Bagatskis atklāj, ko izdarījis ar komandu puslaika pārtraukumā; Krievijas pārstāvji nespēj izprast notikušo
foto: Edijs Pālens/LETA
Latvijas basketbola izlases galvenais treneris AInārs Bagatskis noliedz, ka pēc pirmā puslaika būtu spēlētājiem "sadevis iekšās"
Basketbols

Bagatskis atklāj, ko izdarījis ar komandu puslaika pārtraukumā; Krievijas pārstāvji nespēj izprast notikušo

LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlase otrdienas mačā pret Krieviju apliecināja savu aukstasinību un, spītējot daudzām strīdīgām piezīmēm, spēja atgūties no smagnēja pirmā puslaika, pēc uzvaras atzina valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Bagatskis atklāj, ko izdarījis ar komandu puslaika...
Eiropas čempionāta finālturnīra spēle basketbolā starp Latvijas un Krievijas valstvienībām ''Ulker'' arēnā Stambulā.

Latvijas basketbolisti uzvar spēcīgo Krievijas izlasi

Latvijas izlase otrdien svarīgā cīņā ar rezultātu 84:69 (12:15, 22:29, 18:8, 32:17) pārspēja līdzšinējo apakšgrupas līderi Krieviju, iegūstot iespēju pacīnīties par pirmo vietu apakšgrupā, kas nozīmētu potenciāli vājāku pretinieku astotdaļfinālā.

"Pirms katras spēles izrunājam tos punktus, kas ir jāievēro gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Pats galvenais punkts bija neko neizdomāt un spēlēt disciplinēti. Spēlēt savu spēli. Varbūt nelielas izmaiņas bija tās, ka nedaudz lielāku akcentu likām uz Alekseju Švedu, ņemot vērā, ka viņš ļoti daudz spēlē ar bumbu, ir ļoti rezultatīvs un aktīvs. No paša sākuma tas viss strādāja. Lielu darba apjomu veica Dairis Bertāns, Jānis Strēlnieks un Jānis Timma, kuri ierobežoja Švedu. Viņam bija slikts metienu procents, kas nozīmēja, ka aizsardzība šoreiz bija labāka par viņu," pēc spēles stāstīja Bagatskis.

Treneris pirms spēles saviem basketbolistiem atgādinājis, ka Krievijas izlase nav tikai Šveds un Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējošais centrs Timofejs Mozgovs.

"Viņi zina, kā spēlēt basketbolu. Tā ir pieredzējusi un rupja komanda. Jūs taču redzējāt, kādas brīžiem bija viņu piezīmes. Mums bija jāmāk "turēt sitienu". Spēles sākums bija vairāk tāda mīcīšanās, fiziska cīņa. Galvenais bija saglabāt to līdz beigām, jo uzskatu, ka fiziski esam labāki. Tomēr bija situācijas, kad nespējām paātrināt spēli. Kad netikām līdzi aizsardzībā un nevarējām iemest, sākām raustīties. Pats galvenais bija nomierināties un izdarīt secinājumus. Tie laiki, kad treneris spēlētājiem "dod iekšās", ir garām. Basketbolisti nav mazi bērni, viņi zina, kāpēc atrodas šeit un kāpēc spēlē basketbolu," skaidroja Bagatskis.

Mača pirmajā puslaikā pret Mozgovu vairāk bija jāspēlē Kristapam Porziņģim, bet otrajā puslaikā pret NBA centru tika nolikti Mārtiņš Meiers un Rolands Šmits.

"Kamēr Mozgovs bija svaigs, bija svarīgi spēlēt caur viņu, kā arī nelaist groza tuvumā. Tas bija nestandarta gājiens, jo parasti pret viņu tā neviens nespēlē. Vairāk vai mazāk tas arī nostrādāja, turklāt izdevās paātrināt spēli. Ceturtās ceturtdaļas sākumā mēs izturējām krievu spiedienu un pārsvaru nedaudz palielināt. Otrās ceturtdaļas beigās spēlētajiem teicu, ka ir svarīgi krāt labās epizodes. Mēs tās sakrājām, un otrajā puslaikā, visi, kas nāca uz maiņu, spēli pastiprināja," stāstīja Bagatskis.

Meiers un Strēlnieks nedēļas nogalē bija saķēruši infekciju. Ja Strēlnieks līdz pirmdienas mačam ar Lielbritāniju bija atpakaļ ierindā, tad Meiers iepriekšējo cīņu izlaida.

"Meieru nebiju redzējis divas dienas. No rīta viņš ēda, bija priecīgs. Meiers divas dienas ir tikai gulējis. Negribu teikt, kā fiziski jūtas Strēlnieks, līdzīgi ir ar Dairi un Dāvi, bet Kristapam ir milzīga slodze. Mēs izdarījām to, ko protam vislabāk, spēlējām basketbolu. Meiers pēc slimības nevarēja būt ilgstoši laukumā, bet tajās minūtēs viņš nospēlēja lieliski," atzīmēja Bagatskis, stāstot, ka pirmo reizi trenera karjerā pie 15 punktu pārsvara ņēmis minūtes pārtraukumu sekundi pirms cīņas beigām, jo Latvija vēlējusies iegūt vismaz 18 punktu vadību, kas ļoti atviegloti cīņu par pirmo vietu apakšgrupā.

Tiesnešiem daudz svilpjot pārkāpumus, pirmais puslaiks izvērtās smagnējā un saraustītā cīņā.

"Paši zināt, kā spēlē Eiropas augstākā līmeņa basketbolu - mīcīšanās, fiziska cīņa, provocēšana, rupjības. Tas dara stipru. Vienā brīdī gan salūzām, bet pēc tam parādījām, ka esam veči un mākam piecelties. Nevis domāt par tiesnešiem. Viņus es neapskaužu, tas ir tik grūts darbs. Vienmēr zālē ir pieci "lohi" - abi galvenie treneri un trīs tiesneši, kas neko nesaprot," citējot līdzjutēju viedokli par tiesnešiem, uzsvēra Bagatskis.

Porziņģis otrajā ceturtdaļā īsā laika sprīdī tika pie savas trešās un ceturtās piezīmes. Tiesa, līdz pat ceturtajam ceturksnim viņš noturējās nepārkāpis noteikumus.

"Negribēju Porziņģi pēc trešās piezīmes ņemt nost. Ne pirmo reizi viņš nonācis šādā situācijā. Kristaps ir pieredzējis spēlētājs, kurš atsevišķās situācijās zina, ko darīt. Tāpēc arī neņēmu viņu nost," teica Bagatskis.

Tikmēr Latvijas izlases basketbolistam Dāvim Bertānam otrdien Eiropas čempionātā gūtā uzvara pār Krieviju ir viena no saldākajām karjerā, pēc mača norādīja spēlētājs.

"Paši runājām ģērbtuvē, ka šī nebūs spēle, ko uzvarēsim ar metienu vai talantu, jo būs jācīnās līdz pat mača beigām. Šī ir viena no manām saldākajām uzvarām karjerā," izteicās jaunākais no brāļiem Bertāniem. "Pēc viduvēja pirmā puslaika spējām saņemties un atspēlēties. Ir lieliska sajūta, ka spējām uzvaru noturēt līdz galam."

"Zinām, ka uzbrukumā varam spēlēt ļoti labi, tas iedeva arī lielu pārliecību aizsardzībā. Visi spēlētāji lieliski nocīnījās. Turklāt mums rīt ir brīvdiena, bet parīt - vēlā spēle. Būs diezgan daudz laika atpūsties, lai sagatavotos nākamajai cīņai. Tāpēc visi izlika maksimālos spēkus," norādīja Bertāns, kurš šajā mačā iemeta deviņus punktus.

Arī cīņa pret Krievijas valstsvienību Latvijas basketbolistiem bija emocionāla. Iepriekš komandas galvenais treneris Ainars Bagatskis vairākkārt bija norādījis, ka savas emocijas jāspēj savaldīt.

"Emocijas ir jāspēj savaldīt pašam, neviens treneris spēles laikā nepalīdzēs. Pirmajā puslaikā bija grūti savaldīties, bet tas bieži notiek, ja arī pašam spēle no rokas neiet. Domāju, otrajā puslaikā visu izdarījām ļoti labi, kārtīgi noskaņojāmies spēlei un vispār neskatījāmies uz tiesnešiem, it kā viņi nemaz neeksistētu. Bija jāizdara savas darbs un jānocīnās līdz galam," uzsvēra Bertāns.

"Sākumā bumbas kustība bija neliela problēma, lai arī punktus sametām diezgan daudz. Tomēr varējām labāk. Otrajā puslaikā kustinājām bumbu no vienas puses uz otru un likām krieviem strādāt aizsardzībā, kā rezultātā tā viņiem "pajuka"," priecīgs bija Bertāns.

Basketbolists nenoliedza, ka spēles beigās ņemts pārtraukums, lai Latvijas valstsvienība varētu gūt vēl punktus un iegūtu labāku savstarpējo spēļu bilanci.

"Uzzīmējām sadarbību, kā mest garām soda metienu un izcīnīt atlēkušo bumbu, lai gūtu punktus. Es perfekti aizmetu garām, jo bieži uzbrukumā bumbu pēc soda metiena nesanāk savākt. Labākais soda metiens, ko esmu aizmetis garām," smejoties sacīja Bertāns, lai gan pēcāk komandai punktus gūt neizdevās, jo krievi apturēja Mārtiņu Meieru.

Savukārt Krievijas basketbola izlase Eiropas čempionāta spēles ar Latviju ceturtajā ceturtdaļā pilnībā sabrukusi, pēc dueļa izteicās Krievijas galvenais treneris Sergejs Bazarevičs.

"Pirmais puslaiks bija ļoti labs un zinājām, ko darīt. Grūti tagad pateikt, kas notika otrajā puslaikā - viņi labi sāka un izsita mūs no ritma, bet ceturtajā ceturtdaļā mēs sabrukām. Zaudējām ideju kā vēlamies spēlēt un ceru, ka tas vairs nenotiks," preses konferencē teica Bazarevičs.

"Mēs nenoturējām pārsvaru, ielaidām vieglus punktus un kādos brīžos sākām šaubīties," vēlāk Krievijas žurnālistiem piebilda treneris. "Nedomāju, ka četras Kristapa Porziņģa piezīmes mūs atslābināja, tomēr viņi nedaudz pamainīja aizsardzības taktiku. Neviens neteica, ka mēs atbrauksim un visus uzvarēsim."

Bazarevičs pauda viedokli, ka viens no Krievijas līderiem Aleksejs Šveds mačā kavējies ar metieniem, bet savas domas par tiesnešiem treneris nevēlējās atklāt, izsakoties, ka "tas neko nemainīs".

"Pēc pārtraukuma viņi pamainīja aizsardzību. Negribu teikt, ka nespējām adaptēties, vienkārši steidzāmies un pieņēmām nepareizus lēmumus," žurnālistiem pauda Krievijas izlases centrs Timofejs Mozgovs, kurš vienīgais no savas izlases pašlaik spēlē Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA). "Kad Porziņģis izkrita, Latvija parādīja, ka viņiem ir spēcīga un laba komanda."

Zīmīgi, ka interesantāk Mozgovs mirkli vēlāk izteicās preses konferencē, kurā atteicās sniegt komentārus, pasakot vienīgi vienu vārdu "nē".

Mozgovs pirmajā puslaikā sameta 15 punktus, bet otrajā tiem pievienoja vairs tikai vienu.

"Nezinu, kas notika otrajā puslaikā. Pirmajā diktējām noteikumus un viss izdevās, bet otrajā atslābinājāmies un pārstājām spēlēt kā komanda. Pretinieks sāka spēlēt agresīvi un mēs to neizturējām," teica Krievijas izlases kapteinis Vitālijs Fridzons.

"Bija ļoti daudz fiziskas cīņas. Pirmajos piecos-sešos raundos uzvarējām, bet pēc tam pretinieks lieliski izjauca mūsu spēli," ar Krievijas medijiem boksa terminoloģijā runāja Krievijas Basketbola federācijas prezidents Andrejs Kiriļenko. "Pirmo puslaiku aizvadījām skaistu, bet otrajā, iespējams, nedaudz nosēdāmies. Pat ne fiziski, bet morāli - grūti šādā spēļu režīmā saglabāt koncentrēšanos."

"Šodien bija daudz metienu, kurus ierasti trāpām, bet šodien aizmetām garām," teica Kiriļenko, maču nosaucot par komēdiju ar trešās puses, kas acīmredzot domāti tiesneši, iejaukšanos. "Tas notika uz abām pusēm. Viņi vēlējās iegūt uzmanību."

Apakšgrupu turnīra noslēdzošajā mačā latvieši ceturtdien tiksies ar mājinieci Turciju.

D apakšgrupā tagad Latvijai un Krievijai ir pa trim uzvarām četrās spēlēs, Serbijai divi panākumi trijos mačos, bet Turcijai un Beļģijai pa vienai uzvarai, kamēr Lielbritānijai - trīs neveiksmes trijos mačos.

Apakšgrupu turnīru noslēdzot ar vienādu uzvaru bilanci, augstāko pozīciju ieņems izlase, kurai būs labāki rezultāti savstarpējās spēlēs. Ja Latvija, Serbija un Krievija turnīru noslēgs ar vienādu bilanci, grupā uzvarēs Serbija, kas šo komandu savstarpējos dueļos iekrājusi plus septiņus punktus, plus pieci punkti ir Latvijai, bet Krievija tika pie mīnus 12 punktiem.

Katras apakšgrupas četras labākās izlases iekļūs astotdaļfinālā, ko Latvijas izlase aizvadīs 10.septembrī, tiekoties ar kādu no C apakšgrupas vienībām, kur divas izteiktas līderes ir Spānija un Horvātija, bet pārējās divas ceļazīmes uz nākamo posmu, visticamāk, sadalīs Melnkalne un Ungārija.