa tiešo kvalificēties varēja tikai trīs izlases (ne vairāk kā divas no viena kontinenta) un Japāna kā rīkotāja (viņiem bija jāizvēlas, ar kuru komandu - sieviešu vai vīriešu - startēt kvalifikācijā un ar kuru jau nodrošināt vietu olimpiskajās spēlēs).

Lai valsts 100 labākie spēlētāji sakrātu pēc iespējas vairāk punktu, ir masveidīgi jāpiedalās starptautiskās sacensībās, ko 3x3 basketbola lielvalstis Serbija un Krievija dara regulāri un ar daudzām komandām, kamēr Latvijai regulāras ārvalstu turnīru dalībnieces ir tikai divas komandas. Līdz ar to mums federāciju rangā vīriešu konkurencē tikai astotā vieta.

Kvalifikācijā Latvijas izlase būs starp 20 valstu komandām, un tikai trīs no tām tiks pie iespējas spēlēt Tokijā. Otro reizi vēl vienu ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm varēs izcīnīt aprīlī Ungārijā, kur cīnīsies sešas valstis.