foto: Edijs Pālens/LETA
"Rīgas kausus" no Rīgas uz Ogri pārcēla politisku intrigu dēļ
Stadions „Daugava” esot ierauts nesportiskās jezgās, kuru dēļ no Rīgas uz Ogri tika pārceltas starptautiskās vieglatlētikas sacensības „Rīgas kausi”.
Citi sporta veidi
2019. gada 6. jūnijs, 09:05

"Rīgas kausus" no Rīgas uz Ogri pārcēla politisku intrigu dēļ

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Rīgas „Daugavas” stadiona vadītājs Guntis Zālītis liek noprast, ka starptautisko vieglatlētikas sacensību „Rīgas kausi” pārcelšana no galvaspilsētas uz Ogri ir gluži nesportiska rīcība, kas nebija vis saistīta ar atlētu drošību, bet politiskām ambīcijām. Savukārt Latvijas Vieglatlētikas savienība (LVS) teic, ka stadions neatbilda starptautiska līmeņa sportistu prasībām.

Viss liecina par to, ka LVS un „Daugavas” stadionu pārvalda divi pretēji politiski spēki – pagaidām Rīgas domē pie varas esošie „saskaņieši” un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) piekritēji, bet par upuriem kļuvuši sportisti.

Jūnija sākumā tradicionālās starptautiskās vieglatlētikas sacensībās „Rīgas kausi”, kuras notiek jau kopš 1962. gadā, norisinājās nevis galvaspilsētā, bet gan Ogrē, jo LVS paziņoja, ka „Daugavas” stadiona skrejceļš neatbilst starptautiskajām normām. Tādēļ sacensības pārcēla uz labāku sporta arēnu.

Savukārt „Daugavas” stadiona vadītājs, JKP biedrs Guntis Zālītis Jauns.lv teica, ka tās ir muļķības, ka stadionā nevar notikt starptautiskas sacensības. Iemesls esot gluži cits – politisks, un tas nav saistīts ne ar sportu, ne atlētu drošību. Tai pašā laikā pērn noslēdzās vērienīga stadiona rekonstrukcija un līdz ar to daudziem rodas pamatots jautājums – vai tik tiešām rekonstrukcijas laikā nebija padomāts par to, lai stadions atbilstu visām sportistu prasībām?

„Paaugstināts risks gūt traumas”

LVS komunikācijas vadītāja Ieva Bļusina Jauns.lv teica: „Tas, ko mēs saprotam ar stadiona rekonstrukciju, bija tribīņu pārbūve Dziesmu un deju svētku vajadzībām. Skrejceļa un stadiona seguma pārbūve nemaz nebija plānota. Iepriekšējais stadiona vadītājs Elmārs Martinsons uzstājās ar prezentāciju, ka līdz šī gada vasarai stadiona skrejceļš būs pārveidots atbilstoši prasībām. Mēs uz to paļāvāmies, bet nekas nenotika. Daugavas stadionā var rīkot mazāka līmeņa sacensības, bet ne starptautiska līmeņa sacīkstes. Skrejceļš ir ciets un nav tādā stāvoklī, lai tur startētu augsta līmeņa sportisti, turklāt ir paaugstināts risks gūt traumas. Cerējām, ka šīs sacensības arī šogad varēsim aizvadīt „Daugavas” stadionā ar nosacījumu, ja skrejceļš tiks nomainīts. Dažādu iemeslu dēļ tas nenotika, tāpēc pārcēlāmies uz Ogri."

Bļusina piebilda, ka šobrīd Latvijā ir vairāki starptautiskām normām atbilstoši stadioni – Saldū, Jēkabpilī, Jelgavā, Rēzeknē, Ventspilī, pašreiz tiekot rekonstruēts Valmieras stadions. Izvēlēts esot Rīgai tuvākais.

Politiskās ambīcijas

Savukārt Izglītības un zinātnes pārziņā esošā kultūras un sporta centra „Daugavas stadions" vadītāja pienākumu izpildītājs Guntis Zālītis, kurš martā šajā amatā nomainīja Elmāru Martinsonu Jauns.lv sacīja:

„Nav neviens eksperta vērtējuma, ka stadionā kaut kas neatbilst prasībām. Tieši otrādi - 2014. gadā ir izsniegts starptautisks sertifikāts, kas piestādīts Starptautiskajai Vieglatlētikas asociācijai, ka te var rīkot jebkura līmeņa sacensības. LVS viedoklis, ka stadions nav piemērots sacensībām, ir politiski motivēts, saistīts ar iekšējām ambīcijām. Tam nav nekāda sakara ar sportu. Paskatieties, kas sēž LVS valdē, un viss kļūs skaidrs. Ja pērn „Rīgas kausi” varēja notikt „Daugavas” stadionā, tad kāpēc šogad ne? Neticu, ka gada laikā stadiona stāvoklis būtu tik ļoti pasliktinājies.

Protams, skrejceļš nav perfektā stāvokli, ir ieplānota rekonstrukcija, kuru plānojam uzsākt 20. novembrī. Šobrīd notiek ģeoloģiskie urbumi, lai visu izpētītu un varētu izsludināt darbu konkursu. Jāmaina ne tikai skrejceļš, bet arī futbola laukuma segums, lai tur varētu notikt FIFA līmeņa spēles. Tā kā FIFA spēles notiek jau marta beigās, tad laukuma segumam jābūt apsildāmam. Latvijas Futbola federācija lēš, ka rekonstrukcija varētu izmaksāt 2,5-3 miljonus eiro”.

Aizdomas, ka „Daugavas” stadions varētu būt iesaistīts politiskajās cīņas liecina tas, ka stadiona vadība atrodas Jaunās konservatīvās partijas rokās, bet LVS valdes sastāvā ir vairāki JKP opozīcijā esošās Rīgas domei pietuvināti cilvēki, kā, piemēram, nu jau Rīgas eksmēra sieva Iveta Strautiņa-Ušakova un nesen no Rīgas satiksmes departamenta vadītāja pienākumu izpildīšanas aizgājušais un „Rīgas satiksmes” valdē ieceltais Emīls Jakrins. Tāpat LVS valdē ir arī vairāki cilvēki, kuri ir bijuši vai ir saistīti ar Zaļo un zemnieku savienību.