foto: Edijs Pālens/LETA
"Dinamo" aizvada veiksmīgu pirmo trešdaļu un uzvar arī Ķīnā
Lielisku spēli Ķīnā aizvadīja rezultatīvais aizsargs Metjū Maione, kuram mačā trīs rezultatīvas piespēles.
Hokejs
2018. gada 16. septembris, 12:44

"Dinamo" aizvada veiksmīgu pirmo trešdaļu un uzvar arī Ķīnā

Jauns.lv / LETA

Latvijas klubs Rīgas "Dinamo" svētdien Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonas tālākā izbraukuma pirmajā spēlē pēc laba spēles sākuma ar 4:2 (3:0, 1:2, 0:0) uzvarēja Ķīnas vienību Pekinas "Kuņluņ Red Star" komandu, kuras prezidents ir Raitis Pilsētnieks.

Rīgas kluba labā divus vārtus guva Matiass Mitinens, bet pa reizei precīzi bija Emīls Ģēģeris un Metjū Majone, kuram arī trīs rezultatīvas piespēles. Tikmēr mājiniekiem izcēlušies Korijs Keins un Bleiks Parlē.

"Dinamo" vārtus pirmo reizi šosezon sargāja Timurs Biļalovs, kurš atvairīja 33 no 35 metieniem.

Latvijas vienība pēc pirmā perioda bija vadībā ar 3:0, taču tad "Kuņluņ Red Star" divus vārtus atspēlēja, taču otrās trešdaļas beigās vairākumu realizēja viesi, panākot 4:2. Trešajā periodā vārti netika gūti, rīdziniekiem izcīnot otro uzvaru pēc kārtas un ceturto šosezon sešos aizvadītos mačos.

Pirms spēles simbolisko iemetienu veica hokeja leģenda Veins Greckis, kurš ir Pekinas kluba vēstnesis pasaulē.

Cīņas sākumā neliels pārsvars bija mājiniekiem, taču tad ieskrējās arī Latvijas kluba hokejisti, astotajā minūtē atklājot rezultātu. Pēc spēcīga Kristapa Sotnieka metiena "Kuņluņ Red Star" vārtsargs Aleksandrs Lazušins ripu atsita, taču ar atkārtotu metienu precīzs bija Ģēģeris, gūstot savus pirmos vārtus sezonā.

Līdzīgā veidā divi vārti tika iemesti arī perioda beigās, kad vispirms vairākumā izcēlās Mitinens, bet 40 sekundes pirms perioda beigām 3:0 panāca Majone, kuram asistēja Mārtiņš Dzierkals. Tiesa, šajā vārtu guvumā, visticamāk, tiks veiktas izmaiņas, jo ripa vārtos ielidoja pēc Andra Džeriņa metiena, lai gan protokolā vārtu autors pagaidām ir Majone.

Latvijas hokejisti pirmajā perioda izdarīja 18 metienus pa Pekinas kluba vārtiem.

Tikmēr otrajā trešdaļā pārsvars bija Ķīnas kluba spēlētājiem. Pirmos vārtus "Kuņluņ Red Star" guva 27.minūtē, kad ripu no vārtu priekšas Biļalova vārtos iebakstīja Korijs Keins. Pēc tam laukuma saimniekiem mazākumā bija izgājiens vienatnē pret vārtsargu, taču Biļalovs glāba. Vēl pēc mirkļa tiesneši vērtēja video, vai pēc Dzierkala metiena ripa nav šķŗsojusi vārtu līniju, tomēr vārtu guvums netika ieskaitīts.

Viesiem radās kļūdas aizsardzībā, vēl vienu reizi ļaujot pretiniekiem izslidot pret vienu Biļalovu, šoreiz savu iespēju 32.minūtē izmantojot Bleikam Parlē. Savukārt 36.minūtē Rīgas klubs ieguva vairākumu, kuru izdevās izmantot, pēc Līnusa Videla skaistas piespēles vārtus no tuvas distances gūstot Mitinenam, kurš panāca 4:2. Mitinenam tie bija otrie vārti spēlē un ceturtie šajā sezonā.

Savukārt noslēdzošajā periodā laukumā bija saraustīta cīņa, jo abas komandas grēkoja ar noraidījumiem. Pie "hat-trick" varēja tikt Mitinens, laba iespēja gūt otros vārtus bija Ģēģerim, savukārt spēles beigās "Kuņluņ Red Star" izdarīja lielus spiedienu uz rīdzinieku vārtiem, nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, tomēr Rīgas "Dinamo" izturēja un svinēja uzvaru.

"Dinamo" piektdien ar līgumreisu devās uz KHL šīs sezonas tālāko izbraukumu Tālajos austrumos, mājās paliekot traumētajiem Uvim Balinskim un Gintam Meijam.

Sezonas tālākā izbraukuma turpinājumā Latvijas klubs pirmdien mērosies spēkiem ar Habarovskas "Amur", bet trešdien cīnīsies ar Vladivostokas "Admiral" vienību.

Komandas galvenais treneris Ģirts Ankipāns ar palīgiem līdzi ņēma 28 spēlētājus - trīs vārtsargus, deviņus aizsargus un 16 uzbrucējus.

Ceļā devās ripu ķērāji Kristers Gudļevskis, Timurs Biļalovs un Maksims Tretjaks, aizsargi Nerijus Ališausks, Kristaps Sotnieks, Keids Feirčailds, Sergejs Gimajevs, Matjū Majone, Roberts Mamčics, Dmitrijs Šuļeņins, Marks Entonijs Zaneti un Kristaps Zīle, kā arī uzbrucēji Oskars Batņa, Daniels Bērziņš, Kevins Klārks, Lauris Dārziņš, Mārtiņš Dzierkals, Andris Džeriņš, Emīls Ģēģeris, Egils Kalns, Roberts Lipsbergs, Brendons Makmilens, Matiass Mitinens, Vitālijs Pavlovs, Frenks Razgals, Miķelis Rēdlihs, Gunārs Skvorcovs un Līnuss Videls.

Aizsargs Balinskis svētdien mačā pret Artūra Kuldas pārstāvēto Čerepovecas "Severstaļ" guva ķermeņa augšdaļas savainojumu, kas viņam liegs spēlēt vismaz divas nedēļas. Savukārt uzbrucējs Meija kājas traumu guva jau sezonas pirmajā mačā viesos pret Jekaterinburgas "Avtomobilist".

Rīgas "Dinamo" 11.KHL sezonu sākusi sekmīgi, jo sešās spēlēs ir izcīnījusi četras uzvaras un ar deviņiem punktiem ieņem trešo vietu Rietumu konferencē. Tikmēr "Kuņluņ Red Star" ir zaudējusi četrās no piecām spēlēm un ar trim punktiem ir Austrumu konferences 11.pozīcijā.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu, kas rīdziniekiem bija neveiksmīgākā kluba vēsturē, sastāvā notikušas ļoti būtiskas izmaiņas, jo pirmo reizi vienības vēsturē sezonas sākumā ir 12 leģionāri. Pilnībā nomainījusies vārtsargu līnija, kā arī ierindā palikuši vien trīs aizsargi no iepriekšējās sezonas.

Šosezon KHL čempionātā piedalās 25 komandas - 12 Rietumu un 13 Austrumu konferencē.

Regulārajā čempionātā katra komanda aizvadīs pa 62 spēlēm, kas ir jauns līgas rekords, jo līdz šim vairāk par 60 spēlēm sezonā vienai vienībai nav bijis.

Rīdzinieki regulārajā turnīrā pa četrām reizēm tiksies ar Helsinku "Jokerit", Sanktpēterburgas SKA, Maskavas "Dinamo", Maskavas "Spartak" un Čerepovecas "Severstaļ" komandām, kuras tāpat kā Latvijas klubs spēlēs Bobrova divīzijā. Četras spēles tiks aizvadītas arī pret principiālo sāncensi Minskas "Dinamo", kā arī Bratislavas "Slovan", bet ar pārējiem klubiem nāksies mēroties pa divām reizēm.

Rīgas "Dinamo" aizvadītajā sezonā ceturto gadu pēc kārtas nespēja iekļūt izslēgšanas turnīrā, paliekot pirmspēdējā vietā visā līgā.

Pirmajās četrās KHL sezonās rīdzinieki tika Gagarina kausa izcīņā, divas reizes sasniedzot otro kārtu, pēc tam Latvijas klubs vēl vienu reizi "play-off" spēlēja arī 2013./2014.gada sezonā, bet tagad četrus gadus "Dinamo" palikusi bez izslēgšanas turnīra.