foto: Reuters/Scanpix/LETA
DĀR kritizē IAAF par "rasistiskajiem" sieviešu testosterona noteikumiem
Slavenākā Dienvidāfrikas skrējēja Kastere Semenja.
Citi sporta veidi
2018. gada 27. aprīlis, 16:28

DĀR kritizē IAAF par "rasistiskajiem" sieviešu testosterona noteikumiem

LETA

Dienvidāfrikas Republikas vadošā partija kritizējusi jaunos Starptautiskās Vieglatlētikas federāciju asociācijas (IAAF) noteikumus, kas skar šīs valsts skrējēju Kasteru Semenju.

IAAF ceturtdien paziņoja, ka no 1.novembra skrējējām distancēs no 400 metriem līdz jūdzei testosterona līmenim asinīs jābūt mazākam kā pieciem nanomoliem uz litru.

Sportistēm, kurām ir paaugstināts testosterona līmenis, tas sešus mēnešus jāpazemina ar hormonāliem kontraceptīvajiem līdzekļiem. Pēc tam šis līmenis jānotur vai arī jāpāriet uz sacensībām citās disciplīnās sievietēm vai vīriešu sacensībām.

Līdz ar to divkārtējā olimpiskā un trīskārtējā pasaules čempione 800 metru skrējienā, kā arī olimpiskās bronzas godalgas ieguvēja 1500 metru skrējienā Semenja pret savu gribu kļuvusi par pretrunīgo noteikumu upuri.

Semenja, kas pēkšņi skrejceļā uzradās 2009.gadā, kad uzvarēja pasaules čempionātā 800 metros, tikusi pakļauta dzimuma pārbaudēm, jo aizdomas radīja gan viņas zemā balss, gan vīrišķīgais izskats. Precīzi dati nav publiskoti, taču testosterona līmenis viņas organismā ir augstāks kā citām sievietēm.

Āfrikas Nacionālais kongress aizstāvējis Semenju norādot, ka jaunajiem IAAF noteikumiem ir "rasistiska pieskaņa" un tie pārkāpj cilvēka tiesības.

"Uztveram tos kā ļoti seksiskus, ļoti rasistiskus un ļoti homofobiskus. Esam dusmīgi un vēlamies, lai DĀR sabiedrība būtu ar mums," vietējiem reportieriem sacīja sporta ministre Tokozile Kasa.

Arī Dienvidāfrikas sociālie mediji nav skopojušies ar sašutuma paušanu.

Tikmēr IAAF prezidents Sebastjans Ko norādījis, ka jauno noteikumu mērķis ir padarīt sacensības taisnīgākas. IAAF jāaizvieto hiperandrogēnisma noteikumi, kurus Sporta Arbitrāžas tiesa (CAS) apturēja 2015.gadā. Tie tika ieviesti 2011.gadā. Sievietēm ar pārāk augstu testosterona līmeni tas bija jāsamazina medicīniskā ceļā, un Semenja bija viena no viņām.

IAAF un Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) pērn atzina, ka sievietēm ar augstāku testosterona līmeni ir "ievērojamas priekšrocības". To apstiprinājuši rezultāti 2011. un 2013.gada pasaules čempionātos.

IAAF uzsvērusi, ka jauno noteikumu mērķis nav vērsts uz sportisti dzimuma identitātes apšaubīšanu.