foto: LETA
Latvijas hokeja izlase pret spēcīgajiem amerikāņiem nopelna ļoti svarīgu punktu
Latvijas izlase nepiekāpās amerikāņiem nevienā divcīņā.
Hokejs
2018. gada 10. maijs, 19:40

Latvijas hokeja izlase pret spēcīgajiem amerikāņiem nopelna ļoti svarīgu punktu

Jauns.lv / LETA

Latvijas hokeja izlase ceturtdien Dānijā pasaules čempionāta mačā ar rezultātu 2:3 (1:1, 1:1, 0:0, 0:1) pagarinājumā zaudēja ASV valstsvienībai, izcīnot svarīgu punktu cīņā par iekļūšanu ceturtdaļfinālā.

Latvijas hokeja izlase cīnās pret ASV

Latvijas hokeja izlase Dānijā notiekošā pasaules čempionāta mačā cīnās ar ASV.

gallery icon
77

Latvijas valstsvienībā ar gūtiem vārtiem izcēlās Uvis Balinskis un Andris Džeriņš.

Tikmēr pretiniekiem precīzi meta Kriss Kreiders, Kolins Vaits un Kems Etkinsons, kurš guva uzvaras vārtus papildlaikā.

Par labāko spēlētāju Latvijas izlasē tika atzīts vārtsargs Elvis Merzļikins, kurš atvairīja 30 no 33 pretinieku mestajām ripām. Tikmēr amerikāņiem par labāko nosauca Aleksu Debrinkatu, kurš atzīmējās ar divām rezultatīvām piespēlēm.

Pēc šī mača B apakšgrupā līderpozīcijā ar desmit punktiem četrās spēlēs ir ASV, kurai ar deviņiem punktiem seko Somija. Tālāk ar septiņiem punktiem trīs mačos ir Kanāda, kam ar sešiem punktiem četrās cīņās seko Latvija. Aiz pirmā četrinieka ir četrās spēlēs piecus punktus guvušās Dānija un Vācija, septīto vietu ar trim punktiem ieņem Norvēģija, bet bez punktiem cīnās Dienvidkoreja.

Ar zibenīgu uzbrukumu maču iesāka amerikāņi, bet jau pirmajā minūtē Miķelis Rēdlihs pretuzbrukumā nopelnīja divu minūšu vairākumu. Vairākumā latviešiem izdevās ātri nostāties pretinieku aizsardzības zonā, taču bīstami metieni nesekoja, turklāt uzreiz pēc tam Rihards Bukarts atstāja Latviju mazākumā. Perioda astotajā minūtē teicama izdevība amerikāņu vārtu priekšā bija Mikam Indrašim, epizodei noslēdzoties ar Ralfa Freiberga izprovocētu vairākumu. Arī otro reizi spēlējot piecatā pret četriem, latvieši nerealizēja vairākumu, piedevām paši pēc tam nopelnīja pat divus skaitliskā sastāva pārkāpumus.

Līdz ar to Latvijas izlasei vairāk nekā minūte bija jāspēlē trijatā pret pieciem amerikāņiem, bet, laukumā dodoties ceturtajam spēlētājam, mača rezultātu atklāja Kreiders, kurš bija pirmais pie Elvja Merzļikina nenofiksētās ripas. Nepilnas divas minūtes pirms perioda beigām Balinskis ar tālu metienu izlīdzināja rezultātu - latviešu aizsarga mestā pēc vairākiem rikošetiem atrada ceļu Kīta Kinkeida sargātajos vārtos. Drīz pēc gūtajiem vārtiem otrā laukuma galā Merzļikins neitralizēja pretinieku izgājienu viens pret viens ar vārtsargu. Trešdaļas beigās pēc haosa amerikāņu aizsardzības zonā viens pret Kreideru nonāca Rodrigo Ābols, taču viņa metienu patraucēja pretinieku hokejists.

Otrā perioda otrajā minūtē līdz pretinieku vārtiem aizlauzās Teodors Bļugers, kuram gan nedaudz pietrūka, lai panāktu 2:1, bet minūti vēlāk Latvija nopelnīja jau savu trešo vairākumu mačā, kuru izdevās realizēt. Vispirms no iemetienu apļa ar spēcīgu raidījumu izcēlās Indrašis, Kinkeidam atvairot viņu metienu, bet atlēkusī ripa nonāca Džeriņa rīcībā, latviešu centra uzbrucējam gūstot vārtus. Kad līdz perioda vidum bija palikušas trīs minūtes, Kinkeids par Ābola klupināšanu atnesa amerikāņiem mazākumu, taču latviešiem viena vīra pārspēku izmantot neizdevās.

Latvijas hokeja fani Dānijā pirms spēles pret ASV

Fanu zona pasaules čempionātā hokeja pie "Jyske Bank Boxen" arēnas Herningā.

gallery icon
39

Perioda vidū Merzļikns glāba Latviju no vārtu zaudējuma, bet pēc tam komandas apmainījās savstarpējiem asumiem. Turpinājumā Latvijas hokejisti nonāca mazākumā, bet pēc tam pārņēma iniciatīvu, kuru izdevās noturēt pāris minūtes. Pēc tam kontroli pār spēli atguva amerikāņi, atkal Latviju glābjot Merzļikinam. Tiesa, divarpus minūtes pirms trešdaļas beigām viņam tomēr nācās kapitulēt, pēc Vaita metiena ripu ielaižot starp kājsargiem. Arī šī perioda pēdējās sekundēs Ābolam bija iespēja gūt vārtus, taču pēc izgājiena divatā pret vienu pretinieku aizsargu pretinieks patraucēja metienu.

Trešā perioda trešajā minūtē pēc Freiberga metiena ripa noklaudzināja pretinieku vārtu pārliktni. Pāris minūtes vēlāk pēc latviešu kļūdas aizsardzībā Džonijam Gudro bija lieliska iespēja izvirzīt amerikāņus vadībā, taču arī šoreiz Merzļikns bija uzdevumu augstumos. Tāpat Gudro par redzamāko hokejistu laukumā kļuva nedaudz vēlāk, kad abi ar Džeriņu saņēma abpusējo noraidījumu, pēc kura amerikānis izcēlās ar reidu pāri visam laukumam, to ar precīzu metienu nenoslēdzot.

Sešas minūtes pirms pamatlaika beigām latviešiem pie pretinieku vārtiem izdevās savērpt pamatīgu virpuli un tikai veiksme ASV hokejistus glāba no vārtu zaudējuma. Minūti vēlāk par pretinieku vārtsarga bloķēšanu noraidījumu saņēma Rēdlihs, tādējādi Latvijas hokejistiem bija jāspēlē mazākumā. Spēlējot četratā pret pieciem, Latvijas hokejisti, galvenokārt pateicoties Merzļikina, nosargāja savus vārtus neskartus. Pamatlaika pēdējās minūtēs neviena no komandām negribēja samierināties ar to, ka būs jāspēlē papildlaiks, tomēr spēle pēc 60 minūtēm noslēdzās neizšķirti.

Jau pagarinājuma pirmajās sekundēs Oskars Cibuļskis atstāja Latviju mazākumā. Vairākumā amerikāņi piespieda latviešus pie vārtiem, Merzļikinu pārspējot Etkinsonam.

Jau ziņots, ka čempionāta pirmajā spēlē pagājušajā nedēļā Latvija ar 3:2 pagarinājumā pieveica Norvēģiju, pēc tam ar 1:8 kapitulēja Somijai, bet otrdien svarīgā spēlē pret Dienvidkoreju guva drošu uzvaru ar rezultātu 5:0.

Kā vēstīts, Latvijas izlases sastāvā čempionāts ir beidzies uzbrucējam Mārtiņam Karsumam, kurš iepriekšējā mačā iedzīvojās vaiga kaula lūzumā, kā arī no sastāva atskaitīts Rīgas "Dinamo" uzbrucējs Oskars Batņa. Izlasi gan papildinājis Amerikas Hokeja līgas (AHL) komandas Vilksbāres/Skrentonas "Penguins" uzbrucējs Teodors Bļugers.

Savukārt ASV izlase čempionātu sākusi ar trim uzvarām tikpat spēlēs. Pirmajā mačā Džefa Blešila trenētā komanda ar 5:4 pēcspēles metienos uzvarēja Kanādu, kam sekoja divas "sausās" uzvaras ar 4:0 pret Dāniju un 3:0 pret Vāciju.

Pēc cīņas ar ASV Latvijas valstsvienība sestdien paredzēts duelis ar olimpisko vicečempioni Vāciju, pirmdien būs cīņa ar hokeja dzimtenes Kanādas pārstāvjiem, bet apakšgrupu turnīrs tiks noslēgts 15.maijā ar spēli pret Dāniju.

ASV izlases kapteinis šajā čempionātā ir Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas Čikāgas "Blackhawks" līderis Patriks Keins, kuram šis ir tikai otrs pasaules čempionāts karjerā. Šajās sacensībās viņš debitēja 2008.gadā, bet turpmākos gadus izlasē nevarēja ierasties, jo "Blackhawks" allaž cīnījās par augstām vietām NHL izslēgšanas mačos. 2015./16.gada sezonā Keins bija rezultatīvākais spēlētājs NHL ar 46 vārtiem un 60 piespēlēm.

Ņemot vērā, ka šogad "Blackhawks" pirmo reizi pēdējo desmit gadu laikā neiekļuva izslēgšanas turnīrā, visi komandas amerikāņu spēlētāji bija izlases rīcībā, tajā skaitā Keins.

Neskaitot Keinu, ASV izlases nākamā lielākā zvaigzne šajā pasaules čempionātā ir Kalgari "Flames" uzbrucējs Džonijs Gudro, kurš pagājušajā sezonā guva 24 vārtus un veica 60 rezultatīvas piespēles. Starp ASV hokejistiem NHL viņš bija trešais labākais punktu guvējs, sev priekšā palaižot tikai Filu Keselu un Bleiku Vīleru.

Savukārt pasaules čempionātā trīs spēlēs rezultatīvākais ASV hokejists ir Keins ar vieniem vārtiem un četrām piespēlēm, kamēr četrus punktus sakrājis Kems Etkinsons, gūstot divus vārtus un divas rezultatīvas piespēles.

Latvija ar ASV pasaules čempionātos tikusies 13 reizes, izcīnot trīs uzvaras, ciešot deviņus zaudējumus un vienu reizi nospēlējot neizšķirti. Pirmoreiz uzvarēt izdevās 1998.gadā, bet vēl divi panākumi sekoja 2001.gadā un 2014.gadā. Pagājušā gada čempionātā Latvija atzina ASV komandas pārākumu ar 3:5.

Boba Hārtlija trenētā Latvijas izlase pirms pasaules čempionāta cieta deviņus zaudējumus deviņās spēlēs, kā arī vēl divas reizes zaudēja iepriekš februārī aizvadītā pārbaudes turnīrā, līdz ar to valstsvienībai bija 11 neveiksmju sērija.

Šogad sagatavošanās posmā treneriem problēmu netrūka, jo vairāki potenciālie izlases līderi dažādu iemeslu dēļ šoreiz valstsvienībai atteica. Lielākie zaudējumi ir iepriekšējo trīs gadu izlases kapteiņa Kaspara Daugaviņa, tehniskā uzbrucēja Laura Dārziņa, kā arī vienīgā Latvijas NHL spēlētāja Zemgus Girgensona iztrūkums. Visiem trim hokejistiem, tāpat kā pieredzējušajam Jānim Spruktam, aizsargam Artūram Kuldam, vārtsargiem Ivaram Punnenovam un Jānim Kalniņam, kā arī aizsargam Kristoferam Bindulim, dalību planētas meistarsacīkstēs liedza veselības problēmas.

Iepriekš arī bija skaidrs, ka uz izlasi netiks aicināts pieredzējušais aizsargs Oskars Bārtulis, savukārt tādi pieredzējuši aizsargi kā Georgs Pujacs un Krišjānis Rēdlihs jau iepriekšējos gadus vairs netika izskatīti kā palīgi valstsvienībai.

Tiesa, pirmo reizi kopš 2010.gada Latvijas izlasei pasaules čempionātā palīdzēja Mārtiņš Karsums, kurš iepriekšējos gadus nevarēja spēlēt ceļgala problēmu dēļ.

Sagatavošanās posma sākumā izlases kandidātu vidū pārsvarā bija gados jaunie spēlētāji, vairākiem no viņiem piedzīvojot debiju nacionālās izlases kreklā. Tā uz pirmajām divām pārbaudes spēlēm pret Norvēģiju vienīgais spēlētājs ar pasaules čempionātu pieredzi bija Vitālijs Pavlovs.

Par izlases līderiem tiek uzskatīti vārtsargs Elvis Merzļikins, aizsargi Kristaps Sotnieks un Oskars Cibuļskis, uzbrucēji Miks Indrašis, Roberts Bukarts, Mārtiņš Karsums un Miķelis Rēdlihs. Lieliski sevi sagatavošanās procesā apliecināja arī trenera Arta Ābola dēls Rodrigo, kurš pārbaudes mačos guva trīs no astoņiem Latvijas izlases vārtiem, kā arī atdeva divas rezultatīvas piespēles.

Latvijas valstsvienības sastāvā par kapteini nozīmēts Čehijā spēlējošais Roberts Bukarts, kamēr viņa asistenti ir aizsargi Cibuļskis un Sotnieks, kā arī uzbrucēji Indrašis un Andris Džeriņš.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 15.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju.

To vietā nākamajā gadā nāks Lielbritānija, kas labāko grupā atgriezīsies pēc 24 gadu pārtraukuma, un Itālija, kas ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā.

Pirms pasaules čempionāta Latvijas izlase Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) pasaules rangā atradās 13.pozīcijā, kas ir par vienu vietu zemāk nekā pērn, kamēr līdere ir Kanāda.

Iepriekšējo reizi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā Latvijas izlase piedalījās 2009.gadā, kad Šveicē atkārtoja savu visu laiku labāko rezultātu un ierindojās septītajā vietā. Šāds sasniegums Latvijas izlasei padevies arī 1997. un 2004.gadā.

Pērn tika gūta desmitā vieta, bet vēl pirms tam, kad Latviju attiecīgi 2015.gadā vadīja Aleksandrs Beļavskis, bet 2016.gadā Leonīds Beresņevs, tā ieņēma 13.vietu, savukārt vēl pirms tam trīs čempionātos Teda Nolana vadībā Latvija 2012.gadā bija desmitā, bet nākamajos divos gados ieņēma 11.pozīciju.

Latvijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam:

vārtsargi - Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice), Kristers Gudļevskis (Bridžportas "Sound Tigers", AHL), Matīss Edmunds Kivlenieks (Klīvlendas "Monsters", AHL);

aizsargi - Guntis Galviņš, Kristaps Zīle, Uvis Balinskis (visi - Rīgas "Dinamo", KHL), Edgars Siksna (Karagandas "Sarjarka", VHL), Kristiāns Rubīns (Medisinhetas "Tigers", WHL); Kristaps Sotnieks (Toljati "Lada", KHL), Ralfs Freibergs (Zlīnas "Aukro Berani", Čehija), Oskars Cibuļskis (Hradeckrālovas "Mountfield", Čehija);

uzbrucēji - Roberts Bukarts ("Aukro Berani"), Ņikita Jevpalovs, Miķelis Rēdlihs, Miks Indrašis, Vitālijs Pavlovs, Gints Meija, Gunārs Skvorcovs, Frenks Razgals, (visi - Rīgas "Dinamo", KHL), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Rūdolfs Balcers (Sanhosē "Barracuda", AHL), Rihards Bukarts (Belīnes "Eisbaren", Vācija), Andris Džeriņš ("Mountfield"), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "Lions", Šveice), Teodors Bļugers (Vilksbāres/Skrentonas "Penguins", AHL).

ASV izlases sastāvs pasaules čempionātam:

vārtsargi - Keits Kinkeids (Ņūdžersijas "Devils", NHL), Skots Dārlings (Karolīnas "Hurricanes", NHL);

aizsargi - Vils Bačers (Ņūdžersijas "Devils", NHL), Konors Mērfijs, Džordans Osterle (abi - Čikāgas "Blackhawks", NHL), Niks Jensens (Detroitas "Red Wings", NHL), Aleks Martiness (Losandželosas "Kings", NHL), Kvins Hjūss (Mičiganas Universitāte, NCAA), Nīls Pionks (Ņujorkas "Rangers", NHL);

uzbrucēji - Dereks Raiens (Karolīnas "Hurricanes", NHL), Alekss Debrinkats, Patriks Keins (abi - Čikāgas "Blackhawks", NHL), Džonijs Gudro (Kalgarī "Flames", NHL), Kriss Kreiders (Ņujorkas "Rangers", NHL), Dilans Larkins (Detroitas "Red Wings", NHL), Sonijs Milano, Kems Etkinsons (abi - Kolumbusas "Blue Jackets", NHL), Bleiks Kolemens, Braiens Gibonss (abi - Ņūdžersijas "Devils", NHL), Anderss Lī (Ņujorkas "Islanders", NHL), Teidžs Tompsons (Sentluisas "Blues", NHL), Kolins Vaits (Otavas "Senators", NHL).