foto: Edijs Pālens/LETA
Basketbola izlases saspēles vadītājs Strēlnieks atklātā vēstulē pauž atbalstu Vējonim
"Viņi bija izcili basketbolisti un ir labi cilvēki, tomēr uzskatu, ka ar spēlētāja pieredzi vien nepietiek, lai vadītu tik lielu organizāciju, kā LBS," vēstulē rakstīja Jānis Strēlnieks.
Basketbols
2020. gada 17. janvāris, 15:31

Basketbola izlases saspēles vadītājs Strēlnieks atklātā vēstulē pauž atbalstu Vējonim

Jauns.lv / LETA

Latvijas basketbola izlases saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks piektdien atklātā vēstulē pauda savu atbalstu bijušajam valsts prezidentam Raimondam Vējonim, kurš, kā zināms, startēs Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidenta vēlēšanās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ar Strēlnieka pārdomām par to, kuram turpmāk būtu jāsēž LBS prezidenta krēslā, dalījās basketbola aģents Artūrs Kalnītis.

"Spēlējot Eirolīgas klubos ne brīdi neesmu aizmirsis, ka ne Ventspilī un Kijevā, ne Bambergā un Maskavā nebūtu nokļuvis, ja savulaik basketbolu nebūtu iepazinis un iemācījies spēlēt dzimtajos Talsos. Tāpēc man nav vienalga, kas notiek Latvijas basketbolā un, lai nebūtu pārpratumu, vēlos savu nostāju paust publiski," vēstules ievadā pauž Strēlnieks. "Man nav ne personīgu pretenziju ne antipātiju pret Aneti Jēkabsonu-Žogotu vai manu bijušo komandas biedru Latvijas izlasē Kristapu Janičenoku. Viņi bija izcili basketbolisti un ir labi cilvēki, tomēr uzskatu, ka ar spēlētāja pieredzi vien nepietiek, lai vadītu tik lielu organizāciju, kā LBS.

"LBS prezidentam būtu jābūt ar lielāku pieredzi politiskā un administratīvā vidē."

Strēlniekam Jēkabsones-Žogotas kandidatūra arī nešķiet gana spēcīga, jo bijušajai spēlētājai neesot atbilstoša komanda.

"Ticu, ka Anetei ir apņemšanās ievēlēšanas gadījumā īpašu uzmanību veltīt komunikācijai un sadarbībai ar visiem biedriem. Tomēr viņas komandas sastāvs neļauj domāt, ka to būs iespējams īstenot, jo izvēlētie padomnieki ne reizi vien publiskajā vidē ir izcēlušies ar Latvijas labākos spēlētājus noniecinošiem epitetiem un basketbola tēla graušanu," norāda saspēles vadītājs. "Spēlējot Latvijas izlasē vienmēr esmu saņēmis maksimālu atbalstu no LBS un neesmu saskāries ar tās neizdarībām, kas būtu traucējušas labi spēlēt laukumā."

"Tomēr saprotu, ka tik plašā saimniecībā viss nekad nebūs perfekti un arī sarunās ar Latvijā strādājošajiem basketbola cilvēkiem esmu dzirdējis par lietām, kurām vajadzīgi uzlabojami. Jābūt jaunām idejām un enerģijai tās īstenot, bet pārmaiņām jānotiek pakāpeniski. Tāpēc domāju, ka pašreizējā situācijā piemērotākais kandidāts LBS prezidenta amatam ir Raimonds Vējonis, kura pieredze var palīdzēt apvienot dažādus basketbola cilvēkus, tai skaitā izmantojot arī Anetes un Kristapa enerģiju un vēlmi strādāt Latvijas basketbolam."

Izstrādātajā Basketbola attīstības programmā 2020. līdz 2024.gadam, Vējonis norādījis, ka jāpanāk Latvijas nacionālo izlašu medaļu iegūšana augstākā līmeņa starptautiskajās sacensībās, jārada Latvijas basketbola personību - spēlētāju, treneru, tiesnešu, menedžeru - izaugsmi veicinošas vide, kā arī jāstiprina basketbola sabiedrības vienotība un konstruktīva komunikācija, lai sasniegtu kopīgos mērķus.

Programmas sadaļā "Darbības principi" bijušais prezidents akcentējis nepieciešamību pēc lielākas basketbola cilvēku - reālā darba darītāju - īpatsvaru valdē un padomē, plašāku basketbola cilvēku iesaisti, palielinot komisiju skaitu, kā arī plašāku komisiju iesaisti lēmumu pieņemšanā un atbildībā par realizāciju.

Programmā 2020. līdz 2024.gadam, Vējonis rosina izveidot trīs jaunas komisijas: "3x3" komisiju, reģionu komisiju un senioru komisiju.

Tāpat Vējoņa darba programmā norādīts, ka padome, ko veido no 15 līdz 20 cilvēkiem, atbildība ir stratēģisku ideju ģenerēšana un lēmumu pieņemšana, rīkojot sēdes vismaz četras reizes gadā. Padomi veido, pēc statūtiem, četri labākie vīriešu klubu un sieviešu čempionu pārstāvji, bijušie LBS prezidenti, basketbola atbalstītāji un nozaru eksperti, virslīgās pārstāvēto basketbola centru deleģētie pārstāvji un basketbola senioru pārstāvis.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Basketbola attīstības programmā norādīts, ka valdē, ko veido septiņi cilvēki, ir paredzētas garantētas vietas jaunatnes un treneru komisiju vadītājiem. Tāpat visās valdes sēdēs jāpiedalās arī abu valstsvienību ģenerālmenedžeriem, kuriem nav balsstiesības, jo tās ir LBS algotas amatpersonas.

Tāpat programmā Vējonis ir norādījis četrus galvenos darbības virzienus: jaunatnes basketbola sistēmas kvalitātes uzlabošana, sacensību sistēmas pilnveidi, finansējuma sistēmas stabilizāciju un darbu pie infrastruktūras pilnveidošanas.

Kā ziņots, par LBS prezidenta krēslu 21.janvārī gaidāmajā biedru sapulcē cīnīsies bijušais Latvijas izlases spēlētājs Kaspars Cipruss, bijušais Valsts prezidents Raimonds Vējonis un bijusī Latvijas izlases basketboliste Anete Jēkabsone-Žogota.'

Kā pirmais oficiāli savu kandidatūru pieteica Cipruss, kurš basketbolā administratīvajā darbā darbojies kā Latvijas Jaunatnes līgu (LJBL) direktors. Patlaban viņš strādā Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamentā. Bijušais Latvijas izlases centra spēlētājs Cipruss turpina arī basketbolista gaitas, spēlējot Latvijas Basketbola līgas (LBL) otrajā divīzijā.

Ciprusam bija bagātīga klubu karjera, kuras laikā viņš divas reizes tika kronēts par Latvijas čempionu. 20.decembrī pieteikuma iesniedza arī Vējonis, kurš ir aktīvs "Ogres" kluba līdzjutējs un iesaistījies dažādās ar basketbolu saistītās aktivitātēs.

Savukārt septembra beigās par savu kandidatūru paziņoja bijusī Latvijas izlases basketboliste Jēkabsone-Žogota, kura savu pieteikumu iesniedza 20.decembrī.

Pēdējā LBS ikgadējā biedru sapulcē, kas notika 14.novembrī, šobrīdējais organizācijas vadītājs Valdis Voins paziņoja, ka nākamā sapulce jāsasauc 2020.gada 21.janvārī, kurā saskaņā ar LBS statūtiem, jāievēl prezidents un padome nākamajam četru gadu ciklam. Voins jau iepriekš paziņoja, ka uz trešo termiņu nekandidēs.

Rīgas Ostas policijas priekšnieks Voins, kurš LBS prezidenta amatu ieņem kopš 2011.gada 2.februāra, organizācijas vadībā aizstāja ilggadējo prezidentu Ojāru Kehri. Iepriekšējās vēlēšanās 2016.gada janvārī viņš bija vienīgais kandidāts uz amatu un tika pārvēlēts vienbalsīgi.